JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekspertene svarer:

Må jeg tåle bråket?

colourbox.com

Fast eiendom

SPØRSMÅL: Hver vår starter naboen båtpuss i hagen. Dette pågår gjerne over 14 dager og medfører både støy fra skraping, sliping og bruk av pussemaskin. For ikke å snakke om sterk lukt fra kjemikalier. Dette plager meg. Kan jeg protestere?

SVAR: For noen kan lukten av bunnstoff og lyden av poleringsmaskin være kjære vårtegn, mens for andre er det bare en plage.

Det er naboloven § 2 som setter grenser for hva man kan gjøre på egen eiendom, av hensyn til naboer. Ingen må gjøre noe som er urimelig eller unødig til skade eller ulempe for naboeiendom.

I praksis blir det en svært skjønnsmessig vurdering å vurdere denne tålegrensen. I utgangspunktet vil jeg likevel si at det er innenfor å foreta båtpuss i egen hage, så lenge man tar tilbørlig hensyn. Det innebærer at man bør sørge for å unngå de mest støyende aktivitetene tidlig og sent og respektere helligdagsfreden. Det kan også spille inn hvor tett det er på naboens hus og uteplass. Har man andre alternativer som er til mindre ulempe, kan det være at naboen må velge dette.

Om du ikke kan nekte naboen å pusse båt i hagen, kan du uansett gi beskjed om at du plages. Da får i hvert fall naboen en enda større grunn til å ta hensyn.

Thomas Nygaard

Advokat og fagansvarlig for fast eiendom i Help