IKKE POPULÆRT: Handel og Kontor liker ikke at ansatte må på jobb for å telle varer 1. mai. Illustrasjonsbilde.

IKKE POPULÆRT: Handel og Kontor liker ikke at ansatte må på jobb for å telle varer 1. mai. Illustrasjonsbilde.

Ylva Holm Torsteinson

Ansatte må telle varer på 1. mai

Kiwi gjør det igjen, legger varetelling til 1. mai.
30.04.2014
14:50
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Det er Kiwi-butikken på Bjørhaug i Telemark som i år pådrar seg Handel og Kontors vrede etter å ha lagt varetelling til arbeidernes internasjonale kampdag, 1. mai.

For tre år siden var det verre, da ble kjedens ansatte over hele landet bedt om å jobbe denne dagen.

Bør unngås

Harald Olsen, leder ved HK-kontoret i Tønsberg, synes det er provoserende at butikkjedens utsalg på Bjørhaug legger varetelling til en dag der arbeidstakere over hele landet markerer sine rettigheter.

– De som driver butikken vet at man teller varer et par, tre ganger i året, så dette bør de kunne unngå. Bedriften stopper ikke opp om de ansatte har fri denne dagen, sier Olsen til Rjukan Arbeiderblad.

Butikksjef Rune Hagaeide er ikke villig til å kommentere saken ut over at det er frivillig å møte til varetellingen.

HK provosert

Nesten hvert eneste år kommer Handel og Kontor over butikker som legger varetelling til fridager som første nyttårsdag eller 1. mai. For to år siden gjennomførte forbundet en spørreundersøkelse blant 1.600 medlemmer og tillitsvalgte i varehandelen om praksisen med varetelling på røde dager. Undersøkelsen viste at 47 prosent teller varer på søndager og helligdager eller på hverdager mellom 21.00 og 06.00.

– Arbeidsgiverne har ikke lov til å pålegge overtidsarbeid for denne typen arbeid. Varetelling er ikke en oppgave som plutselig oppstår. Varetelling skal skje i arbeidstida, understreket Eirine S. Nabben, som var ansvarlig for undersøkelsen i HK.

Hun har de siste årene politianmeldt alle butikker som har lagt varetelling til 1. januar og 1. mai. Alle sakene er imidlertid henlagt.

Ikke frivillig

Butikksjefen på Bjørhaug sier at det er frivillig å delta i tellingen. Mange ansatte opplever ikke at et slikt "tilbud" fra sjefene er frivillig, viser HKs undersøkelse:

41 prosent av HK-medlemmene svarte at de må møte til varetelling, 40 prosent oppgir at varetellingsarbeid er frivillig mens 14 prosent sier det er frivillig men at de vil oppleve sanksjoner dersom de ikke møter opp. 3 prosent sier at det er frivillig, men at de må dersom ingen andre kommer.

30.04.2014
14:50
27.08.2015 20:00