JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kamilla vil jobbe mer

Hvordan kan flere ufrivillig deltidsansatte som Kamilla Hagen Lunden få jobbe mer? Det skal HK og Virke finne ut av.
22.11.2011
13:55
16.12.2013 17:40

lene.svenning@lomedia.no

Kamilla Hagen Lunden er ansatt i 80 prosent stilling i Panduro Hobby på Ski storsenter i Akershus. Hun skulle gjerne jobbet mer. Kamilla har spurt sjefen sin om det er mulig å øke stillingsandelen sin, men har fått nei. Siden har hun fått en ny sjef, som hun ennå ikke har spurt.

– På sett og vis er det nok med 80 prosent stilling, siden jeg bruker mye tid på vervene som leder av HK Østfolds ungdomsutvalg og nestleder i LO i Follo. Jeg har ikke noe problem med å fylle tiden, men lommeboka er det litt verre med. Jeg får det til å gå rundt, selv om noen måneder er hardere enn andre, sukker Kamilla.

Butikken hun jobber i har ikke tariffavtale, til det er det for få medlemmer. Dermed har hun ikke rett til fri for å skjøtte tillitsvervene sine.

Vanskelig å få lån

I fjor kjøpte Kamilla Hagen Lunden sin første leilighet. Det ble for dyrt i Drøbak, der hun leide en leilighet, det samme gjorde det i Ski, der hun jobber. En liten leilighet i Askim, en tredve-førti minutters kjøring fra jobben, kunne hun ha råd til. Bare hun kunne få lån i banken.

– Jeg var i mange banker og spurte etter lån, men fikk avslag etter avslag. Inntekten min var for lav. Til slutt fikk jeg låne i min lokale bank hjemme i Lærdal i Sogn, som jeg har hatt et forhold til siden jeg ble født, forteller 28-åringen.

Hadde hun hatt full stilling, ville kjøpeprosessen gått langt lettere, mener Lunden.

Felles prosjekt

Ufrivillig deltid er ikke bare et problem for Kamilla. I fjor øremerket regjeringen 25 millioner kroner i tre år til prosjekter som skal bidra til å redusere ufrivillig deltidsarbeid i Norge. Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke, tidligere HSH, har søkt om penger til et prosjekt.

– Det er ikke bare i offentlig sektor at ufrivillig deltid er et problem, det eksisterer også i varehandelen, påpeker Peggy Hessen Følsvik, nestleder i Handel og Kontor.

HK og Virke har allerede startet prosjektet. På oppdrag fra dem har forskningsstiftelsen Fafo satt i gang med en kartlegging av omfanget av og begrunnelser for frivillig og ufrivillig deltidsarbeid. Svarene fra butikksjefer, tillitsvalgte og ansatte i utvalgte bransjer i varehandelen vil danne grunnlag for hvilke tiltak som settes i gang i butikkjedene som blir med på neste fase i prosjektet. Og snart skal det ansettes en prosjektleder.

Enige…

– Ufrivillig deltid er en stor utfordring. Derfor er det viktig å finne verktøy som kan bringe oss videre. Det håper vi å få til gjennom dette prosjektet. HK mener fremdeles at lovfesting av retten til heltid er det beste tiltaket, men når vi så langt ikke har kommet noen vei med det, er vi med på andre tiltak, sier Følsvik til HK-Nytt.

Virke støtter ikke krav om å lovfeste retten til heltid.

– Vi er ikke for ytterligere lovfesting, vi har tro på at man lokalt kan finne ordninger som fungerer. Vi vil gjerne finne løsninger for å redusere andelen som arbeider ufrivillig deltid. HK og Virke er enig i at vi har et felles ansvar for å ta tak i dette, bedyrer Inger Lise Blyverket, leder i Virkes avdeling for arbeidslivspolitikk.

…og uenige

Blyverket mener at det er viktig å ha et velfungerende deltidsarbeidsmarked for de som ikke ønsker eller er i stand til å jobbe full tid.

– Mange ønsker å jobbe deltid, og arbeidsgiverne i varehandelen synes også det er positivt med deltidsarbeid. En del medarbeidere har et ønske om å jobbe mer, men ikke nødvendigvis full tid, sier hun.

Peggy Hessen Følsvik har et litt annet syn på saken.

– Våre tillitsvalgte melder om at ufrivillig deltid er et stort problem. Det tar vi på alvor, sier hun.

Statistisk sentralbyrå anslår at det finnes 70.000 arbeidstakere som jobber mindre enn de ønsker. Fafo anslår tallet til å være 115.000. Gapet forklares vanligvis med at SSBs tall omfatter de som har registrert seg som delvis arbeidsledige.

Optimistiske

Uansett holdinger og tall, nå vil HK og Virke gjennom dette prosjektet se om de kan finne lokale løsninger for at de som ønsker mer arbeid kan få det.

– Jeg er overbevist om at vi kan få høynet bevisstheten om hvordan arbeidstidsplanlegging kan medvirke til å redusere ufrivillig deltid, sier Blyverket.

– Hvis de som vil jobbe mer, får det, blir de fornøyde og mer stabile arbeidstakere. Det vil arbeidsgiverne også tjene på, mener Følsvik.

Mange flere

Kamilla Lunden Hagen er glad i jobben sin.

– Jeg stortrives i Panduro Hobby, det er en knakende god arbeidsplass, sier hun.

Hobbyglad er hun også.

– Jeg driver vel med nesten alt av det vi har av hobbyartikler i butikken. Å sitte hjemme og lage ting er avslappende, sier Kamilla.

Akkurat nå er hun i gang med å lage gratulasjonskort i ulike varianter.

Kamilla Hagen Lunden vet at hun ikke er den eneste i varehandelen som ønsker seg mer arbeid.

– Jeg har snakket med mange andre om dette, både folk jeg kjenner og de jeg har møtt gjennom LOs sommerpatrulje. Men butikkenes lange åpningstider er et problem for mange. For å få hverdagslivet til å gå opp, jobber de deltid, forteller hun.

22.11.2011
13:55
16.12.2013 17:40