JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Slik så det ut utenfor Stortinget under generalstreiken i 2015.

Slik så det ut utenfor Stortinget under generalstreiken i 2015.

Tri Nguyen Dinh

Midlertidige ansettelser

Hele Norge streiket i januar 2015 mot midlertidige ansettelser. Tirsdag ble loven reversert

Regjeringen Solberg presset igjennom økt adgang til midlertidige ansettelser. Nå blir loven reversert.
02.03.2022
08:44
02.03.2022 08:44

helge@lomedia.no

Det vakte sterke reaksjoner i fagbevegelsen da statsråd Robert Eriksson i 2015 presset gjennom en lovendring i arbeidsmiljøloven som ga arbeidsgiverne lov til å ansette midlertidig inntil 12 måneder på et generelt grunnlag. Det førte til den største politiske generalstreiken i moderne arbeidslivshistorie. Det ble gjennomført store demonstrasjoner i hele Norge, blant annet foran Stortinget.

I dag ble loven reversert.

15.000 mennesker møtte opp både i Oslo og Trondheim, og arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) ble pepet ut på Løvebakken. Han proklamerte høylytt at han hadde en drøm – fritt etter Martin Luther King jr.

Endres tilbake

Nå er det en ny regjering på plass. Og nå endres loven tilbake. Den generelle adgangen til midlertidig ansettelse i arbeidsmiljølovens paragraf 14–9 andre ledd oppheves. Det blir vedtatt i Stortinget torsdag.

Det skjer som en del av regjeringen Støres arbeid for å styrke arbeidstakernes rett til fast ansettelse og legge til rette for et trygt og anstendig arbeidsliv, blant annet i tråd med flertallet i «Utvalget om fremtidens arbeidsliv og den norske modellen» – det såkalte Fougner-utvalget.

Målsettingen er å fremme bruk av faste ansettelser i størst mulig grad ved at adgangen til midlertidig ansettelse begrenses til situasjoner der det foreligger et særlig tidsbegrenset behov.

Flertallet består av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, og støttes av Rødt.

Les også: Irene og kollegene i bransjen hennes står i fare for å miste jobben hvert tredje eller fjerde år

Minnet streiken

Gisle Meininger Saudland (Frp) var saksordfører for saken. Han mener det er enkelt å støtte intensjonen om at faste ansettelser er bedre enn midlertidige ansettelser.

– Men valget står ikke mellom enten fast eller ingen ting. Midlertidig ansettelse er ingen blindvei, men et springbrett. I sterk kontrast til hvordan regjeringen og venstresiden fremstiller saken, mener han.

Tuva Moflag, arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, har en helt annen historie. Hun husker godt generalstreiken for litt mer enn sju år siden.

– Det er ikke ofte generalstreik i Norge. I 2015 var det 17 år siden forrige. En rekke forslag fra regjeringen undergravde opptjente rettigheter i arbeidslivet. At vi fjerner den generelle adgangen til å ansette midlertidig er bare ett skritt på veien mot et mer velordnet arbeidsliv med hele faste stillinger, sa Tuva Moflag i debatten på Stortinget.

– Arbeidstakere skal bli hørt, ha forutsigbarhet og trygghet, fortsatte hun.

For 20 år siden var hun nyutdannet.

Saken fortsetter under bildet.

Tuva Moflag argumenterte for å oppheve den generelle adgangen til midlertidig ansettelse.

Tuva Moflag argumenterte for å oppheve den generelle adgangen til midlertidig ansettelse.

Jan-Erik Østlie

– Da er det viktig å få en fast stilling for å kunne ta de neste stegene i livet. Det er inngangsbilletten til lån i banken, til å kunne etablere seg og få den tryggheten man ønsker seg. Det er ikke annerledes i dag, mente hun.

– Dagens skritt er bare en brikke i en større prosess. Vi skal ha en storrengjøring i arbeidslivet. Neste skritt blir å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett. Så skal vi stramme inn for innleie. Blant annet, fortsatte hun.

Les også: Barbro og Vivi fikk tariffavtale etter tolv års kamp

Løsarbeidersamfunn

Henrik Asheim, kommende nestleder i Høyre og arbeidspolitisk talsperson for partiet på Stortinget, mener Arbeiderpartiet og venstresiden lager et skremmebilde av arbeidslivet.

– Hører man på venstresiden, høres det ut som arbeidslivet kun består av løsarbeidere. Det er ikke sant. Det er satt store begrensninger til muligheten for innleie. Dette er bare et påskudd til å komme med nye forbud som gjør det vanskeligere å komme inn i arbeidslivet. Mange kommer til faste hele stillinger gjennom midlertidig ansettelse, mente Asheim.

Per Olaf Lundteigen (Sp) poengterte at Senterpartiet ønsker et velorganisert arbeidsliv som en forutsetning for et trygt familieliv.

– En samlet fagbevegelse reagerte på Solberg-regjeringens åpning for midlertidig ansettelse. Og et er dokumentert at det ble lite brukt, sa han.

Kirsti Bergstø (SV) poengterte at arbeid ikke er en Idol-konkurranse.

– Midlertidige jobber gir ikke banklån. Fast ansettelse gir imidlertid den tryggheten man skal ha i arbeidslivet, var hennes påstand.

– Som et ekteskap

Talerstolen på Stortinget brukes flittig til ordspill: Mímir Kristjánsson (Rødt) sammenlignet arbeidslivet med kjærligheten. Det er moro med litt løsere forhold, men i lengden er det best å komme inn i et fast forhold.

– Faste ansettelser er en forutsetning for et trygt og forutsigbart liv. Man kan planlegge hverdagen, få boliglån, og tryggheten det er til å fagorganisere seg, mener han.

– Alle typer løsarbeid svekker fagbevegelsen. Andelen arbeidstakere som er dekket av en tariffavtale går stadig ned. 250 000 ansatte har mistet beskyttelsen en tariffavtale har gitt de senere årene. Bemanningsbransjen har fått breie seg. Det går mot en todeling av arbeidslivet. Den trenden må vi snu, mente han.

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) mener fast ansettelse ikke bare skaper bedre forutsigbarhet, men også en trygg inntekt og en trygg hverdag. I tillegg gir det et konkurransedyktig og omstillingsdyktig næringsliv og større produktivitet.

– Du investerer mer i egne enn midlertidig ansatte. De sa det skulle være et springbrett, men kartlegging vi har gjort konkluderer med at det ikke har bidratt til det. Tvert imot. De gruppene som har vanskelig for å komme seg ut i arbeidslivet har ikke fått større, men mindre muligheter til det, mente hun.

02.03.2022
08:44
02.03.2022 08:44