JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Flere lavtlønte kan få ekstra penger. Her er planen

LO og NHO klarte ikke å bli enige om en ny modell for å sikre de som tjener lite. Det skal de jobbe med fram mot neste lønnsoppgjør.
LO og NHO er blitt enige om en vei videre for en ny lavlønnsmodell.

LO og NHO er blitt enige om en vei videre for en ny lavlønnsmodell.

Sissel M. Rasmussen

Saken oppsummert

aslak@lomedia.no

Årets viktigste lønnsoppgjør er over. LO og NHO er blitt enige om lønnstillegget for 2025.

Resultatet er fem kroner i generelt tillegg til alle og enda mer til lavtlønte.

LO og NHO fant ikke bare en forhandlingsløsning med kroner og øre til alle. De forpliktet seg også til en vei videre for lavlønnsmodellen som deler av fagbevegelsen i årevis har vært kritiske til.

– Vi er veldig fornøyde med at NHO har forpliktet seg til å dele statistikk og beregninger med oss. Det gjør at vi får snakket enda mer konkret om hvordan det er mulig å gjennomføre et lønnsoppgjør med en enda mer treffsikker modell for lavtlønte, sier Tone Faugli i LO til FriFagbevegelse.

Veien videre

LO og NHO har nå skrevet under på at de skal jobbe videre med problemene med fordelingen av lavlønnstillegg og finne ut av hvordan dette kan gjøres på en bedre måte enn i dag. 

Arbeidet skal være ferdig innen året er omme.  

– Det er styrker og svakheter med alle lavlønnsmodeller, men det er nødvendig å få vite mer konkret om hva vi vinner og taper med en ny, sier Faugli, som leder forhandlings- og HMS-avdelingen i LO.

Løsning neste år

Dersom LO og NHO enes om en ny modell, og forbundene i LO stiller seg bak denne løsningen, kan den bli brukt allerede i lønnsoppgjøret i 2026.

Da er det et hovedoppgjør som begynner med Fellesforbundet og Norsk Industri.

– Ja, det er rom for å teste ut en ny modell neste år. Da er det også mest sannsynlig et forbundsvist lønnsoppgjør, sier Tone Faugli.

Et forbundsvist oppgjør betyr at det enkelte forbundet i LO forhandler med sin motpart på arbeidsgiversiden om én og én tariffavtale for seg. Dette er også den vanligste oppgjørsformen.

– Fordelen med et slikt oppgjør er at vi kan prøve en ny modell på én eller flere tariffavtaler uten at alle blir involvert. Utålmodigheten er stor i LO, både blant tillitsvalgte og i flere forbund, påpeker hun.

Aktuelt: Disse lavtlønte får ekstra lønnstillegg

Ekstra penger

Et vanlig krav fra LO er å løfte de lavtlønte gjennom et eget kronetillegg. Det klarte de også i år.

Ansatte på tariffavtaler som i snitt tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, får et slikt kronetillegg. Dette er en modell LO og NHO har for vane å bruke. 

Modellen har fått en del kritikk, og den har økt i styrke de siste årene, blant annet fordi mange faller utenfor når det er grupper med høyere lønn som trekker opp snittet.

På Møbeloverenskomsten, for eksempel, er det lønna på Ekornes, den største møbelprodusenten i Norge, som jekker opp snittlønna i bransjen generelt. Det betyr at en sømoperatør som Trine-Lise Bjørge (60) går glipp av ekstra penger i lønnsoppgjørene.

Hun er lavtlønnet på en tariffavtale som ligger over 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn på 544.140 kroner og får ikke det samme tillegget som andre lavtlønte. 

Skrotet tre alternativer

Svakhetene ved dagens modell ble tema igjen under mellomoppgjøret for to år siden. Da ble LO og NHO enige om å se på problemene sammen fram mot årets lønnsoppgjør. Det har de gjort.

De har vurdert følgende tre alternativer:

• Individuelt lønnsnivå

• Overenskomstens gjennomsnittlige lønnsnivå

• Å regne på median i hver overenskomst

Alle de tre alternative modellene ble skrotet, selv om LO, ifølge Fagbladet, skal ha fremmet krav om å ta i bruk et lavlønnstillegg som er basert på lønna til hver enkelt (individnivå).

Tone Faugli har taushetsplikt om forhandlingene og kan derfor ikke kommentere om dette var et krav fra LO.

Tommel ned fra NHO

NHO er kritiske til de tre alternativene som utvalget har vurdert. Det påpeker de også i den ferske rapporten som partene ble ferdig med i mars i år.

Arbeidsgiversida mener disse alternativene ikke vil løse noen av de utfordringene som LO har snakket om med dagens modell.

– Tvert imot vil disse modellene føre til betydelige praktiske problemer og uoversiktlige konsekvenser for bedriftene, skriver NHO i rapporten.

Likevel har NHO nå forpliktet seg til å være med på en vei videre for å finne en ny modell som i enda større grad sikrer de som tjener lite. 

– Vårt standpunkt er ikke at det ikke kan finnes andre modeller, og dette er noe vi må jobbe sammen med LO for å finne ut av, skriver NHOs forhandlingsdirektør Jon Claudi til FriFagbevegelse.

Han synes de modellene som utvalget så på, verken er tilstrekkelig utredet, eller løser de problemene som LO har gitt uttrykk for.

Videre samarbeid

Ifølge Claudi er NHO innstilt på å fortsette arbeidet med LO.

– Akkurat nå er det ikke lagt et løp for hvordan dette arbeidet skal organiseres. Dette vil vi settes oss ned med LO for å bli enige om i løpet av kort tid, skriver han.

Tone Faugli i LO er glad for NHOs forpliktelse.

– Det er en erkjennelse om at de synes det er verdt å se på om det finnes en mer treffsikker modell for de lavtlønte, sier hun.

Ett er i hvert fall sikkert: Å regne på median, som var ett av de tre alternative modellene for lavlønn, er blitt lagt i skuffen for godt.

I rapporten fra mars i år har partene skrevet at «en slik omlegging ikke vil løse de problemene som LO er opptatt av».

Mye lest: Nå skal flere få ny lønn. Sjekk datoene her