1.400 Coop-ansatte legger ned arbeidet på onsdag om de ikke får samme lønnstilleggene som andre i varehandelen har fått. Illustrasjonsbilde.

1.400 Coop-ansatte legger ned arbeidet på onsdag om de ikke får samme lønnstilleggene som andre i varehandelen har fått. Illustrasjonsbilde.

Martin Guttormsen Slørdal

Coop-ansatte klare til streik

Tirsdag møtes LO og Samfo til mekling i lønnsoppgjøret. Om det ikke foreligger et resultat innen midnatt, går 1.400 ansatte i kooperasjonen ut i streik onsdag morgen.
15.05.2013
15:28
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Handel og Kontor forbereder medlemmene sine i Coop på streik. Konflikten kan bli en realitet om det ikke løser seg mellom LO og Samfo i mekling på tirsdag. Det store flertallet av dem som er omfattet av dette lønnsoppgjøret er HK-medlemmer. Hele 1.380 av de som forbereder seg på streik fra onsdag, er medlemmer i nettopp HK. 20 av de som nå gjør seg klare for å streike er renholdere i Coop, og medlemmer av Norsk Arbeidsmandsforbund.

Brøt forhandlingene

10. april møttes LO og HK arbeidsgiverorganisasjonen Samfo til lønnsforhandlinger på vegne av de ansatte i kooperasjonen. Stikk i strid med vanlig kutyme, gikk ikke Samfo med på å gi den samme lønnsøkningen til de ansatte som arbeidsgiverorganisasjonen Virke ga i forhandlingene med LO. Det er i denne organisasjonen flertallet av butikkene i varehandelen er organisert, og Virke-oppgjøret er vanligvis en mal for Samfo-oppgjøret. Ikke denne gangen. Dermed så LO ingen annen utvei enn å bryte forhandlingene.

– Det var ikke noen vits i å fortsette forhandlingene når vi ikke fikk tilbud om samme lønnsutvikling for medlemmene i Samfo som vi fikk for medlemmene i Virke. Dette er ansatte i samme typer stillinger, de gjør samme jobben, sier forhandlingsleder Tor-Arne Solbakken til HK-Nytt.

Samfo-sjef Torgeir Kroken mente det ikke var mulig å etterkomme LOs krav.

– Det ville sprengt ramma for årets lønnsoppgjør på 3,4 prosent. Vi kunne ikke si ja til det. Dermed kom vi ikke i mål, sa han da forhandlingene ble brutt.

Streikevilje

Det står ikke på streikeviljen blant de Coop-ansatte, forteller Børje Furunes, leder av streikekomiteen.

– Nei, det er liten forståelse for hvorfor de ansatte i Coops butikker skal tjene 4 til 6 kroner mindre i timen enn de som jobber på Rema og Rimi. Medlemmene vil ha likelønn. Noe annet vil oppleves svært urettferdig, sier han til HK-Nytt.

Siden partene gikk fra hverandre, har Coop-ansatte stått i kø for å organisere seg. Ifølge Furunes har 800-900 Coop-ansatte meldt seg inn i HK etter at det ble brudd i forhandlingene.

HK-leder Sture Arntzen er klar til mekling:

– Vi går ikke ut av meklingslokalet uten identisk resultatet som med Virke. Ellers skal Samfo få den streiken de ber om, sier han til HK-Nytt.

Oppgjøret omfatter 8.300 HK-medlemmer.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

15.05.2013
15:28
27.08.2015 20:00