Ny Maxbo-runde

I stedet for å vedta bot og inndragning på 4,75 millioner kroner for å ha hatt ulovlig søndagsåpent, har Maxbo definert flere varer som hageartikler. Politiet ser på saken igjen.
30.01.2012
14:07
16.12.2013 18:15

lene.svenning@lomedia.no

I april politianmeldte Handel og Kontor Maxbo Stormarked på Hvam i Akershus for å holde ulovlig søndagsåpent. Lov om helligdager slår fast at butikker som hovedregel ikke kan holde åpent på søndager. Loven gir imidlertid unntak for utsalg som «i det vesentligste selger blomster, planter og andre hageartikler». Maxbo mener stormarkedet på Hvam er et slikt utsalg, mens HK er av en annen oppfatning.

22 prosent hageartikler

Politiet på Romerike etterforsket saken og fant, på bakgrunn av Maxbos egne tall, at blomster, planter og andre hageartikler utgjorde 22 prosent av omsetningen på søndager. Dermed ble bedriften ilagt en bot på 750.000 kroner, pluss en inndragning på fire millioner kroner. Det tilsvarte det Maxbo skal ha tjent på å holde åpent på søndager i perioden mars til august.

Husbeis

Etter en utsettelse av fristen måtte Maxbo senest i dag bestemme seg for om de ville vedta bota og inndragningen eller ei. Politiadvokat Hanne Fauske forteller at Maxbo i stedet har lagt fram andre tall, som viser at salget av planter, blomster og andre hageartikler utgjør drøye 50 prosent av omsetningen på søndager, altså det som kan defineres som «i det vesentligste» etter loven. Husbeis er en av varene som Maxbo har definert inn i varegruppen «planter, blomster og andre hageartikler».

– Personlig mener jeg det er å trekke det litt langt, men vi skal nå gå igjennom de nye tallene fra Maxbo. Vi skal se på hva slags varer de har definert inn i denne varekategorien, og bruke sunn fornuft og folkevett. Signalene fra departementet er at strikken ikke skal tøyes for langt, sier Fauske til HK-Nytt.

Trekker ut

Politiadvokaten vil ikke anslå når denne saken vil være ferdig etterforsket.

– Vi har bedt om en nærmere redegjørelse for noen av de nye opplysningene vi har fått. Og kanskje må vi se på omsetningen hele uka i gjennom. For å kunne holde søndagsåpent må de i utgangspunktet i det vesentligste selge blomster, planter og andre hageartikler hele tiden, sier hun.

Hagesenter

Tom Borthen, administrerende direktør i Maxbo, står inne for at husbeis er en hageartikkel, siden det kan brukes til både gjerder, sandkasser og dukkestuer.

– Har Maxbo blitt et hagesenter?

– Ja, det også, i tillegg til å selge bygg- og trelastvarer, sier han til HK-Nytt.

Borthen kan imidlertid ikke svare på om omsetningen av blomster, planter og andre hageartikler overgår 50 prosent hele uka igjennom.

– Det har jeg ikke sett på, men det kan godt hende, sier han.

Konkurransevridende

Denne saken kan virke som et spill for galleriet. Borthen har i tidligere intervjuer med HK-Nytt sagt at han helst ønsker å holde butikkene stengt på søndager. Han mener imidlertid dagens lov virker konkurransevridende. Så lenge den ikke strammes inn, vil Borthen holde åpent på søndager, slik konkurrenten Plantasjen gjør. De holder til vegg i vegg med Maxbo på Hvam, og selger ifølge Borthen langt mer enn blomster, planter og andre hageartikler.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

30.01.2012
14:07
16.12.2013 18:15