LIKESTILLING: Trine Lise Sundnes vil ha kvinnelig 1. nestleder i LO når Hans-Christian Gabrielsen blir ny leder.

LIKESTILLING: Trine Lise Sundnes vil ha kvinnelig 1. nestleder i LO når Hans-Christian Gabrielsen blir ny leder.

Martin Guttormsen Slørdal

LO-kongressen er i gang:

Handel og Kontor krever kvinnelig 1. nestleder i LO

Med en mann som forventet ny LO-leder, kommer kravet om en kvinne som 1. nestleder.
08.05.2017
08:25
08.05.2017 14:43

helge@lomedia.no

I forrige uke så det ut til å bli et udramatisk valg på LO-kongressen, men nå blir det kamp om posisjonene.

Det kan nemlig bli en uenighet om den viktige rollen som 1. nestleder. Skal det være en kvinne eller en mann?

Tidligere har Fagforbundet lansert Roger Heimli, som sin kandidat til vervet som nestleder, og mange har regnet med at han skal bli 1. nestleder. Men nå krever Handel og Kontor at 1. nestleder må være en kvinne.

– I en organisasjon der over halvparten av medlemmene er kvinner, må vi velge en kvinne som første nestleder, sier forbundsleder i HK, Trine Lise Sundnes.

LO-ledere gjennom tidene

Likestillingsarbeidet

I dag, mandag, startet LO-kongressen. Torsdag skal det velges en helt ny ledelse for LOs 920.000 medlemmer. Totalt er det åtte plasser i ledelsen. Leder, to nestledere, 1. sekretær og fire LO-sekretærer.

Både dagens leder, Gerd Kristiansen og 1. nestleder Tor-Arne Solbakken går av for aldersgrensen. Det hersker liten tvil om at Hans-Christian Gabrielsen rykker opp som ny LO-leder.

Som desidert største forbund, er det videre ventet at Fagforbundets kandidat til nestledervervet, Roger Haga Heimli (48), blir valgt inn i leder-trioen. Det er også ventet at dagens førstesekretær, Peggy Hessen Følsvik fra Handel og Kontor, blir nestleder.

Spørsmålet valgkomiteen må ta stilling til, er rangeringen av de to.

Trine Lise Sundnes viser til at LOs mål i likestillingsarbeidet går ut på at kvinner og menn skal ha like rettigheter og muligheter til utdanning, arbeid, inntekt, velferd og innflytelse.

– Med dette som bakteppe, er det viktig at vi praktiserer vår egen politikk og velger en kvinne som 1. nestleder, sier Sundnes.

Lederens stedfortreder

Peggy Hessen Følsvik har sittet i LOs ledelse siden 2013. Før det satt hun åtte år som nestleder i Handel og Kontor. Hun har bakgrunn fra luftfarten og erfaring som mangeårig tillitsvalgt i Braathens.

KANDIDAT: Handel og Kontor vil ha Peggy Hessen Følsvik som 1. nestleder i LO.

KANDIDAT: Handel og Kontor vil ha Peggy Hessen Følsvik som 1. nestleder i LO.

Martin Guttormsen Slørdal

Sundnes mener det er et viktig poeng at den øverste av nestlederne trer inn for LO-lederen ved eventuell sykdom, eller ved store hendelser på hjemmebane mens lederen er på reise.

– Da er det avgjørende å ha en 1. nestleder som har god kjennskap til LOs indre liv. Det har Følsvik, påpeker hun.

LO-ledelsen er spesielt bygget opp. Bare leder, to nestledere og 1. sekretær har stemmerett i Sekretariatet, hvor mange av forbundslederne møter hver mandag.

Sekretariatet fatter mange viktige beslutninger på ukentlig basis.

De fire «ordinære» LO-sekretærene i ledelsen har dermed ikke stemmerett verken i Sekretariatet eller på kongressen, hvis ikke noen av de første fire i LO-ledelsen har forfall.

Kampvoteringer

Det skjer alltid noe når det kommer til valg på LO-kongressen.

For åtte år siden, på kongressen i 2009, måtte Rita Lekang finne seg i å bli vraket etter 12 år i LO-ledelsen.

Det kan også bli dramatikk i år. Søndag kveld ble det klart at Fagforbundet vil ha to i ledelsen. Kristin Sæther fra Trondheim ble lansert som motkandidat til Renée Rasmussen.

Rasmussen er også utfordret av Mimmi Kvisvik fra Fellesorganisasjonen. Kvisvik har sannsynligvis ikke nok støtte til å vippe Rasmussen av pinnen.

Friskt blod

Uansett kommer det inn friskt blod. Julie Lødrup fra NTL er foreslått inn i ledelsen, som 1. sekretær. Mens Roger Haga Heimli altså er foreslått som nestleder av Fagforbundet.

Og hvis Kristin Sæther blir valgt, er også hun ny i ledelsen.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

08.05.2017
08:25
08.05.2017 14:43