Dagligvarekjedene får milliardgebyr etter prissamarbeid
Norgesgruppen får 2,3 milliarder kroner i gebyr, mens Rema 1000 og Coop må ut med 1,3 milliarder. – Alvorlig tillitsbrudd om dette stemmer, sier Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor.
Coop Extra og Kiwi har butikker side om side på Sætre Nærsenter. Eierne av disse kjedene har samarbeidet ulovlig om prisene, ifølge Konkurransetilsynet.
Stian Lysberg Solum / NTB
kenneth.kandolf.haug@ntb.no
lene@lomedia.no
– Samarbeidet mellom Coop, Norgesgruppen og Rema 1000 innebærer i praksis at kjedene har delt store mengder prisinformasjon med hverandre. Dette har økt gjennomsiktigheten på pris mellom kjedene, uten at forbrukerne er blitt bedre informert om prisene. Samarbeidet har derfor skadet konkurransen i dagligvaremarkedet, skriver Konkurransetilsynet i en pressemelding.
På en pressekonferanse onsdag forsikrer de at gebyrene ikke skal ramme forbrukerne, men overskuddet – og at gebyrene ikke skal føre til at matprisene øker.
Bakgrunnen er brudd på konkurranseloven.
– Høyere priser for forbrukere
Det ulovlige samarbeidet strakte seg i alle fall over perioden 2011-2018, og kjedene ble etter hvert oppdatert på hverandres priser flere ganger om dagen.
Konkurransetilsynet har pålagt kjedene å stanse denne delingen av informasjon med hverandre.
– Dette er et alvorlig lovbrudd, noe som gjenspeiles i gebyrets størrelse. Det ulovlige samarbeidet har svekket konkurransen mellom dagligvarekjedene i mange år. Dårlig konkurranse betyr normalt høyere priser for forbrukere. Når det gjelder dagligvarer, rammer det oss alle, sier konkurransedirektør Tina Søreide.
– Når det kun er snakk om få timer før konkurrentene kan følge et priskutt, svekkes viktige insentiver til å konkurrere gjennom å kutte prisene. Resultatet er svakere konkurranse, sier Magnus Friis Reitan, nestleder ved avdeling for mat, handel og helse.
– Avhengig av tillit
– Det er et alvorlig tillitsbrudd mellom dagligvarekjedene og forbrukerne og de ansatte om dette stemmer, sier Christopher Beckham.
Han er leder i Handel og Kontor (HK) som organiserer de ansatte i denne bransjen.
– Vi er opptatt av at vi har en sunn konkurranse og like konkurransevilkår og at vi har en velfungerende bransje for både forbrukerne og de ansatte. Da er vi avhengig av å kunne ha tillit til aktørene, sier Beckham.
Etterforsket siden 2018
Etterforskningen til Konkurransetilsynet har pågått siden april 2018, da de aksjonerte mot lokalene til kjedene. Alle tre avviser at de har brutt konkurranseloven.
Kjedene har mulighet til å klage saken inn for Konkurranseklagenemnda innen seks måneder, noe Rema-eier Reitan Retail allerede har varslet at de gjør.
I desember 2020 fikk Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 varsel om gebyrer på hele 21 milliarder kroner. Dette ble så nedjustert til 4,9 milliarder kroner i april i år.
Bakgrunnen er at man ikke lenger etterforsket brudd med mulig konkurransebegrensende formål, men fortsatt etterforsket brudd med mulig konkurransebegrensende virkning.
Flere saker
Arbeids - og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) legger fram melding om arbeidsmarkedspolitikken.
Kasper Holgersen
Dette er regjeringas plan for å få flere i jobb. Slik er reaksjonene
Nav
Hanna Skotheim
Regjeringen vil hjelpe flere ut i arbeid. Her er hovedpunktene
Nils Jeudi er fersk tillitsvalgt. – Jeg vil gjerne at ansatte henvender seg til meg om de har spørsmål om arbeidstid eller andre arbeidsforhold. Det er ikke alltid like lett å være nyansatt og forstå hvordan for eksempel overtidsbetaling fungerer, sier han.
Marius Fiskum
Det første Eplehuset i Norge har fått tariffavtale. Det fikset Nils Jeudi
Tommy parkerer en bobil som skal inn på EU-kontroll før den selges.
Brian Cliff Olguin
Tommy gjorde alvor ut av hobbyen. Nå har han blitt bobilkonge
LO-leder Peggy Hessen Følsvik foreslår å lovfeste retten til flere enn tre egenmeldingsdager.
Leif Martin Kirknes
LO vil ha flere enn tre egenmeldingsdager
Mange ansatte på bensinstasjon har opplevd ubehagelige ting aleine på natta.
Martin Guttormsen Slørdal