GOD KOMBO: HK og Postkom er en «match made in heaven», mener HK-leder Trine Lise Sundnes. Her har vi plassert henne sammen med Postkom-leder Odd Christian Øverland.

GOD KOMBO: HK og Postkom er en «match made in heaven», mener HK-leder Trine Lise Sundnes. Her har vi plassert henne sammen med Postkom-leder Odd Christian Øverland.

Martin Slørdal/Ole Palmstrøm

Postkom vil slå seg sammen med et annet forbund:

HK kan få 17.600 nye medlemmer over natta

Postkom vil slå seg sammen med et annet LO-forbund. Handel og Kontor er en av tre kandidater. Her er de hjertelig velkommen.
18.12.2018
15:14
18.12.2018 15:14

lene.svenning@lomedia.no

Postkom er på frierføtter. LO-forbundet som organiserer ansatte i Posten, Bring, Nets og DNB ønsker å slå seg sammen med et annet LO-forbund. Fem forbund har vært aktuelle, nå gjenstår tre. Det er de tre største LO-forbundene; Handel og Kontor, Fagforbundet og Fellesforbundet. Arbeidsmandsforbundet og EL og IT Forbundet er ikke lenger aktuelle for Postkom å slå seg sammen med.

LESTE DU DENNE?: Disse godene kan du motta skattefritt av jobben – og disse må du skatte av

Hjertelig velkommen

Trine Lise Sundnes, leder i Handel og Kontor, er mer enn villig til å ta imot Postkoms medlemmer.

– De har verdifull kompetanse som vil styrke oss, spesielt i logistikkbransjen. De er mer lik oss enn vi er forskjellige. En sammenslåing vil styrke oss gjensidig. Dette er en «match made in heaven», sier Sundnes til HK-Nytt.

Postkom organiserer 17.600 medlemmer. 9.500 av dem er yrkesaktive, resten er pensjonister. HK har i dag 72.300 medlemmer. Om Postkom slår seg sammen med HK, vil forbundet ha nærmere 90.000 medlemmer.

Bestemmer seg snart

Postkoms sammenslåing med et annet forbund er nært forestående. Allerede 31. januar vil Postkoms forbundsstyre bestemme seg for hvilket forbund de vil forhandle med. Forhandlingsresultatet med det ene forbundet skal være klart til Postkoms ekstraordinære landsstyremøte 27. februar. Her vil det etter planen vedtas å sende et forslag om sammenslåing ut på uravstemning blant medlemmene. Uravstemningen vil finne sted mellom 23. og 30. april.

HK forbereder seg

Handel og Kontor gjør også sine forberedelser. Ifølge Sundnes er HKs forbundsstyre positiv til en sammenslåing med Postkom. HK skal også ha et ekstraordinært representantskap 23.-24. januar. På sakskartet står nettopp denne saken.

– Vi skal forankre dette hos våre medlemmer, og be representantskapet om en forhandlingsfullmakt. Det er veldig viktig at Postkom ser at de er hjertelig velkommen, også av representantskapet, sier hun.

Sundnes bekrefter at HK og Postkom er i dialog. Hun håper HK vil bli det foretrukne forbundet for Postkom.

– Jeg tror det ville bli en kraftfull allianse, sier HK-lederen.

Finans-medlemmer kan gå til HK uansett

Handel og Kontor og Postkom har allerede et nært samarbeid. Begge forbund organiserer ansatte i finanssektoren, og sammen har de dannet paraplyorganisasjonen LO Finans. Det er ansatte i DNB som er medlemmer i Postkom. Om Postkom velger å gå inn i Fellesforbundet eller Fagforbundet kan disse 290 medlemmene likevel få gå inn i HK.

– Vi er åpne for å lytte til de ønskene våre medlemmer i DNB har, og dermed finne best mulig løsning for alle medlemmer. Dersom medlemmene i DNB skulle gå til et annet forbund enn resten av Postkom, så vil det være fordi de og vi mener at de vil være best tjent med det, sier Postkom-leder Odd Christian Øverland til Posthornet.

– Min oppfatning er at det er delte meninger blant medlemmene som jobber i DNB, men vi vet at en del ønsker å være i samme forbund som andre i finanssektoren, fortsetter han.

Kontingent og bransjefelleskap er viktig

Postkom stiller krav når de diskuterer med HK, Fellesforbundet og Fagforbundet.

– Nå vil vi spesifisere hvordan mottakende forbund i praksis kan innfri kravene våre. Deretter må vi vurdere hvordan det enkelte forbund innfrir og finner løsninger for det som i første rekke er medlemmenes prioriterte krav, sier Øverland til frifagbevegelse.no.

Kontingent er ett av spørsmålene som diskuteres. Også bransjefellesskap er viktig.

– Det er litt ulikt i de tre forbundene som står igjen. I Fagforbundet har man en egen samferdselsseksjon og de er tunge i Spekter-området, i Fellesforbundet med NTF vil man finne andre innenfor transport og logistikk, og Handel og Kontor organiserer innen Post i butikk, lager og finans. De har medlemmer i PostNord, Schenker og i andre logistikkbedrifter, sier Øverland.

LESTE DU DENNE?: Regjeringen vil gi alle arbeidstakere én konto for innskuddspensjon

18.12.2018
15:14
18.12.2018 15:14