Det blir likevel lønnsstøtte: Regjeringa snur
Etter et møte med partene i arbeidslivet snur regjeringen og setter umiddelbart i gang arbeidet med lønnsstøtte. Ordningen skal være klar om få dager.
Starter arbeidet med en ny ordning for lønnsstøtte, men situasjonen i norsk økonomi er ikke den samme som i mars 2020, fastslår finansministeren.
Jan-Erik Østlie
Saken oppsummert
– Vi starter det arbeidet i dag og skal få på plass en modell så raskt som mulig, sier Vedum etter et møte med LO, NHO og Virke. Også næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) deltok på møtet.
– Vi har hatt et veldig godt møte med partene. Noe av styrken i det norske styringssystemet er at når det er krevende, så hjelper man hverandre fordi man skal gi trygghet til folk. Og dette møtet var nettopp i den tonen, at vi nå starter et arbeid med å få på plass en lønnsstøtteordning for å avhjelpe situasjonen en del bedrifter befinner seg i, sammen med staten, LO, NHO og Virke. Og vi begynner arbeidet allerede i dag, sier Vedum.
Unngå permitteringer
Både LO, NHO og Virke har bedt regjeringen om at lønnsstøtte må innføres igjen for å møte utfordringen med økt smittetrykk. Staten vil da ta en del av lønnskostnadene for kriserammede bedrifter.
Målet er å unngå at folk blir permittert og mister jobben som følge av innstramminger i smitteverntiltak.
Bedrifter kunne få lønnsstøtte i perioden mars til slutten av august i år, men ordningen ble avviklet da smittetallene sank.
– Det er en veldig annen situasjon enn i mars 2020. Det er ingen nedstengning nå, og det er bra fart i norsk økonomi, fastslår Vedum.
Mye lest: Største nedgang i reallønna på 75 år: Prisene stiger dobbelt så raskt som lønningene
– Dårlig tid
NHO-sjef Ole Erik Almlid understreker at tiden er knapp, og at det er helt avgjørende for næringslivet at dette arbeidet settes i gang umiddelbart. Han mener imidlertid at permitteringer knapt er til å unngå.
– Det er myndighetene som har innført smittetiltakene. Det gjør det umulig å drive med normal inntjening for mange bedrifter. Da er det rimelig at myndighetene bistår bedriftene så de kan unngå permitteringer, sier Almlid.
Han viser til at én av tre NHO-bedrifter frykter permitteringer om kort tid som følge av pandemien – det høyeste tallet siden mars 2020.
– NHO er klar for å jobbe døgnet rundt for å skru sammen en god ordning som kan holde folk i jobb. Vi må starte nå. Vi håper dette betyr at bedriftene slipper å iverksette permitteringer. Vi får bare dette til gjennom trepartssamarbeidet, og hvordan dette virker, vet vi først når vi har den endelige løsningen, sier NHO-sjefen, som ber om tydelige og troverdige signaler raskt.
Lytter til partene
På spørsmål om regjeringen har vært skeptisk til å gi lønnsstøtte til koronarammede bedrifter, er Vedum tydelig på at utgangspunktet er at de hele tiden ønsker å lytte til partene i arbeidslivet.
– I Norge har vi en samarbeidsmodell der man lytter til hverandre, ser hvordan man kan sette i verk tiltak som hjelper bedriftene og arbeidstakerne, og der vi ser hvordan staten kan bidra.
Flere saker
Julie Lødrup, førstesekretær i LO.
Leif Martin Kirknes
Kvinner har høyere sykefravær enn menn. Disse tiltakene kan endre dette
Nasjonalt er Senterpartiet mot søndagsåpne butikker. Likevel stemte altså Senterpartiet i Lillehammer for å åpne opp for søndagsåpne butikker.
Stian Rognhaugen via Creative Commons
Senterpartiet sikra flertall for søndagsåpne butikker i Lillehammer
Fra venstre: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Håvard Sæbø
Ny lønn: LO og NHO er enige
Det blei storstreik i lønnsoppgjøret i 2023. Her fra en streikemarkering på Youngstorget.
Jan-Erik Østlie
I dag starter meklinga i lønnsoppgjøret: – Vi står klare til å streike, sier HK-tillitsvalgt
Bildet er tatt under streiken i 2023.
Leif Martin Kirknes
Disse HK-medlemmene gjør seg klare til streik
LO-leder Peggy Hessen Følsvik under streiken i lønnsoppgjøret i 2023.
Håvard Sæbø