Butikkansatte på Østlandet har samlet seg om fire tariffkrav
Økte tillegg for nattarbeid, ubekvemstillegg til alle deltidsansatte, full lønn under sykdom og rett til å jobbe hele dager. Det er krav HK-medlemmer i varehandelen i HK region Øst er villige til å streike for.
HAR KRAVENE KLARE: – Det handler om en lønn å leve av og ei arbeidstid å leve med, oppsummerer Charlott Pedersen, leder i bransjegruppa for privat handel og service i HK region Øst. Hun får full støtte av John Thomas Suhr, leder i HK Oslo/Akershus og Trine Skaug Martinsen, nestleder i region Øst.
Martin Guttormsen Slørdal
lene.svenning@lomedia.no
– Det handler om en lønn å leve av og ei arbeidstid å leve med. Dette er krav vi er villige til å streike for.
Det sier Charlott Pedersen, nyvalgt leder i bransjegruppa for privat handel og service i HK region Øst. Hun forteller at bransjegruppa har samlet seg om fire krav de ønsker at HK fremmer i tariffoppgjøret til våren. Bransjegruppa får full støtte fra leder og nestleder i region Øst, Fawsi Adem og Trine Skaug Martinsen, og av lederen i fagforeninga HK Oslo/Akershus, John Thomas Suhr.
Forskuttering av feriepenger
Det første kravet bransjegruppa har samlet seg om er forskuttering av sykepenger og foreldrepenger, altså at alt utbetales av bedriften og ikke av Nav. Folketrygden gir bare rett til feriepenger for de første 48 dagene av en sykmelding etter arbeidsgiverperioden på 16 dager, og for de første 12 eller 15 ukene under foreldrepermisjon. Pedersen mener at alle bør få fulle feriepenger både under sykmelding og foreldrepermisjon.
LESTE DU DENNE?: HK heier på heltidskultur i kommunene
Større tillegg på natt og søndag
Det andre kravet er økte tillegg for å arbeide om natta og på søndager. Pedersen og resten av bransjegruppa vil at nattarbeid skal regnes fra klokka 21 på hverdager, og være på 100 prosent av timelønna. I dag gir tariffavtalen de butikkansatte 45 kroner i kvelds- og nattillegg på hverdager. På lørdager får de ansatte 90 kroner ekstra i timen fra klokka 16 og fram til midnatt, da søndagstillegget på 96 kroner slår inn. Bransjegruppa vil at de butikkansatte i stedet skal ha et tillegg på 100 prosent av timelønna fra klokka 18 på lørdager og hele søndag.
– Det er bedriftene som velger disse arbeidstidene, da må de også betale for det, sier Pedersen.
Hun får full støtte fra Fawsi Adem.
– Landsoverenskomsten er ikke bygd for nattarbeid og for søndagsarbeid. Vi må ta denne kampen før arbeid på natt og søndag brer mer om seg, sier han.
– Arbeidsmiljøloven definerer nattarbeid fra klokka 21 på hverdager og søndagsarbeid fra klokka 18 på lørdager. Vi kan ikke ha en tariffavtale som er dårligere enn loven. Det er helt utrolig at vi har funnet oss i dette. Nå er det nok, sier John Thomas Suhr.
Ubekvemstillegg til deltidsansatte
Det tredje kravet er at den såkalte 12-timersregelen i landsoverenskomsten må fjernes. Den innebærer at ansatte som jobber mindre enn 12 timer i uka ikke har rett på tillegg for å jobbe kveld, natt og helg.
– Denne regelen gjør det lønnsomt for bedriftene å ha folk i deltidsstillinger. Det gjør det mer gunstig å splitte opp hele stillinger i små stillinger. Det skaper et A-lag og et B-lag blant de ansatte når tillegg for ubekvem arbeidstid blir gitt til én gruppe og ikke til en annen. Tariffavtalen sier også at det skal gis lik lønn for likt arbeid, påpeker Adem.
De fire mener at det er en utbredt praksis å ansette folk i stillinger som utgjør 11,5 timer i uka for å unngå å betale ubekvemstillegg.
– Jeg kommer rett fra et forhandlingsmøte hvor arbeidsgiveren sa rett ut at de gjør dette for å spare penger. Folk er dritt lei av denne urettferdigheten, sier Trine Skaug Martinsen.
Charlott Pedersen peker på at kravet er i tråd med et landsmøtevedtak i HK fra 2016.
– Dette er HKs politikk, så den må vi følge opp, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
ØKTE TILLEGG: Regionleder Fawsi Adem og fagforeningsleder John Thomas Suhr mener dagens tillegg for arbeid på natt og søndag ikke er gode nok.
Martin Guttormsen Slørdal
Rett til hele arbeidsdager
Det fjerde og siste kravet fra bransjegruppa er at ansatte skal ha rett til å jobbe hele dager. I dag jobber mange deltidsansatte korte vakter spredt over flere dager. Trine Skaug Martinsen vet hva hun snakker om.
– Jeg jobber selv i 50 prosent stilling, men jobber stort sett fem dager i uka. Da har jeg kostnader til bil og bom hver dag, sier hun.
Slike arbeidstidsordninger gjør det også vanskelig å ha flere jobber, noe deltidsansatte gjerne må ha for å kunne forsørge seg selv, påpeker Martinsen.
Villig til streik
Ingen av de fire vil peke på ett av de fire kravene som det viktigste.
– Vi hadde i utgangspunktene en lang liste med krav, men vi ble enige om disse fire. Mange er opptatt av dette, sier Fawsi Adem.
Charlott Pedersen følger opp:
– I bransjegruppa var vi enige om at vi vil kjempe for disse kravene, og de henger nøye sammen. Dette er så viktig at vi er villige til å streike for det.
Charlott Pedersen håper at organisasjonen vil støtte opp om hennes bransjegruppes krav.
MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV
Lang vei fram
De ulike regionenes bransjegrupper vil vedta sine krav til tariffoppgjøret i løpet av september. Så langt har bare bransjegruppene i region Midt-Norge, i tillegg til region Øst, gjort det. Rolf Flåteplass Moe, bransjerådsleder for privat handel og service i region Midt-Norge opplyser om at de har vedtatt sju prioriterte krav til tariffoppgjøret. Også denne gruppa vil at bedriftene forskutterer sykepenger utover arbeidsgiverperioden, at 12-timersregelen skal fjernes, og at det skal koste mer å ha ansatte på jobb på søndager og om natta. I tillegg vil de innføre nye lønnstrinn etter 10 og 15 års ansiennitet, og at tilleggene for ubekvem arbeidstid skal indeksreguleres.
Det er et stykke igjen før de endelige kravene i tariffoppgjøret vedtas. Hver av HKs sju regioner har egne bransjegrupper. Representanter fra de ulike bransjegruppene utgjør de ulike, nasjonale bransjerådene. Disse vedtar sine tariffkrav i oktober. Så skal kravene behandles av forbundsstyret, siden av HK representantskap i januar.
LES OGSÅ: HK-klubben hjalp Linn Hege med å få større stilling
Flere saker
Brian Cliff Olguin
Siw gikk i luksusfellen
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen