JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Starter arbeidet med en ny ordning for lønnsstøtte, men situasjonen i norsk økonomi er ikke den samme som i mars 2020, fastslår finansministeren.

Starter arbeidet med en ny ordning for lønnsstøtte, men situasjonen i norsk økonomi er ikke den samme som i mars 2020, fastslår finansministeren.

Jan-Erik Østlie

Det blir likevel lønnsstøtte: Regjeringa snur

Etter et møte med partene i arbeidslivet snur regjeringen og setter umiddelbart i gang arbeidet med lønnsstøtte. Ordningen skal være klar om få dager.
10.12.2021
13:30
10.12.2021 13:30

– Vi starter det arbeidet i dag og skal få på plass en modell så raskt som mulig, sier Vedum etter et møte med LO, NHO og Virke. Også næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) deltok på møtet.

– Vi har hatt et veldig godt møte med partene. Noe av styrken i det norske styringssystemet er at når det er krevende, så hjelper man hverandre fordi man skal gi trygghet til folk. Og dette møtet var nettopp i den tonen, at vi nå starter et arbeid med å få på plass en lønnsstøtteordning for å avhjelpe situasjonen en del bedrifter befinner seg i, sammen med staten, LO, NHO og Virke. Og vi begynner arbeidet allerede i dag, sier Vedum.

Unngå permitteringer

Både LO, NHO og Virke har bedt regjeringen om at lønnsstøtte må innføres igjen for å møte utfordringen med økt smittetrykk. Staten vil da ta en del av lønnskostnadene for kriserammede bedrifter.

Målet er å unngå at folk blir permittert og mister jobben som følge av innstramminger i smitteverntiltak.

Bedrifter kunne få lønnsstøtte i perioden mars til slutten av august i år, men ordningen ble avviklet da smittetallene sank.

– Det er en veldig annen situasjon enn i mars 2020. Det er ingen nedstengning nå, og det er bra fart i norsk økonomi, fastslår Vedum.

Mye lest: Største nedgang i reallønna på 75 år: Prisene stiger dobbelt så raskt som lønningene

– Dårlig tid

NHO-sjef Ole Erik Almlid understreker at tiden er knapp, og at det er helt avgjørende for næringslivet at dette arbeidet settes i gang umiddelbart. Han mener imidlertid at permitteringer knapt er til å unngå.

– Det er myndighetene som har innført smittetiltakene. Det gjør det umulig å drive med normal inntjening for mange bedrifter. Da er det rimelig at myndighetene bistår bedriftene så de kan unngå permitteringer, sier Almlid.

Han viser til at én av tre NHO-bedrifter frykter permitteringer om kort tid som følge av pandemien – det høyeste tallet siden mars 2020.

– NHO er klar for å jobbe døgnet rundt for å skru sammen en god ordning som kan holde folk i jobb. Vi må starte nå. Vi håper dette betyr at bedriftene slipper å iverksette permitteringer. Vi får bare dette til gjennom trepartssamarbeidet, og hvordan dette virker, vet vi først når vi har den endelige løsningen, sier NHO-sjefen, som ber om tydelige og troverdige signaler raskt.

Lytter til partene

På spørsmål om regjeringen har vært skeptisk til å gi lønnsstøtte til koronarammede bedrifter, er Vedum tydelig på at utgangspunktet er at de hele tiden ønsker å lytte til partene i arbeidslivet.

– I Norge har vi en samarbeidsmodell der man lytter til hverandre, ser hvordan man kan sette i verk tiltak som hjelper bedriftene og arbeidstakerne, og der vi ser hvordan staten kan bidra.

10.12.2021
13:30
10.12.2021 13:30