HAR REGLER: Trine Lise Sundnes mener Handel og Kontor har gode retningslinjer for oppførsel og alkoholbruk.

HAR REGLER: Trine Lise Sundnes mener Handel og Kontor har gode retningslinjer for oppførsel og alkoholbruk.

Sissel M. Rasmussen

Flere LO-forbund vil vurdere strengere alkoholregler

Arbeiderpartiet vil ikke lenger betale for alkohol under medlemsarrangementer. Store forbund i LO vil også se på egne skjenkeregler.
12.01.2018
14:16
12.01.2018 14:44

hk-nytt@lomedia.no

For Handel og Kontor har to enheter alkohol per person vært en grunnregel på arrangementer i forbundets regi.

– Vi opplevde en merkbar endring den gang retningslinjer for alkoholservering ble innført, i 2008. Nå ser vi på retningslinjene igjen, både for å avdekke risikosituasjoner og holdninger knyttet til alkohol. Vi har lagt oss på to enheter når det er naturlig, og det har fungert. Det vi diskuterer nå, er i hvilke sammenhenger det er naturlig at forbundet serverer alkohol og ved hvilke sammenhenger er det riktig at det ikke serveres alkohol, sier forbundsleder i HK, Trine Lise Sundnes.

– Inntrykket mitt er at vi over tid har lagt oss på et fornuftig nivå, legger hun til.

LES OGSÅ: Må følge i barnehagen, rekker ikke jobben

Må betale selv

Trond Giske-saken har preget Arbeiderpartiet den siste tiden, med varslinger om seksuell trakassering og bruk av alkohol.

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise trakk seg denne uka etter ubehagelige situasjoner knyttet til for mye alkohol, pågående sjekking og relasjoner til yngre jenter i en ulik maktposisjon.

Senterpartiets Dag Rønning trakk seg fredag som fylkesordfører i Hedmark etter varsler om upassende oppførsel med flere uønskede hendelser med mye alkohol og upassende oppførsel overfor yngre jenter.

Ap-leder Jonas Gahr Støre opplyste torsdag kveld at Arbeiderpartiet ikke lenger vil betale for alkohol på partiets samlinger. Uttalelsen kom under programmet Debatten på NRK.

– Jeg legger meg ikke opp i om folk drikker alkohol eller ikke. Men vi skal ikke betale for det, sa Støre i programmet.

Han mente dette vil gi et tydelig signal.

– Alkohol er elefanten i rommet. Det visker ut grenser og fører til at folk gjør ting de ikke burde gjøre, sa Støre.

Den nye regelen får effekt på landsstyremøtet i slutten av måneden.

Retningslinjer

LOs største forbund, Fagforbundet, innførte egne alkoholpolitiske retningslinjer i 2016. Her heter det at «alkoholfrie arrangementer i forbundets regi er et naturlig valg, og arrangør skal aktivt vurdere om det skal serveres alkohol overhodet».

Ifølge forbundsleder Mette Nord ønsker forbundsstyret å gå igjennom retningslinjene på nytt og se om det er behov for ytterligere innstramming.

– Vi skal ha en rutine for å revidere retningslinjene våre i hver landsmøteperiode. Det handler dels om at vi skal ha et bevisst forhold til hvordan vi bruker penger til enhver tid. Dels er det er spørsmål om etikk. Vi ønsker å ha muligheten til å servere alkohol i noen sammenhenger, men det skal være innenfor ansvarlige rammer, sier hun.

Minner om folkeskikk

Handel og Kontor har også klare retningslinjer for hvordan man skal oppføre seg overfor hverandre.

– Ved oppstart av kurs eller konferanser har vi en gjennomgang av det vi kaller normal folkeskikk. De punktene ligger i alles mapper. Det samme gjør informasjon om hvem som kan varsles hvis det skulle dukke opp uakseptable situasjoner. Overtramp får konsekvenser, forteller Trine Lise Sundnes.

Hva kursdeltagere selv kjøper eller nyter av alkohol kan vanskelig kontrolleres, men dårlig oppførsel fører til hjemsending.

Det har også skjedd, men Sundnes poengterer at det er lang tid mellom hver gang.

I tillegg følges dette også opp i HMS-arbeidet med tanke på at Handel og Kontor også er en arbeidsplass.

Inntil to enheter

Fellesforbundet har en AKAN-avtale for de ansatte, og serverer alkohol en gang i løpet av året, på årsfesten. AKAN-avtalen er fra 1997 og ble revidert i 2008.

På kurs og konferanser tas det beslutning om det skal serveres eller ikke serveres alkohol.

– Hvis det serveres alkohol er det inntil to enheter som gjelder. Aldri mer enn det, sier forbundssekretær Clas Delp.

MER OM SAKEN:

Tillitsvalgte og ansatte vil ha mindre alkoholbruk i fagbevegelsen

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

12.01.2018
14:16
12.01.2018 14:44