JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ikea skal gjennomføre en omfattende omorganisering i Norge. Rundt 300 medarbeidere blir berørt, men det er ennå ikke klart om noen vil miste jobben.

Ikea skal gjennomføre en omfattende omorganisering i Norge. Rundt 300 medarbeidere blir berørt, men det er ennå ikke klart om noen vil miste jobben.

Leif Martin Kirknes

Ikea omorganiserer: – Rammer ingen på gulvet, sier tillitsvalgt

Ikea sier de skal gjennomføre store endringer ved sine varehus. Det vil ramme rundt 300 ansatte i Norge. Enkelte kan risikere å miste jobben. Konserntillitsvalgt satser på at de fleste vil få tilbud om ny jobb i selskapet.
04.01.2024
14:48
09.01.2024 08:47

– Vi ser at denne prosessen kommer til å få konsekvenser for noen av medarbeiderne våre, og det er ikke noe vi tar lett på, sier administrerende direktør Carl Aaby i Ikea Norge til Dagbladet Børsen.

Torsdag kunngjorde den svenske møbelgiganten at selskapet skal gjøre omfattende endringer ved sine norske varehus og at det blir omorganisering. Ikea har totalt sju varehus i Norge, samt en rekke planleggingsstudioer.

Stillinger kan forsvinne

Direktøren bekrefter at det er medarbeidere på ledernivå og enkelte spesialistroller som i hovedsak blir berørt av omorganiseringen. Enkelte stillinger kan også forsvinne. Hvilke stillinger det er snakk om er ukjent.

– Endringen kan innebære nye stillingstitler, nye rapporteringslinjer, nye arbeidsmetoder, og i noen tilfeller kan stillingen bli fjernet, sier Aaby.

– Det er derfor for tidlig å si om noen vil miste jobben som et resultat av endringen.

Rammer ikke de på gulvet

Konserntillitsvalgt Kateryna Bilokin og de to andre i styret i konsernklubben har vært involvert i denne prosessen siden i sommer, opplyser hun til HK-Nytt.

– Vi har jobbet overordnet med organisasjonskartet og funnet ut hvor vi må gjøre endringer. Det blir færre ledere på toppen, mens det trengs flere mellomledere og i administrasjonen. Dette vil ikke ramme noen på gulvet, sier hun.

NYE JOBBER: Målet er at alle skal bli tilbudt andre stillinger i Ikea, opplyser konserntillitsvalgt Kateryna Bilokin.

NYE JOBBER: Målet er at alle skal bli tilbudt andre stillinger i Ikea, opplyser konserntillitsvalgt Kateryna Bilokin.

Leif Martin Kirknes

Bilokin forteller at målet er at alle som mister jobben vil bli tilbudt annet passende arbeid i konsernet.

– Det er jo ikke sikkert at alle vil takke ja til det. Kanskje er det ikke en like god jobb, men det er bedre enn å være arbeidsledig, sier hun.

Skryter av ledelsen

Bilokin skryter av Ikea og den måten de har håndtert denne prosessen på. Sammen med de to andre i konsernklubbstyret har hun vært frikjøpt på heltid siden 1. november for å jobbe med dette.

– Vi har gjennomført mange drøftinger og blitt enige om både utvalgskrets og utvelgelseskriterier. Men hvor mange og hvem som til slutt vil bli berørt ute på varehusene må de lokale tillitsvalgte og ledelsen bli enige om, sier hun.

Det vil først bli klart om et par måneder, anslår Bilokin.

Handel og Kontor (HK) organiserer om lag 1.200 av de ansatte i Ikea.

I en e-post til HK-medlemmene skriver konsernklubben følgende: «Klubben støtter Ikeas mål med omorganiseringen, og ser som Ikea behovet for en likere organisasjon på tvers av de forskjellige enhetene, at ledere i større grad må settes i stand til å gjøre sine lederoppgaver og en endring i arbeidsmetodikk. Selve utvelgelsen til de forskjellige rollene er det Ikea som står for. Vår oppgave i slike saker er å sørge for rettferdighetsprinsippene ved utvalgskrets og utvelgelse. Her ble det oppnådd enighet mellom Ikea og fagforeningene».

04.01.2024
14:48
09.01.2024 08:47