JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette er verdens ti verste land for arbeidere

Drap og dødstrusler er hverdagskost for mange av verdens lønnsmottakere.
Å streike for å økt minstelønn er livsfarlig i Bangladesh. Landet er det verste for arbeidere.

Å streike for å økt minstelønn er livsfarlig i Bangladesh. Landet er det verste for arbeidere.

Håvard Sæbø

anne.siri@lomedia.no

I rapporten Global Rights Index peker den internasjonale fagbevegelsen ITUC atter en gang på de ti verste landene for arbeidsfolk.

Disse landene har ITUC plassert på verstinglista for 2023:

Bangladesh

Belarus

Ecuador

Egypt

Eswatini (Swaziland før 2018)

Guatemala

Myanmar

Filippinene

Tunisia

Tyrkia

Når drap og trusler er normalen

I årevis har Bangladesh' arbeidere vært utsatt for statlig undertrykking. Fredelige demonstrasjoner møtes med politivold.

I fjor ble flere arbeidere i landets dominerende tekstilindustri drept av politiet mens de demonstrerte for økt minstelønn. En fagforeningsleder ble drept da han adresserte en konflikt om ubetalte lønninger.

Både i Eucador og i Guatemala risikerer arbeidere dødstrusler for å organisere fagforeninger.

I Egypt sank antallet uavhengige fagforeninger fra 1.500 til 150 da de ble oppløst av staten i 2018. Forsøk på å etablere fagforeninger på nytt, slås hardt ned på.

Les også: Håp i sikte i «verdens farligste yrke»

Streikeretten mest utsatt

ITUC sporer såkalte nøkkelrettigheter i arbeidsplassdemokrati i 151 land. Retten til å streike og retten til kollektive forhandlinger er to av disse rettighetene.

Streikeretten er mest utsatt – i fjor ble den begrenset eller helt forbudt av myndighetene i hele 131 land.

Retten til kollektive forhandlinger var svært begrenset eller ikke-eksisterende i 120 land, en økning på 33 land det siste tiåret.

Mange av landene som forhindrer elementære arbeiderrettigheter, har forpliktet seg til å følge lovverket til FNs arbeidsorganisasjon, ILO.

Finland får ripe i lakken

Ved siden av verstingstatistikken som rangerer ti land, gir ITUC også en vurdering av hvert enkelt land som de følger med på. Noen land vurderes som bedre enn i fjor, men langt flere land faller når de vurderes på arbeidstakeres rettigheter.

Mens land som Brasil og Romania får en bedre vurdering enn i fjor, får Finland seg en ripe i lakken og faller i vurderingen.

Statsminister Petteri Orpos regjering har foreslått arbeidslivsreformer som ITUC beskriver som et «enestående» angrep på den nordiske modellen og som har ført til historiske demonstrasjoner fra fagbevegelsen.

Les også: Finsk LO i harnisk over angrep på streikeretten