Jobben min
– Vi kan få inn svære haier
HVEM: Tor Rainer Kristoffersen (49)
HVOR: Tromsøterminalen
Tor Rainer Kristoffersen fryser aldri på jobb selv om han arbeider på et fryselager for fisk.
Marius Fiskum
Saken oppsummert
katharina@lomedia.no
Jobben min er å kjøre truck. Når jeg sier at jeg jobber på Trømsøterminalen, spør folk om det er kaldt. Men det er det ikke. Selv om det er 22 minusgrader på fryselageret, er det 24 varmegrader i trucken min. Jeg har to varmeovner og sitter i T-skjorte.
22 kuldegrader strømmer ut av fryselageret.
Tromsøterminalen er et lagerhotell hvor trålere leverer fisk, reker og krabber. Vi eier ikke fisken. Det gjør rederiene som leier plass hos oss til varene selges på auksjon. Så henter fraktebåter og trailere fisken som ender i Norge og utlandet. Noen ganger går det raskt. Fisken går ut samme dag som den kommer inn. Andre ganger kan det ta opptil ett år.
Fisken har to års holdbarhet i fryselageret. Vi er Nord-Europas største havn for hvit fisk med cirka 120.000 tonn fisk innom hvert år. Når jeg sier hvit fisk, mener jeg torsk, hyse og sei.
Kan jobbe tolv timer
Høysesongen er fra februar til slutten av mai. Da er det fullt trøkk med tre-fire fiskebåter daglig. Vi tar imot opptil 2.000 tonn fisk på en sånn dag. Vi jobber en firedelt turnus fra klokka sju om morgenen til halv elleve om kvelden.
Om det kommer båter utenom, jobber vi ekstra. Vi kan ikke lukke døra når fisken kommer. I høysesongen jobber jeg en del overtid, av og til tolv timer om dagen.
Når vi har mye å gjøre, kjører jeg truck i tre timer, har pause i 40 minutter og kjører i tre timer til. Det går det i ett, og jeg har ikke ett minutts pause når jeg kjører truck.
Tor Rainer Kristoffersen kjører fisk, reker og krabber dagen lang.
Tor Rainer Kristoffersen
Av og til har vi dager uten noe å gjøre. Da trenger vi ikke møte på jobb, men vi får betalt for vakta. Vi har mange gode ordninger som forsikring og legehjelp hele døgnet for familien, à la carte-meny i kantina, eget treningsrom og trening i arbeidstida. Arbeidsgiveren er raus.
Håbrann på fire meter
Selv om det skjer det samme hver dag, er ingen dag lik. Noen dager er variasjonene store. Vi kan få inn svære haier. I sommer kom Havforskningsinstituttet med en håbrann på fire meter på en henger. De ville fryse ned haien og bruke den til forskning.
«Davai, davai»
Denne havna er en av tre havner i Norge hvor russiske trålere får legge til. Det er en del språkutfordringer, for russere snakker dårlig engelsk. Men jeg har lært meg «davai, davai» som betyr «kom igjen, kjapp deg».
Det trengs når jeg kjører truck og alt går raskt. Å kjøre truck er vanskelig fordi det er veldig mange folk som beveger seg rundt på lageret. Jeg må være påskrudd, følge med og sjekke blindsonen ofte.
Flere saker
LO og NHO er blitt enige om hva som bør være praksis for utbetaling av bonuser.
Colourbox
Lederne fikk millionbonuser. Nå tar LO og NHO grep
SAMSNAKKES: Odd-Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet, og Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, mener at de to forbundene skal enes om hvordan AFP skal se ut i framtida.
Brian Cliff Olguin
LO-krangel om pensjon: Nå nærmer de seg enighet
Matprisene fortsetter å øke.
Kasper Holgersen
Fortsatt skyhøy vekst i matvareprisene
Illustrasjonsbilde fra Maximat på Nordby kjøpesenter i Sverige.
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte på deltid skal få overtidsbetalt i Sverige
LO og NHO er blitt enige om en vei videre for en ny lavlønnsmodell.
Sissel M. Rasmussen
Flere lavtlønte kan få ekstra penger. Her er planen
ALEINETID: Butikksjefene bruker mye tid aleine i butikken, sier tillitsvalgt Anita Wiksaas.
Herman Bjørnson Hagen