Jobben min
– Vi kan få inn svære haier
HVEM: Tor Rainer Kristoffersen (49)
HVOR: Tromsøterminalen
Tor Rainer Kristoffersen fryser aldri på jobb selv om han arbeider på et fryselager for fisk.
Marius Fiskum
katharina@lomedia.no
Jobben min er å kjøre truck. Når jeg sier at jeg jobber på Trømsøterminalen, spør folk om det er kaldt. Men det er det ikke. Selv om det er 22 minusgrader på fryselageret, er det 24 varmegrader i trucken min. Jeg har to varmeovner og sitter i T-skjorte.
22 kuldegrader strømmer ut av fryselageret.
Tromsøterminalen er et lagerhotell hvor trålere leverer fisk, reker og krabber. Vi eier ikke fisken. Det gjør rederiene som leier plass hos oss til varene selges på auksjon. Så henter fraktebåter og trailere fisken som ender i Norge og utlandet. Noen ganger går det raskt. Fisken går ut samme dag som den kommer inn. Andre ganger kan det ta opptil ett år.
Fisken har to års holdbarhet i fryselageret. Vi er Nord-Europas største havn for hvit fisk med cirka 120.000 tonn fisk innom hvert år. Når jeg sier hvit fisk, mener jeg torsk, hyse og sei.
Kan jobbe tolv timer
Høysesongen er fra februar til slutten av mai. Da er det fullt trøkk med tre-fire fiskebåter daglig. Vi tar imot opptil 2.000 tonn fisk på en sånn dag. Vi jobber en firedelt turnus fra klokka sju om morgenen til halv elleve om kvelden.
Om det kommer båter utenom, jobber vi ekstra. Vi kan ikke lukke døra når fisken kommer. I høysesongen jobber jeg en del overtid, av og til tolv timer om dagen.
Når vi har mye å gjøre, kjører jeg truck i tre timer, har pause i 40 minutter og kjører i tre timer til. Det går det i ett, og jeg har ikke ett minutts pause når jeg kjører truck.
Tor Rainer Kristoffersen kjører fisk, reker og krabber dagen lang.
Tor Rainer Kristoffersen
Av og til har vi dager uten noe å gjøre. Da trenger vi ikke møte på jobb, men vi får betalt for vakta. Vi har mange gode ordninger som forsikring og legehjelp hele døgnet for familien, à la carte-meny i kantina, eget treningsrom og trening i arbeidstida. Arbeidsgiveren er raus.
Håbrann på fire meter
Selv om det skjer det samme hver dag, er ingen dag lik. Noen dager er variasjonene store. Vi kan få inn svære haier. I sommer kom Havforskningsinstituttet med en håbrann på fire meter på en henger. De ville fryse ned haien og bruke den til forskning.
«Davai, davai»
Denne havna er en av tre havner i Norge hvor russiske trålere får legge til. Det er en del språkutfordringer, for russere snakker dårlig engelsk. Men jeg har lært meg «davai, davai» som betyr «kom igjen, kjapp deg».
Det trengs når jeg kjører truck og alt går raskt. Å kjøre truck er vanskelig fordi det er veldig mange folk som beveger seg rundt på lageret. Jeg må være påskrudd, følge med og sjekke blindsonen ofte.
Flere saker
FØRST UTE: Ida Herlofsen og kollegaene i Blivakker-butikken i Markens gate i Kristiansand er den første fysiske butikken i kjeden med tariffavtale.
Brian Cliff Olguin
Ansatte på Blivakker gikk opp i lønn: – Vi er veldig heldige her
DISKUSJON: Fra venstre Patrick Iversen, Marta Kaczynska, Pavel Karevold Grønhaug og Rakel Snekkenes under en gruppeoppgave hvor de konkluderer med at unge tillitsvalgte trenger en tillitsvalgtguide for dummies.
Brian Cliff Olguin
Unge HK-tillitsvalgte møttes i Oslo: – Gøy med faglig påfyll
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad
Hva kan du gjøre med feriedagene du har til overs ved nyttår?
Illustrasjonsfoto.
Kasper Holgersen
Varetelling 1. januar kan være ulovlig
Jonas Fagereng Jacobsen
Tess-ansatte får dobbelt betalt for beredskapsvaktene
Flere tidligere ansatte har tapt økonomisk på konkursen, forteller Ann Suade Garcia, fagleder i HK region Øst.
Erlend Angelo