JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekstremvær

Flommen raserte alt, men Coop betaler fortsatt lønna til Malin

Én av tre tillitsvalgte har opplevd at ekstremvær har gått ut over arbeidsplassen.
Ekstremværet Hans snudde opp-ned på arbeidshverdagen til Malin Lian. Butikken hvor hun jobbet som teamleder, er fortsatt stengt.

Ekstremværet Hans snudde opp-ned på arbeidshverdagen til Malin Lian. Butikken hvor hun jobbet som teamleder, er fortsatt stengt.

Sissel M. Rasmussen

cathrine@lomedia.no

– Det var så veldig mye verre enn det vi kunne forestilt oss. Alt hadde bytta plass, ingenting sto der det sto før. Så det var krefter i sving, forteller Malin Lian.

Hun beskriver synet som møtte henne etter at ekstremværet Hans hadde rasert matbutikken Extra Nesbyen, hvor hun jobbet som teamleder.

Frysedisker og matvarer lå hulter til bulter da vannet hadde trukket seg tilbake fra Extra-butikken i Nesbyen.

Frysedisker og matvarer lå hulter til bulter da vannet hadde trukket seg tilbake fra Extra-butikken i Nesbyen.

Extra Nesbyen

Butikken ble oversvømt

Hallingdalselva renner tvers igjennom Nesbyen, og la store deler av bygda under vann i august i fjor.

Inne i Extra-butikken steg grunnvannet opp fra sluket og dro med seg alt fra handlevogner til paller med brus rundt omkring i lokalene.

Siden har verken Lian eller kollegene kunnet dra tilbake på arbeidsplassen.

– Du blir litt fascinert av kreftene. Men jobben din er jo ødelagt. Den har du jo på en måte mista, sier Lian, som er medlem i Handel og Kontor.

Måtte sende folk hjem

Også arbeidsplassen til Geir Egil Sanden ble berørt da Hallingdalselva gikk over sine bredder. Han er klubbleder for Fellesforbundet ved industribedriften Defa.

– Vi fikk beskjed om at vannet steg og at det begynte å gå ras. Så bedriften avgjorde at de som var avhengige av å dra før man stengte veien, måtte få dra.

– De som hadde kveld og natt, fikk beskjed om at de antakelig ikke kunne komme på jobb, forteller Sanden.

Defa ligger lenger unna elvebredden enn Extra-butikken, og slapp unna vannet.

De få som ikke var berørt av stengte veier, var på jobb. Dermed slapp de å stenge. Men fabrikksjefen måtte trå til i produksjonen sånn at de fikk ut de varene som hastet mest.

Klubblederen var en av dem som fikk dra før vannet tok veien. Han ble innestengt i hjembygda i to dager før det ble mulig å komme seg ut.

Klubbleder i Defa for Fellesforbundet, Geir Egil Sanden.

Klubbleder i Defa for Fellesforbundet, Geir Egil Sanden.

Sissel M. Rasmussen

Én av tre tillitsvalgte har opplevd ekstremvær

I løpet av de siste to årene har én av tre tillitsvalgte blitt påvirket av ekstremvær på arbeidsplassen. Det viser en undersøkelse blant tillitsvalgte utført av Fafo.

Tirsdag presenterte de funnene, som er en del av en rapport om de tillitsvalgtes rolle i det grønne skiftet.

Den viser blant annet at:

• 32 prosent av de tillitsvalgte har blitt påvirket av ekstremvær på arbeidsplassen i løpet av de siste to årene.

• Blant disse svarte 27 prosent at dette har medført fare for helse og sikkerhet for arbeidstakerne.

• Kun 27 prosent av dem som har opplevd at arbeidsplassen har blitt rammet av ekstremvær, svarte at det er laget systematiske planer for å møte konsekvenser av ekstremvær på jobben.

• Av disse har halvparten enten ikke vært med på å lage planene, eller de var usikre på om tillitsvalgte har vært involvert.

• Kun 23 prosent av de tillitsvalgte svarte at beredskap mot ekstremvær er en del av det systematiske HMS-arbeidet på arbeidsplassen.

Dette er første gang LO har fått kartlagt hvordan klimaendringer, og spesielt ekstremvær, påvirker arbeidslivet i dag, sa LO-rådgiver Margit Norheim Lindgren da Fafo-rapporten ble lagt fram.

– Ekstremvær har skjedd alltid, men med klimaendringer vil hyppigheten øke, og ekstremværet vil bli mer ekstremt, sa hun.

Rapporten viser at klimaendringer allerede gjør arbeidslivet mindre trygt i dag, og vi må håndtere klimaendringer hvis vi skal sørge for et trygt arbeidsliv også i framtiden, poengterte Lindgren.

– Her har vi et stort arbeid å gjøre: å knytte HMS og beredskap på arbeidsplass veldig mye tettere opp mot ekstremvær-hendelser, sa hun.

– For lite

LO-sekretær Are Tomasgard var også til stede da Fafo-rapporten ble lagt fram. Han mener at andelen tillitsvalgte som svarer at det er laget beredskapsplaner for ekstremvær på arbeidsplassen, burde vært mye høyere.

– Det er for lite. Man må begynne å forberede seg. Dette er jo en utvikling som går sin gang, sier Tomasgard til LO-Aktuelt.

Han tror noe av årsaken til at ikke flere er forberedt, er at en ikke har tatt klimaendringene innover seg.

– Når en snakker om klimaendringer, så er det noe som foregår på TV for en del. Men det er jo endringer over tid i værsystemene, og du kan ikke måle det fra dag til dag.

Kan bli verre enn Hans

Følgene av ekstremværet Hans kunne blitt enda verre dersom det hadde kommet samtidig med snøsmeltingen i fjellet, poengterer han. Tomasgard mener både kommunene og arbeidsplassene må ta høyde for at vi kan få enda større flommer enn den vi fikk i august i fjor.

– Kommunene må begynne å forberede seg på at vi kan få så store flommer. Bedrifter som ligger langs vassdragene, må begynne å tenke gjennom hvordan de kan verne seg mot flom. Og da må de ta høyde for at flommene kan bli større enn det vi antok tidligere, sier han.

Halvannen meter vann i butikken

I Extra-butikken hvor Malin Lian jobbet, hadde vannet laget merker mer en halvannen meter opp langs veggene. 

– Kollegaen min sto inntil vannlinja og sa at «jeg kunne jo faktisk drukna her». Så høyt var det, forteller Lian.

Likevel var det ikke aldri reell fare for liv og helse for de ansatte.

Selv hadde Lian fri den dagen, og de to som var på jobb, ble hentet ut med båt av Røde Kors da vannet sto knehøyt ute på parkeringsplassen.

Ifølge Lian har de ikke hatt behov for noen beredskapsplan for flom.

– Når parkeringsplassen er full av vann, kan du bare stenge butikken. Det kommer ikke så fort at du blir overrasket, sier hun.

Så høyt sto vannet inne i butikken, forteller Malin Lian.

Så høyt sto vannet inne i butikken, forteller Malin Lian.

Sissel M. Rasmussen

Leif Martin Kirknes

Ingen spesiell beredskap

Heller ikke hos Defa har de behov for noen spesiell flomberedskap, annet enn at de sender folk hjem i tide før veiene blir oversvømt, forteller klubbleder Geir Egil Sanden.

Bedriften hans ble ikke på langt nær så hardt rammet som Extra-butikken. Likevel har flommen hatt stor påvirkning på livene til flere av de ansatte.

Noen fikk boligene sine fulle av vann, og kunne ikke flytte hjem igjen på lang tid, forteller Sanden.

Hallingdalselva er vakker, men skaper trøbbel for tettstedene rundt når den flommer over.

Hallingdalselva er vakker, men skaper trøbbel for tettstedene rundt når den flommer over.

Sissel M. Rasmussen

Frykter lokalsamfunnet dør

Han er bekymret for ringvirkningene som klimaendringer og ekstremvær kan ha på lokalsamfunnet.

Fremdeles står mange hus i bygda tomme. Det samme gjelder møteplasser, som den lokale kroa.

Det tar tid å bygge opp igjen det som Hans ødela. Og det var allerede mangel på boliger i bygda, forteller Sanden.

Til syvende og sist vil det gå ut over arbeidsplassene, frykter han.

– Hvis det kommer flere sånne flommer, kan det gjøre at våre kolleger må flytte ut av kommunen. Kanskje finner de seg jobber nærmere den nye boligen.

Malin Lian savner arbeidsplassen sin på Extra, hvor hun jobbet i elleve år. Nå bytter hun og to kolleger på å drive Post i Butikk på Nesbyen Kjøpesenter.

Selv om hun jobber noe mindre enn før, har hun fått beholde samme lønna av arbeidsgiver Norsk Butikkdrift, som er et datterselskap av Coop.

Ingen av de ansatte har mistet jobbene sine, forteller hun.

– Norsk Butikkdrift har vært ekstremt flinke til å ivareta oss i ettertid, sier Lian.

Savner tempo og samhold

Likevel er det ikke til å komme bort ifra at arbeidshverdagen er snudd på hodet etter flommen. Det er begrenset hvor mye pakkeutlevering det blir i løpet av en dag i en bygd med tre og et halvt tusen mennesker.

– Når du er vant til å løpe rundt og fikse ting, du har et samhold på jobb, du har kolleger og dere skal nå mål sammen. Og så blir du satt til å sitte i en stol og levere ut kanskje et par pakker i timen, og du er alene på jobb …

Vil tilbake i butikken

Selv om lokalet tømt og sperret av, har Malin Lian et håp om å få komme tilbake på jobb i butikken etter hvert.

– Jeg er jo evig optimist, og jeg tror ikke Coop hadde giddet å betale lønna vår for å drifte Posten, hvis det ikke hadde vært planer om at den butikken skulle opp igjen, sier hun.

– Ekspertene sier at vi kan forvente mer ekstremvær og flom. Hva tenker du om det?

– Noen tror at dette kommer til å skje igjen. Noen tror ikke det vil skje i vår levetid. Jeg tror ikke det, for det var så ekstremt. Men jeg kan ta feil, sier hun.