Må ta eksamen – krever ekstra lønn

Finansansatte er blitt pålagt å ta eksamen for å bli autoriserte rådgivere. Nå krever HK og Postkom at det skal gi utslag i økt lønn.
28.04.2010
16:48
16.12.2013 13:10

eva.ler.nilsen@lomedia.no

I tillegg til likelønnskrav, er det lønnstillegg for bestått autorisasjon som står øverst på kravlista fra LO-forbundene innen finanssektoren i årets lønnsoppgjør. Onsdag ettermiddag ble kravene overlevert Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA).

Handel og Kontor har en egen overenskomst med FA. Det samme har Postkom. I år forhandler de under felles paraply med LO-sekretær Trine Lise Sundnes som forhandlingsleder.

Pålagt eksamen

Det er egentlig et EU-direktiv som er utgangspunktet for ett av forbundenes lønnskrav. Direktivet, som er videreformidlet av det norske kredittilsynet, krever at ansatte i bank og finansinstitusjoner skal være autoriserte for å kunne selge bankprodukter. Hensikten er økt etikk i bransjen, slik at kundene er bedre sikret mot ulønnsomme råd. For å få autorisasjon kreves det en bestått teoretisk og praktisk eksamen. Ett års utdanning skal lede fram til det.

– Vi har egentlig to saker vi vil diskutere med arbeidsgiverne når det gjelder autorisasjonen. Det ene er at vi mener den skal utløse lønnstillegg. Det andre vi vil ha svar på, er hva som skjer med dem som ikke klarer eksamen. Vi må sørge for at de ivaretas, sier Trine Lise Sundnes til HK-Nytt.

Fem lønnstrinn

Håvard Sivertsen fra Postkom synes i og for seg ikke at autorisasjonskravet er urimelig, men han er opptatt av hvordan det kan slå ut for de ansatte i bransjen, særlig i distriktene. – Det er ikke bare å få seg annen jobb dersom man ikke lenger kan rådgi og selge bankprodukter til kundene. Her må vi finne løsninger, sier han.

I HK er de også svært opptatt av dette, ikke minst hvordan arbeidsgiverne tilrettelegger for at de ansatte skal kunne jobbe fram mot autorisasjonseksamen. – Når den er bestått, krever vi at lønna skal justeres med fem lønnstrinn, sier Pål Nordby i HKs del av forhandlingsdelegasjonen.

Likelønnskrav

Finanssektoren er på verstingtoppen når det gjelder ulikelønn. – De er kjent for å ha gutta på toppen og jentene på bunnen. Nå må vi sørge for å korte ned avstanden mellom de best og dårligst betalte, sier Trine Lise Sundnes.

I tillegg til rene økonomiske likelønnskrav er hun veldig opptatt av å se på strukturelle veier mot mer likestilling innen finanssektoren. – Det kan for eksempel være tiltak for folk i småbarnsfasen og det kan være nye ordninger for lederrekruttering, sier hun.

I dag er kravene overlevert og begrunnet. Torsdag starter forhandlingene for alvor. – Blir vi ikke ferdige torsdag, har vi også mulighet til å bruke fredagen, sier Sundnes.

LO forhandler i år parallelt med Finansforbundet.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

28.04.2010
16:48
16.12.2013 13:10