OVER OG UT:
HK-tillitsvalgt Glenn Vinjor (t.v.) og Gunnar Holm i Fellesforbundet går ikke videre med de tidligere SAS-Spirit-ansattes krav.

OVER OG UT: HK-tillitsvalgt Glenn Vinjor (t.v.) og Gunnar Holm i Fellesforbundet går ikke videre med de tidligere SAS-Spirit-ansattes krav.

Martin Guttormsen Slørdal

Arbeidstakerne gir opp kampen mot lønnsnedslag i SAS Spirit

HK og Fellesforbundet har kastet inn håndkledet, og har forlikt saken med arbeidsgiverne.
20.11.2015
13:08
20.11.2015 15:27

lene.svenning@lomedia.no

I tre og et halvt år har Handel og Kontor og Fellesforbundet protestert mot at lønna til de ansatte i flyfraktselskapet SAS Spirit ble satt ned da selskapet ble slått sammen med SAS Ground Handling. De ansatte gikk ned mellom 2.500 og 3.000 kroner i måneden i lønn da de ble flyttet over på tariffen til SAS Ground Handling.

Tapte i Arbeidsretten

Tidligere i høst slo Arbeidsretten fast at det var lovlig å sette de ansatte i SAS Spirit ned i lønn i 2012. I følge dommen var sammenslåingen av de to bedriftene en virksomhetsoverdragelse. Det gir arbeidsgiverne rett til å reservere seg mot tariffavtalene i det selskapet som blir overdratt.

HK og Fellesforbundet har hele tiden hevdet at sammenslåingen av de to selskapene ikke var en virksomhetsoverdragelse, men en konsernintern omorganisering av selskapene. Det ville bety at arbeidsgiverne ikke hadde rett til å sette en strek over de ansattes avtaler om lønn.

Forlik

Saken har tidligere vært behandlet av tingretten, hvor de ansatte tapte. Arbeidstakerne anket til lagmannsretten, men har nå forlikt saken med SAS. Det betyr at tingrettsdommen ikke blir stående. Det blir imidlertid dommen i Arbeidsretten.

– Dommen i Arbeidsretten ble avsagt under tvil, og var ikke enstemmig. Det betyr at vi hadde grunnlag for å ta saken til retten, sier Kjell Finvåg, faglig sekretær i HK.

Likevel velger HK og Fellesforbundet ikke å gå videre med saken i rettssystemet.

– Saksøkerne er skuffa over at vi ikke tar saken videre til lagmannsretten, men vi ser at det er vanskelig å vinne fram etter at Arbeidsretten har dømt imot oss. Nå jobber vi knallhardt fra Fellesforbundets side for å hindre at dette kan skje igjen, sier Gunnar Holm, leder i flyarbeidernes forening til HK-Nytt.

20.11.2015
13:08
20.11.2015 15:27