JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TEASER

TEASER

LO Media

Hjelp! Jeg skal søke jobb

Slik skriver du søknad, CV og gjennomfører jobbintervjuet.
13.10.2014
15:44
21.08.2023 17:14

lene.svenning@lomedia.no

Om du er nyutdanna, frivillig har slutta i jobben, eller må slutte som følge av nedbemanning, må du gjennom den samme prosessen for å skaffe deg et nytt utkomme. Men hvordan skriver man egentlig en søknad? Og hva skal det stå i CV-en? Kanskje er det flere år siden du var i en lignende situasjon. Trendene har forandret seg. HK-Nytt har snakket med Veronika Yri, rådgiver i Karrierehuset. Hun vet råd.

Gå i gang

Først av alt: Mister du jobben i forbindelse med nedbemanning, må du sette i gang med å søke jobb med det samme.

– Markedsverdien din synker dramatisk når du blir arbeidsløs. Har du fått sluttpakke, er det lett å tenke at du skal leve på den en stund og ha fri før du begynner å søke ny jobb. Det kan bli en hvilepute. Er du arbeidsledig når du søker, begynner de potensielt nye arbeidsgiverne å lure på hvorfor nettopp du ble nedbemannet, sier Yri.

Hun minner om at selvtilliten kan bli tynnslitt hvis du blir gående lenge uten jobb, og at det også derfor er lurt å være raskt ute med å søke nytt arbeid.

– Sett i gang før du blir desperat, råder hun.

CV som salgsverktøy

Det aller første du må gjøre er å lage en god CV. Dukker det opp en jobb du vil søke på, er det viktig å ha den klar. Søknadsfristen kan være like om hjørnet.

– Arbeidsgivere bruker bare fem til ti sekunder på CV-en din. Bruk de sekundene til å vise at du er en relevant søker. CV-en er et salgsverktøy, sier Yri.

Derfor bør den være tilpasset den jobben eller bransjen du søker i. Du kan oppsummere nøkkelkvalifikasjonene dine ulikt til ulike arbeidsgivere.

Karriererådgiveren understreker at man aldri skal lyve på CV-en. Det er derimot lov til å vende på ting.

– Det går an å være litt «politiker-ullen» i en CV. Hvis du har en bachelorutdanning i reiseliv, kan du godt skrive at du har en bachelor i administrasjon med spesialisering i reiseliv hvis du søker i en annen bransje. Så kan du gjøre rede for innholdet i utdanninga di mer detaljert i jobbintervjuet, sier Yri.

Ringe først?

Er det lurt å ringe til arbeidsgiveren for å vise interesse før du sender søknaden? Det mener Veronika Yri at det kan være, men ha for all del forberedt noen relevante spørsmål. Hvis du fremdeles kan tenke deg jobben etter samtalen, så send søknaden i løpet av en halv time etter at du har lagt på røret. Da husker de deg når de får den. Men før du ringer, vær forberedt på at du kan havne i et intervju på direkten. Eller kanskje ringer du ubeleilig. Er ikke arbeidsgiveren interessert i å snakke med deg, bør du avslutte raskt.

Utbroder

Søknaden skal være en utfyllende tekst om nøkkelkvalifikasjonene dine. Skriv for all del ikke noe her som du ikke har med i CV-en. Da er det fort gjort å gå glipp av det, sier Yri.

For selv om du bør anstrenge deg for å skrive en så god søknad som mulig, er det ikke sikkert den blir lest.

– De som siler ut søknader, ser først på CV-en. Er ikke den interessant, leser de i alle fall ikke søknaden din, sier Yri.

Det er vanlig at arbeidsgiver ber om referanser, altså om å få ringe dine tidligere arbeidsgivere. Stopp en hal! Referanser skal du oppgi først på forespørsel, det kan du skrive på CV-en. Spørsmål om referanser får du som oftest på jobbintervjuet. Da skal du varsle referansene dine om hvem som kommer til å ringe. Når du har gjort det, sender du en mail til intervjueren med kontaktinformasjon til referansene dine.

– Grunnen til det er at referansene skal være forberedt på å bli oppringt. Da får du en best mulig referanse. Dessuten skal de slippe å bli nedringt, sier Veronika Yri.

Bruk bilde

Er det kleint å ha bilde av seg selv på CV-en? Absolutt ikke, mener Yri, det er et must. I alle fall hvis du søker i privat sektor.

– Før var det bare de som synes de var ekstra pene som la ved bilde. Nå bruker alle det. Har du ikke bilde, havner du i bunken med de andre anonyme. Å bruke bilde på CV-en har ikke med utseende å gjøre, men om at de kan se at du er et menneske som kan passe inn hos dem. Og så kan de se hvordan du har valgt å framstille deg selv, påpeker Yri.

Du bør imidlertid ikke bruke et hvilket som helst bilde. Dropp bildet av deg selv på toppen av Galdhøpiggen, ikke bruk det fra baren i Syden heller. Helst skal det være et portrett med ansiktet og halve overkroppen. Veronika Yri råder deg til å se på bildene av dem som er ansatt i bedriften på nettsiden deres. Har de på seg dress eller drakt med hvit skjorte, så sats på den samme stilen.

– Og så ser arbeidsgiverne etter det koselige smilet, sier Yri og illustrerer med sitt eget.

Åpen søknad

Det kan være en idé å sende såkalt åpne søknader til bedrifter du kan tenke deg å jobbe i. Åpen søknad betyr å sende en søknad til bedrifter selv om de ikke har utlyst noen stillinger.

– Som regel har ikke mindre bedrifter anledning til å ansette en søker bare fordi de har en god kandidat foran nesa. Det kan derimot store bedrifter tillate seg. Ved en åpen søknad kan du få solgt deg inn i bedriften. Synes de at du passer inn, slipper de å lyse ut en stilling.

Pass opp!

Veronika Yri synes imidlertid at man skal tenke seg godt om før man takker ja til vikariater hvis man egentlig er på jakt etter en fast jobb.

– Vikariater kan være perfekt hvis du er ung og er ute etter å skaffe deg erfaring. Men husk at det ofte blir med vikariater. Er du godt voksen og har mange års arbeidserfaring, må du tenke deg godt om. Ellers kan du bli utnyttet, advarer hun.

Ansikt til ansikt

Hurra, du har blitt innkalt til jobbintervju! Gratulerer! Nå gjelder det å være forberedt. Regel nummer én?

– Ikke bli for personlig! Når intervjueren ber deg fortelle om deg selv, gjelder det å begrense seg. Ha CV-en din foran deg, som en jukselapp, og snakk om nøkkelkvalifikasjonene dine. Svar så godt du kan på spørsmålene. Prøv å knytte sammen det de spør om i utlysningsteksten med dine kvalifikasjoner, sier Yri.

Det er lov til å være nervøs før og under jobbintervjuet.

– Absolutt! Vi får mye mer sympati med et menneske som avslører at hun er nervøs enn en som prøver å skjule det. Nervøsitet kan være sjarmerende, beroliger Yri.

Spør arbeidsgivere fremdeles om hva dine dårlige sider er? Ja, selv om spørsmålet ifølge Yri er på vei ut. Men du er nødt til å svare på det.

– Ellers ser det ut som om du har dårlig selvinnsikt. Du kan jo svare at du går for mye opp i jobben, eller at du er utålmodig, men det kan slå begge veier. Pass på hvilke ord du bruker, og bruk de sosiale antennene dine, sier hun.

Ofte spør intervjueren om hvilke forventninger du har til lønn, om det ikke er fastlagt i en tariffavtale.

– Her kan du selge deg rett ut, eller du kan risikere å ende opp med en mye lavere lønn enn det arbeidsgiveren var villig til å tilby. Det kan være greit å si hva du har i dag eller sist hadde, men du bør også vise at man er like opptatt av innholdet i jobben og det sosiale, i tillegg til lønn, sier hun.

Når jobbintervjuet nærmer seg slutten, er det vanlig at intervjueren blir litt mer personlig. Da har du sjansen.

– Da er det om å gjøre at du knytter deg til dem. Bruk de sosiale antennene igjen. Intervjuet handler også om å finne ut om personkjemien er god, sier Yri.

Slik skal en CV* se ut:

1. Navnet ditt og kontaktinformasjon skal stå øverst. Legg ved bilde.

2. Formuler dine nøkkelkvalifikasjoner, for eksempel: «Gode IKT-ferdigheter, god systemforståelse og vant til å beherske CRM**» i et eget avsnitt, i kulepunkter.

3. Før opp dine arbeidsgivere, med ansettelsesstart og -slutt, og alle dine relevante arbeidsoppgaver. Ditt siste ansettelsesforhold skal stå øverst.

4. Før opp din utdanning, den sist fullførte øverst.

5. Før opp relevante kurs og tilleggsopplysninger.

* CV = Curriculum vitae

**CRM= Customer relation management = ulike datasystemer hvor du registrerer kunder.

Tips til en god CV:

– Du bestemmer selv om arbeid eller utdanning skal stå først eller sist.

– Flesk til når du skriver om nøkkelkvalifikasjonene dine. Husk at du vil få opplæring. Kan du ett regnskapsprogram, lærer du fort et nytt.

– Om du søker jobb i kontorfaget er det spesielt viktig at du får med deg alle arbeidsoppgavene dine, og alle datasystemene du kan.

– Hvis du har hatt mange småjobber i ungdommen eller under studiene, kan du for eksempel oppsummere det som «diverse restaurantarbeid», i stedet for å bruke plass på jobber som ikke er så relevante for de stillingene du søker nå. Ikke skriv om arbeidsoppgavene dine her heller.

– Bruk kun én side på CV-en. Er du over 55 år og har lang arbeidserfaring kan du strekke deg til to.

– Om du er gift, samboende eller har barn tar du bare med om det er relevant, for eksempel om du er alene med omsorgen for fem barn.

– Du behøver ikke fortelle alt på CV-en, du kan fint la være å føre opp sinnemestringskurset du har tatt.

Slik skal en søknad se ut:

1. I overskriften skal det stå hvilken stilling du søker på.

2. Vis til stillingsannonse.

3. Ta utgangspunkt i nøkkelkvalifikasjonene dine, og skriv utfyllende om dem.

4. Bruk kun én side på søknaden

5. Skriv aldri noe i søknaden som ikke er med i CV-en.

6. Legg ved attester og vitnemål hvis arbeidsgiveren ber om det i utlysningsteksten.

7. Skriv at referanser oppgis på forespørsel.

Tips til en god søknad:

– Oppgi aldri at du har funnet stillingsannonsen hos Nav, selv om dette nettstedet gir best oversikt. Bruk finn.no som kilde eller bedriftens nettsted.

– Hos mange arbeidsgivere skal du ikke sende søknaden i posten eller per epost, men laste det inn på deres nettside. Sett av en kveld til det.

Slik gjennomfører du jobbintervjuet:

1. Forbered deg. Les bedriftens nettsider, og sett deg inn i hva de driver med. Se på bilder av de som skal intervjue deg. Da får du en ide om hvordan du bør kle deg.

2. Møt opp presis.

3. Ta med CV-en din og legg den foran deg. Da har du en jukselapp, og litt trygghet.

4. Snakk om nøkkelkvalifikasjonene dine og knytt de sammen med kvalifikasjonene de ber om i utlysningsteksten.

5. Vær ærlig.

6. Ha blikkontakt med intervjueren, men også med de andre som er med.

7. Smil!

13.10.2014
15:44
21.08.2023 17:14

Slik skal en CV* se ut:

1. Navnet ditt og kontaktinformasjon skal stå øverst. Legg ved bilde.

2. Formuler dine nøkkelkvalifikasjoner, for eksempel: «Gode IKT-ferdigheter, god systemforståelse og vant til å beherske CRM**» i et eget avsnitt, i kulepunkter.

3. Før opp dine arbeidsgivere, med ansettelsesstart og -slutt, og alle dine relevante arbeidsoppgaver. Ditt siste ansettelsesforhold skal stå øverst.

4. Før opp din utdanning, den sist fullførte øverst.

5. Før opp relevante kurs og tilleggsopplysninger.

* CV = Curriculum vitae

**CRM= Customer relation management = ulike datasystemer hvor du registrerer kunder.

Tips til en god CV:

– Du bestemmer selv om arbeid eller utdanning skal stå først eller sist.

– Flesk til når du skriver om nøkkelkvalifikasjonene dine. Husk at du vil få opplæring. Kan du ett regnskapsprogram, lærer du fort et nytt.

– Om du søker jobb i kontorfaget er det spesielt viktig at du får med deg alle arbeidsoppgavene dine, og alle datasystemene du kan.

– Hvis du har hatt mange småjobber i ungdommen eller under studiene, kan du for eksempel oppsummere det som «diverse restaurantarbeid», i stedet for å bruke plass på jobber som ikke er så relevante for de stillingene du søker nå. Ikke skriv om arbeidsoppgavene dine her heller.

– Bruk kun én side på CV-en. Er du over 55 år og har lang arbeidserfaring kan du strekke deg til to.

– Om du er gift, samboende eller har barn tar du bare med om det er relevant, for eksempel om du er alene med omsorgen for fem barn.

– Du behøver ikke fortelle alt på CV-en, du kan fint la være å føre opp sinnemestringskurset du har tatt.

Slik skal en søknad se ut:

1. I overskriften skal det stå hvilken stilling du søker på.

2. Vis til stillingsannonse.

3. Ta utgangspunkt i nøkkelkvalifikasjonene dine, og skriv utfyllende om dem.

4. Bruk kun én side på søknaden

5. Skriv aldri noe i søknaden som ikke er med i CV-en.

6. Legg ved attester og vitnemål hvis arbeidsgiveren ber om det i utlysningsteksten.

7. Skriv at referanser oppgis på forespørsel.

Tips til en god søknad:

– Oppgi aldri at du har funnet stillingsannonsen hos Nav, selv om dette nettstedet gir best oversikt. Bruk finn.no som kilde eller bedriftens nettsted.

– Hos mange arbeidsgivere skal du ikke sende søknaden i posten eller per epost, men laste det inn på deres nettside. Sett av en kveld til det.

Slik gjennomfører du jobbintervjuet:

1. Forbered deg. Les bedriftens nettsider, og sett deg inn i hva de driver med. Se på bilder av de som skal intervjue deg. Da får du en ide om hvordan du bør kle deg.

2. Møt opp presis.

3. Ta med CV-en din og legg den foran deg. Da har du en jukselapp, og litt trygghet.

4. Snakk om nøkkelkvalifikasjonene dine og knytt de sammen med kvalifikasjonene de ber om i utlysningsteksten.

5. Vær ærlig.

6. Ha blikkontakt med intervjueren, men også med de andre som er med.

7. Smil!