Ikea omorganiserer: – Rammer ingen på gulvet, sier tillitsvalgt
Ikea sier de skal gjennomføre store endringer ved sine varehus. Det vil ramme rundt 300 ansatte i Norge. Enkelte kan risikere å miste jobben. Konserntillitsvalgt satser på at de fleste vil få tilbud om ny jobb i selskapet.
Ikea skal gjennomføre en omfattende omorganisering i Norge. Rundt 300 medarbeidere blir berørt, men det er ennå ikke klart om noen vil miste jobben.
Leif Martin Kirknes
– Vi ser at denne prosessen kommer til å få konsekvenser for noen av medarbeiderne våre, og det er ikke noe vi tar lett på, sier administrerende direktør Carl Aaby i Ikea Norge til Dagbladet Børsen.
Torsdag kunngjorde den svenske møbelgiganten at selskapet skal gjøre omfattende endringer ved sine norske varehus og at det blir omorganisering. Ikea har totalt sju varehus i Norge, samt en rekke planleggingsstudioer.
Stillinger kan forsvinne
Direktøren bekrefter at det er medarbeidere på ledernivå og enkelte spesialistroller som i hovedsak blir berørt av omorganiseringen. Enkelte stillinger kan også forsvinne. Hvilke stillinger det er snakk om er ukjent.
– Endringen kan innebære nye stillingstitler, nye rapporteringslinjer, nye arbeidsmetoder, og i noen tilfeller kan stillingen bli fjernet, sier Aaby.
– Det er derfor for tidlig å si om noen vil miste jobben som et resultat av endringen.
Rammer ikke de på gulvet
Konserntillitsvalgt Kateryna Bilokin og de to andre i styret i konsernklubben har vært involvert i denne prosessen siden i sommer, opplyser hun til HK-Nytt.
– Vi har jobbet overordnet med organisasjonskartet og funnet ut hvor vi må gjøre endringer. Det blir færre ledere på toppen, mens det trengs flere mellomledere og i administrasjonen. Dette vil ikke ramme noen på gulvet, sier hun.
NYE JOBBER: Målet er at alle skal bli tilbudt andre stillinger i Ikea, opplyser konserntillitsvalgt Kateryna Bilokin.
Leif Martin Kirknes
Bilokin forteller at målet er at alle som mister jobben vil bli tilbudt annet passende arbeid i konsernet.
– Det er jo ikke sikkert at alle vil takke ja til det. Kanskje er det ikke en like god jobb, men det er bedre enn å være arbeidsledig, sier hun.
Skryter av ledelsen
Bilokin skryter av Ikea og den måten de har håndtert denne prosessen på. Sammen med de to andre i konsernklubbstyret har hun vært frikjøpt på heltid siden 1. november for å jobbe med dette.
– Vi har gjennomført mange drøftinger og blitt enige om både utvalgskrets og utvelgelseskriterier. Men hvor mange og hvem som til slutt vil bli berørt ute på varehusene må de lokale tillitsvalgte og ledelsen bli enige om, sier hun.
Det vil først bli klart om et par måneder, anslår Bilokin.
Handel og Kontor (HK) organiserer om lag 1.200 av de ansatte i Ikea.
I en e-post til HK-medlemmene skriver konsernklubben følgende: «Klubben støtter Ikeas mål med omorganiseringen, og ser som Ikea behovet for en likere organisasjon på tvers av de forskjellige enhetene, at ledere i større grad må settes i stand til å gjøre sine lederoppgaver og en endring i arbeidsmetodikk. Selve utvelgelsen til de forskjellige rollene er det Ikea som står for. Vår oppgave i slike saker er å sørge for rettferdighetsprinsippene ved utvalgskrets og utvelgelse. Her ble det oppnådd enighet mellom Ikea og fagforeningene».
Flere saker
Oppgjøret omfatter rundt 185.000 medlemmer i LO- og NHO-bedrifter.
Colourbox
Snart får du ny lønn. Disse datoene er viktige
Norgesgruppen, Coop og Reitan Retail har de siste årene tjent milliarder.
Lise Åserud / NTB
Dagligvarekjedene soper inn på høye matpriser: – Rammer lønnstakerne
At sykefraværet er spesielt høyt nå, er en myte skapt av høyresiden og NHO. Det mener fagforbundets leder Mette Nord.
Kasper Holgersen
De med høy lønn er mest positive til kutt i sykelønna
Det høye sykefraværet er bakteppet for konflikten om sykelønnen mellom LO og NHO.
Hanna Skotheim
Sykefraværet har vært ganske stabilt i flere tiår, mener forsker
Selv med reklame for prislås viser det seg at matvareprisene er med på å holde prisveksten oppe.
Kasper Holgersen
Matprisene fortsetter å straffe de fattigste
Kjersti Haugland i DNB anslår en reallønnsvekst på 1,5 prosent i 2025. Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen tror det blir et godt år for lommebøkene til nordmenn flest.
DNB/Eika Gruppen