LEI SEG: De ansatte er triste, men forstår beslutningen om å legge ned, sier HK-tillitsvalgt Isabell Henningsen ved Ikea i Ålesund.

LEI SEG: De ansatte er triste, men forstår beslutningen om å legge ned, sier HK-tillitsvalgt Isabell Henningsen ved Ikea i Ålesund.

Martin Guttormsen Slørdal

Ikea legger ned tre servicesentre - tilbyr ansatte jobb i varehus

51 ansatte mister jobben i Ålesund, Tromsø og på Skøyen i Oslo. Isabell Henningsen er en av dem.
29.08.2018
14:07
29.08.2018 14:09

lene.svenning@lomedia.no

For to og et halvt år siden åpnet Ikeas nye servicesenter og pickup-point i Ålesund. Her kan kundene hente varer de har bestilt på nettet, se og prøve utvalgte produkter i det 600 kvadratmeter store lokalet, og få hjelp til å tegne kjøkken. Men onsdag ble det kjent at dette servicesenteret og de to andre, i Tromsø og på Skøyen i Oslo, skal legges ned.

– Dette har vært en pilot, en test. Nå har vi evaluert, og tatt en avgjørelse om å legge dem ned. Konseptet med at du kan planlegge, få inspirasjon og hente varer, men ikke kjøpe, har forvirret kundene, sier kommunikasjonsrådgiver Gudrun Lægreid til HK-Nytt.

Les vår reportasje fra Ikea i Ålesund, publisert i januar: Bare se – ikke ta med

Tilbud om jobb

De tre servicesentrene stenger 30. november, mens de ansatte vil stå i arbeid fram til jul. Alle de 51 ansatte har fått tilbud om fortsatt jobb i Ikea.

– Alle som vil blir overført til andre varehus. Nå er vi i ferd med å kartlegge om de ansatte vil og kan flytte på seg, og hvor de ønsker å flytte. Noen vil helt sikkert gjøre det, for andre er det umulig. De som ikke kan og vil, får tilbud om karriereveiledning, sier Lægreid.

Hun forteller at Ikea vil dekke alle omkostninger ved flytting for de ansatte.

Tillitsvalgte involvert

Lægreid opplyser om at nedleggingen av de tre servicesentrene har blitt håndtert i samarbeid med de tillitsvalgte, og forsikrer om at alt er gjort etter boka.

– Vi er opptatt av at nedleggingen skal gå ut over de ansatte i minst mulig grad, sier Lægreid.

Isabell Henningsen er HK-tillitsvalgt ved Ikea i Ålesund. Hun bekrefter at hun og de andre tillitsvalgte har vært involvert i prosessen.

– Vi ble tidlig involvert, og har vært med på drøftingsmøter med ledelsen, sier hun.

Henningsen er fornøyd med at alle ansatte har fått tilbud om karriereveiledning, uansett stillingsstørrelse og hvor lenge de har vært ansatt.

– Det har vært viktig for oss, sier hun til HK-Nytt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STENGER: 30. november er det over og ut for servicesentret til Ikea i Ålesund.

STENGER: 30. november er det over og ut for servicesentret til Ikea i Ålesund.

Martin Guttormsen Slørdal

Triste, men forstår

Selv om de ansatte er triste, har de forståelse for beslutningen, sier Henningsen.

– Det har gått «jättebra» i Ålesund, men det er forvirrende for kundene at de ikke kan kjøpe med seg varer hjem, sier svensken.

I dag, onsdag, er ansatte fra personalavdelingen til stede på Ikea i Ålesund og gjennomfører samtaler med de ansatte. Så langt er det bare én ansatt som har bestemt seg for å ta jobb på et varehus et annet sted i landet. For Henningsen og familien er det uaktuelt å flytte fra Ålesund. Nå håper både hun og mange av de andre ansatte at Ikea bestemmer seg for å åpne et varehus i byen. Det har det vært snakk om i flere år.

– Vi er mange som håper på det, men det får tiden vise om det blir, sier Henningsen.

Nye varehus?

Dagens Næringsliv skriver at Ikea Norge skal spare ti prosent av kostnadene, og at nedleggingen av servicesentrene er en del av det. Møbelgiganten har i flere år hatt planer om å bygge nye varehus i Ålesund, Vestfold, Tromsø og Vestby. Ifølge avisen skal disse planene gjennomgås på nytt. En endelig beslutning om dette vil bli fattet i desember.

FIKK DU MED DEG DISSE SAKENE?

Ikea vil at ansatte på kundesenteret skal jobbe på søndager

Alle Ikea-ansatte får minst 20 prosent stilling

29.08.2018
14:07
29.08.2018 14:09