HK anmelder Maxbo

Maxbo Stormarked på Skedsmo holder åpent hver søndag. Handel og Kontor vil anmelde byggvarehuset til politiet.
14.04.2011
10:49
16.12.2013 15:56

lene.svenning@lomedia.no

Debatt om søndagsåpne butikker er et like sikkert vårtegn som krokus i solveggen. I år har byggvarekjeden Maxbo bestemt seg for å holde den nye butikken sin på Hvam i Akershus åpen hver søndag, selv om helligdagslovgivningen slår fast at butikker skal holde stengt på ukas siste dag. Et unntak gjøres imidlertid for utsalgssteder som «i det vesentlige selger blomster, planter og andre hageartikler». Maxbo har rigget til et plantesenter i butikken på Hvam.

Uklar lov

Tom Borthen, administrerende direktør i Maxbo, mener at de ikke gjør noe galt ved å holde butikken åpen sju dager i uka.

– Slik vi tolker det, er ikke dette brudd på loven. Vi har et stort plantesenter som en del av varehuset, sier han.

– Mener du at dere «i det vesentlige selger blomster, planter og andre hageartikler»?

– Ja, som Plantasjen, som også selger gardiner, leker, CDer og julepynt. Loven er uklar.

– Er dette en ny strategi for å ta Plantasjen?

– Nei, dette er slik vi mener loven skal tolkes. Myndighetene ønsker ikke å stramme inn loven, da kan vi også holde søndagsåpent, sier Tom Borthen til HK-Nytt.

Vil egentlig ha stengt

Maxbo og andrebutikkjeder har i årevis protestert mot at Plantasjen får holde søndagsåpent, fordi de mener at vareutvalget deres strekker seg langt utover det loven tillater. I 2008 holdt flere av kjedene søndagsåpent, i protest. Handel og Kontor anmeldte butikkene for brudd på loven. Politiet har henlagt alle som en. Så Maxbo-sjefen frykter ikke nye politianmeldelser.

– Vi har blitt anmeldt før, og jeg har vært inne til politiavhør. Men sakene blir henlagt hver gang. Da vurderer vi det slik at vi kan holde åpent på søndager, sier Tom Borthen.

Men det er ikke det han egentlig vil.

– Vi skulle ønske at ingen hadde lov til å holde åpent på søndager. Det burde holde med seks handledager i uka, folk kan planlegge såpass. Og våre ansatte burde ha en fridag i uka til å ta seg av familie og venner. Men så lenge myndighetene opprettholder loven slik den er, og flere holder åpent, må vi gjøre det samme for ikke å tape markedsandeler, framholder han.

Har ikke gitt opp kampen

Men selv om anmeldelser tidligere har blitt henlagt, har ikke HK gitt opp kampen mot søndagsåpne butikker.

– At saken ble henlagt i 2008 betyr ikke at det er fritt fram, slik noen ser ut til å tro, det betyr bare at lovbestemmelsen fortsatt står uprøvd i retten, sier Peggy Hessen Følsvik, nestleder i forbundet.

HK beklager at Maxbo har bestemt seg for å holde en av butikkene åpne.

– Argumentet deres biter seg selv i halen: De hevder at hensynet til konkurranse tvinger dem til å holde åpent, men nå bidrar de til enda mer konkurranse og tvinger dermed flere til å holde åpent. Samtidig ser vi jo at de føler seg presset av Plantasjen, sier Følsvik.

Hun er opptatt av at én dag i uka skal være annerledes.

– En felles fridag betyr at familier kan planlegge felles arrangementer, enten det er en turnering med idrettslaget, en tur på stranda eller møte i velforeninga. Også butikkansatte skal få ta del i dette. Men vi frykter også smitteeffekt til andre næringer, sier hun.

Tapt sak

For tre år siden forsøkte alliansen bestående av Maxbo, Mester Grønn, Jernia, Montér, Skeidar, Handel og Kontor, Kirkerådet og Framtiden i våre hender å påvirke Stortinget til å lage en forskrift til helligdagslovgivningen. De ville at den skulle slå fast at bare utsalg hvor blomster og planter utgjør mer enn 90 prosent av omsetningen får holde åpent sju dager i uka. Alliansen støttet et lovforslag fra tre representanter fra Kristelig Folkeparti. Det gjorde ikke resten av Stortinget.

Tom Borthen avviser at å holde butikken på Hvam åpent hver søndag er et forsøk på omkamp.

– Nei. Det har vi prøvd på i mange år, men ingen er villig til å ta i saken. Mitt inntrykk er at kampen mot søndagsåpent er tapt. Dessverre. Det er politikernes skyld at det sklir ut. De tør ikke ta saken og lage en klar lov, sier han.

Ikke provosert

Borthen tror ikke at konkurrentene hans blir provosert over at Maxbo holder søndagsåpent.

– Nei, de stiller seg bak dette, og synes at det er greit at vi holder åpent. Det vet jeg, sier Borthen.

Og det gir Erling Ølstad, administrerende direktør i Mester Grønn ham rett i. Blomsterkjeden holder noen av sine butikker åpent på søndager. De har lov til det, men ville helst latt det være. For Ølstad frykter å miste gode fagfolk om de må jobbe på søndager. At Maxbo gjør det samme for ikke å tape konkurransen mot Plantasjen, har han full forståelse for.

– Jeg skjønner Maxbo innmari godt. Plantasjen selger mye av det samme som dem, sier han.

HKs ansvar

Ølstad mener Handel og Kontor må ta deler av skylda for at loven ikke ble strammet inn for tre år siden.

– Jeg hadde håpet at HK var mer offensive. De har jo stor innflytelse på regjeringen, men de feiga ut og pressa ikke på nok. Vi andre brukte mye tid og penger på dette, og gjorde så godt vi kunne. Det gjorde ikke HK, sier han.

– Du tror ikke at du overvurderer HKs innflytelse på regjeringen?

– Nei, absolutt ikke. HK har stor innflytelse, men la ikke nok trykk på saken, sier han.

Ølstad synger ut mot politikerne også.

– De er nok redde for å få et Brustadbu-stempel, og vil ikke ta i saken. Det kaller jeg feighet, sier han.

Erling Ølstad tror dette bare er begynnelsen.

– Dette sklir ut. Om et par år har alle butikker åpent på søndager, sier han.

Handel og Kontor vil anmelde Maxbo for brudd på helligdagslovgivningen.

Inviterer Mester Grønn

Peggy Hessen Følsvik lar seg ikke provosere av Erling Ølstad.

– Jeg regner ikke med at Mester Grønn med dette ønsker å fremstå som en som står på sidelinja og klager, mens de lar HK ta hele det politiske arbeidet og anmeldelsene? Aksjonene fra næringa i 2008 betydde status quo, alt forble som før. Det kunne vi i HK leve med. Nå jobber HK videre på egen hånd, sier nestlederen.

Hun inviterer Mester Grønn til å anmelde Maxbo.

– Det vil jo styrke en anmeldelse, og bidra til å sette flere problemer på dagsordenen i en eventuell straffesak. Det vil jo også svekke inntrykket av Mester Grønn som en som lar andre gjøre jobben. Vi registrerer jo ellers at de fortsatt ikke har tariffavtaler i butikkene sine, sier Følsvik.

Ingen jubel for søndagsarbeid

Administrerende direktør Tom Borthen opplyser at de tillitsvalgte er enige i at den nye Maxbo-butikken skal holde åpent på søndager. Men etter det HK-Nytt kjenner til er mange av de ansatte på Maxbo på Hvam ikke glade for at de er satt opp på søndagsarbeid.

Butikken er så ny at en HK-klubb ennå ikke er på plass. Marius Strandseter, som ikke er HK-medlem, er imidlertid oppnevnt av Maxbo som konstituert tillitsvalgt. Han nøler når han blir spurt om hvilken holdning han har til søndagsarbeid.

– Beskjeden om at vi skal ha åpent på søndager ble ikke mottatt med applaus hos noen, men det går bra. Ingen har uttrykt sterk misnøye, så vi lever med det, sier han.

Ole Th. Pedersen som jobber på Maxbo i Horten, er hovedtillitsvalgt for alle HK-medlemmer i kjeden. Han er langt fra begeistret over at butikken på Hvam holder åpent sju dager i uka.

– I prinsippet jobber vi og Maxbo-ledelsen for samme sak, men vi er uenige i tolkningen av loven. Vi er enige i at loven og forskriften bør endres, sier han til HK-Nytt.

– Hva synes du om at HK vil anmelde Maxbo?

– Det synes jeg er på sin plass, sier han.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

14.04.2011
10:49
16.12.2013 15:56