Så mye mer får du i lønn i år
Ola og Kari Nordmann får litt mer å rutte med i 2018, men kan ikke vente seg noen lønnsfest. Butikkansatte vil trolig komme dårlig ut, spår økonomene.
LITT MER I LOMMEBOKA: Lønnsveksten i 2018 blir moderat, tror økonomene.
Erlend Angelo
hk-nytt@lomedia.no
Et nytt år har begynt, og fagforeninger og forbund har for lengst begynt å forberede seg på årets lønnsoppgjør. Siden 2014 har lønnsveksten vært svak.
Lønnsutviklingen i 2016 var den svakeste på mer enn 70 år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Fordi prisene økte mer enn lønningene og pensjonene, fikk alle typer husholdninger nedgang i realinntektene dette året.
«Fasiten» for hvordan det gikk med lønnsutviklingen i 2017 er ennå ikke klar. Den får vi når Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger frem sine tall i slutten av februar. Men skal vi tro økonomene, kan Ola Nordmann vente seg litt mer å rutte med i året som kommer.
For den som tjener 500.000 kroner kan det bli 14.000 kroner mer i lønn i år. Men dette er altså bare spådommer. Selve lønnsoppgjøret begynner ikke før i mars.
Mindre enn 3 prosent
Finansminister Siv Jensen anslo en lønnsvekst på 3,0 prosent i snitt da hun la fram statsbudsjettet for 2018.
Det kan være i overkant optimistisk. LO-Aktuelt har spurt sju økonomer om hvilke forventninger de har til lønnsutviklingen i år. Seks av sju sier de forventer en gjennomsnittlig lønnsvekst i 2018 på mellom 2,7 og 2,9 prosent. Sjeføkonom i KS, Torbjørn Eika, vil ikke gi noe eksakt tall, men også han venter en lavere lønnvekst enn anslått i statsbudsjettet.
I kroner og øre innebærer det 14.000 mer i året for en arbeidstaker som tjener 500.000, og 8.400 kroner mer for en som tjener 300.000 – dersom vi legger til grunn en lønnsvekst på 2,8 prosent. På toppen av dette kan det komme lavlønnstillegg til dem som tjener minst fra før.
Så mye høyere lønn har fagorganiserte
Sprikende anslag om prisutviklingen
Men hvor mye hver og en av oss får i økt kjøpekraft, avhenger ikke bare av lønnsoppgjøret, men også av prisutviklingen. Og her er økonomene ikke like samstemte. Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets, og Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, spår en prisstigning i 2018 på 1,3 prosent. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen har et langt høyere anslag – på 2,4 prosent.
Den store x-faktoren her er kronekursen. Den norske krona har svekket seg betydelig gjennom 2017, og i skrivende stund koster en euro 9,68 kroner. Vedvarer den svake kronekursen, vil importvarer bli dyrere og en rekke butikker vil etter hvert se seg nødt til å øke prisene.
Flertallet av økonomene LO-Aktuelt har vært i kontakt med, venter en styrking av krona. Men dersom dette ikke slår til, vil det gi høyere inflasjon og dermed en svakere reallønnsutvikling enn prognosene tilsier.
Torbjørn Eika i KS spår en prisstigning på 2,0 prosent, men legger da til grunn av krona styrker seg i tiden framover.
– Skulle dagens svake krone fortsette tror jeg prisveksten kan komme opp i 2,4 prosent, skriver han.
SPAREBANK 1: Med bedre vekst og fallende arbeidsledighet vil det mest trolig bli noe bedre lønnsutvikling neste år. Særlig reallønnsveksten kan bli bra siden prisveksten er så svak, mener Elisabeth Holvik i Sparebank1. Om kronekursen forblir så svak som den er nå, kan det imidlertid gi høyere prisvekst enn ventet, og dermed en svakere reallønnsvekst enn mange tror, forklarer hun.
Sparebank1
Andreassen spår reallønnsnedgang
Blir prisutviklingen slik de fleste økonomene forventer, vil det altså være rom for reallønnsøkning til nordmenn flest. Verken Torbjørn Eika i KS, Elisabeth Holvik i Sparebank1, Kari Due-Andresen i Handelsbanken eller Erik Bruce i Nordea Markets venter reallønnsnedgang for store grupper.
Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen tror imidlertid de bommer.
– Store grupper vil dessverre få reallønnsnedgang, gitt at den svake kronekursen kommer litt uventet på folk flest, hvis den da slår til.
Han tror særlig ufaglærte og uorganiserte arbeidstakere innen byggfagene kan få det vanskelig i året som kommer.
Også butikkansatte vil trolig komme dårlig ut, spår flere av økonomene.
– Detaljhandelen vil lide som følge av svak kjøpekraftsutvikling i husholdningene og fallende boligpriser/boliginvesteringer. Det vil gå utover de butikkansatte, skriver Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til LO-Aktuelt.
EIKA GRUPPEN: Jan Ludvig Andreassen tror store grupper vil få reallønnsnedgang i år.
Eika Gruppen
Disse kommer best ut
Og hvilke grupper får den største lønnsøkningen?
Ingeniører med kompetanse på digitalisering og roboter, mener Elisabeth Holvik. Finanssektoren, spår Jan Ludvig Andreassen og Kari Due-Andresen, mens SSB peker på oljenæringen:
– Aktiviteten innen oljenæringen ventes å ta seg opp. Det kan innebære et press på lønningene i denne næringen, skriver Thomas von Brasch, forsker i SSB.
Dette tror økonomene
1. Hva tror du gjennomsnittlig årslønnsvekst blir i 2018?
2. Hva tror du prisstigningen blir i 2018?
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets
1. 2,7 prosent.
2. 1,8 prosent.
DNB: De fleste undersøkelsene, inkludert Norges Banks regionale nettverk og Norges Banks forventningsundersøkelse tyder på moderat lønnsvekst neste år, forteller Kjersti Haugland.
DNB
Torbjørn Eika, sjeføkonom i KS
1. Jeg vil ikke være mer presis enn at det blir mindre enn de 3,0 prosentene som er anslaget i Nasjonalbudsjettet.
2. 2,0 prosent, men det forutsetter at kronen styrker seg i tiden framover. Skulle dagens svake krone fortsette, tror jeg prisveksten kan komme opp i 2,4 prosent.
KS: Torbjørn Eika.
KS
Elisabeth Holvik, sjeføkom i Sparebank1 Gruppen
1. 2,8 prosent.
2. 1,9 prosent.
Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets
1. 2,7 prosent.
2. 1,3 prosent.
NORDEA MARKETS: Erik Bruce.
Nordea Markets
Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen
1. 2, 8 prosent.
2. 2,4 prosent, gitt en kronekurs lik 105 for i44, eller 9,4 NOK/EURO i desember 2018.
Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken
1. 2,8 prosent.
2. KPI på 1,3 prosent.
HANDELSBANKEN: Kari Due-Andresen tror det er varehandelen som kan vente seg den svakeste lønnsutviklingen neste år.
Handelsbanken
Thomas von Brasch, forsker i SSB
1. Vi anslår at den gjennomsnittlige årslønnsveksten blir 2,9 prosent i 2018.
2. Vi anslår at prisstigningen blir 1,9 prosent i 2018, målt med konsumprisindeksen. Konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og ekskludert energivarer ventes å vokse med 1,8 prosent i 2018.
SSB: Thomas von Brasch
SSB
Flere saker
Brian Cliff Olguin
Siw gikk i luksusfellen
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen