JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Deltid på Ikea

Ikea-ansatte jobbet ufrivillig deltid. Nå har de grunn til å smile

Regjeringen har styrket retten til heltid. Det har skapt nye rutiner på Ikea.
GRUNN TIL Å SMILE: Adeeb Baravani, Nawid Nabil, Emil Sohlvam Lund og Yumma Zhang er fornøyde etter å ha gått opp i høyere stillingsprosenter.

GRUNN TIL Å SMILE: Adeeb Baravani, Nawid Nabil, Emil Sohlvam Lund og Yumma Zhang er fornøyde etter å ha gått opp i høyere stillingsprosenter.

Brian Cliff Olguin

brian@lomedia.no

– Hver uke måtte jeg spørre om ekstravakter og vente og se om det var noe å få, forteller Yummi Zhang.

Ikea-medarbeideren begynte å jobbe deltid på Furuset-varehuset i 2019, først i restauranten, så i kundeserviceavdelingen.

På kontrakten hennes sto det 20 prosent stilling, men fordi Zhang alltid var på hugget, jobbet hun i realiteten mellom 80 og 100 prosent.

Slik holdt hun på i tre år, til hun i 2022 søkte på en utlyst 80 prosent stilling. Den fikk hun.

I 2022 ville regjeringen og daværende arbeidsminister Hadia Tajik (A) få bukt med slik ufrivillig deltid.

Regjeringen lanserte dermed forslaget om å styrke retten til heltid.

Fortrinnsretten til utvidet stilling for deltidsansatte skulle styrkes, og spørsmål om deltidsansettelser skulle drøftes med tillitsvalgte før arbeidsgiveren ansatte nye.

Den nye loven trådte i kraft 1. januar 2023.

Fortrinnsrett for
deltidsansatte

• Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling framfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse eller innleie i virksomheten. Fortrinnsretten kan også gjelde en del av en stilling.

• Deltidsansatte har fortrinnsrett til ekstravakter og lignende i virksomheten framfor at arbeidsgiver ansetter eller leier inn arbeidstakere til dette arbeidet.

• Fortrinnsretten er betinget av at arbeidstaker er kvalifisert og at utøvelse av fortrinnsretten ikke vil innebære vesentlige ulemper for virksomheten.

Kilde: Arbeidsmiljøloven § 14–3.

Årlig kartlegging

– Vi ser med denne lovendringen at det betyr noe hvem som styrer Norge. Det er et eksempel på arbeidslivspolitikk som gagner arbeidsfolk, sier Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor (HK).

Denne uka, nesten to år etter lovendringen, tok Beckham med seg tidligere arbeidsminister Hadia Tajik til Ikea Furuset.

– Arbeidsgiverne har brukt tid på å analysere og implementere lovendringen. Nå kan vi se hvordan den har blitt tatt i bruk, forklarer Christopher Beckham.

I en stor Ikea-sofa sitter HR-direktør i Ikea Norge, Monica Bogstad, sammen med Beckham og Tadjik. Bogstad forteller hvordan de har forholdt seg til lovendringen som sier at heltid skal være hovedregelen i arbeidslivet.

– Vi har i samarbeid med de tillitsvalgte begynt med årlige spørreundersøkelser. Undersøkelsen kartlegger ønskene til medarbeiderne. Vi ser på svarene og går dialog med HR-avdelingen, tillitsvalgte, avdelingsleder og den enkelte medarbeideren, forteller Bogstad om prosessen.

Et spark bak

For Ikea har dette også handlet om at de ønsker seg lojale medarbeidere.

– Vi har interesse av å få flere ut av ufrivillig deltid og har registrert at sannsynligheten for å søke jobb andre steder økte hos dem med små stillinger, sier Monica Bogstad.

Men HR-direktøren mener at nøkkelen til større stillinger også er fleksibilitet fra den enkelte medarbeider. Undersøkelsen kartlegger derfor ikke bare om medarbeideren ønsker seg heltidsstilling, men også mulighetene for å jobbe i andre avdelinger. Og om medarbeideren ønsker å lære seg nye systemer.

– Hvorfor satte ikke dere i gang denne kartleggingen før lovendringen?

– Du kan si at dette var et spark bak, som fikk oss til å sette oss ned med de tillitsvalgte og finne løsninger, men vi har alltid vært opptatt av å ha lojale medarbeidere, svarer HR-direktøren.

Dette sier arbeidsmiljøloven om heltid

• Arbeidstaker skal som hovedregel ansettes på heltid.

• Før arbeidsgiver fatter beslutning om ansettelse i deltidsstilling, skal arbeidsgiver skriftlig dokumentere behovet for deltidsansettelse. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for tillitsvalgte, og spørsmålet om deltidsansett­else skal drøftes med de tillitsvalgte.

Kilde: Arbeidsmiljøloven § 14–1.

Vinn-vinn

Hadia Tajik smiler når hun hører på HR-direktøren fortelle om hvordan medarbeidere med lave stillingsprosenter har lavere terskel for å søke seg jobb andre steder.

– Det er nettopp dette det handler om. Det er ikke bare arbeidstakere som vinner på heltidsstillinger, men også arbeidsgivere som får mer lojale arbeidstakere som også øker kompetansen sin gjennom å prøve seg på andre arbeidsoppgaver. Og ikke minst vinner samfunnet når flere har det tryggere økonomisk, sier Tajik.

Hun husker stemningen da hun først fremmet forslaget i 2022.

– Flere arbeidsgivere ropte varsku og sa at det ikke ville bli mulig å drive butikk eller at det kom til å bli en byråkratisk papirmølle. Nå sitter vi her og hører at det faktisk er mulig hvis man samarbeider, sier Tajik.

HK-leder Beckham ser bort på de gul- og blåkledde i den andre enden av sofaen. Noen sitter på enkle Ikea-krakker.

– Dette viser også verdien av store og sterke klubber. Topartsamarbeidet er fruktbart når arbeidsgiveren inkluderer de organiserte, sier han.

Ikea Furuset er blant de største HK-klubbene i Norge med over 300 HK-organiserte.

Familie, ferie og AFP

Tilbake til Zhang og kollegene hennes i den andre enden av sofaen på Ikea.

– Høyere stilling handler om trygghet i økonomi og tid. Nå er det enklere for meg og mannen min å følge datteren vår til fiolintimene hennes. Til og med å planlegge en etterlengtet ferie til Kina, sier hun.

I fjor brukte hun også fortrinnsretten og er nå oppe i en 90 prosentstilling.

Kollega Nawid Nabil, som også er tillitsvalgt, nikker når Zhang forteller om viktigheten av stabilitet. Heltidsstillingen han fikk i 2019 ga ham den tryggheten han trengte.

– Jeg kunne ikke tenke på å stifte familie når jeg måtte gå rundt og spørre om ekstravakter neste uke. I dag har jeg en to år gammel datter, sier han stolt.

Som tillitsvalgt har han også hjulpet de to andre kollegene ved siden av ham med å få høyere stillinger.

52 år gamle Adeeb Baravani gikk fra en 70 prosent til en hundre prosent stilling i år, mens 24 år gamle Emil Sohlvam Lund ville ha en pause fra studiene og økte deltidsjobben fra en 20 prosent til 50 prosentstilling.

– Alternativet for meg hadde vært å se etter andre deltidsjobber for å spe på inntekten i studiepausen, sier han.

HK-lederen fisker fram mobilen sin.

– Vi må jo ta en selfie folkens, sier Beckham og smiler.

RETTELSE: Det er over 300 HK-medlemmer ved Ikea Furuset, ikke 200 slik det sto i saken opprinnelig.

BLID GJENG: HK-leder Christopher Beckham tar en selfie med tidligere arbeidsminister Hadia Tajik (A), HR-direktør i Ikea-Norge Monica Bogstad, tillitsvalgt Dalwinder Singht og medarbeider, Emil Sohlvam Lund.

BLID GJENG: HK-leder Christopher Beckham tar en selfie med tidligere arbeidsminister Hadia Tajik (A), HR-direktør i Ikea-Norge Monica Bogstad, tillitsvalgt Dalwinder Singht og medarbeider, Emil Sohlvam Lund.

Brian Cliff Olguin