JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekspertene svarer:

Kan jeg be om et testament?

colourbox.com

Arv

SPØRSMÅL: Jeg frykter at det vil bli konflikt om arven etter foreldrene mine når vi kommer til arveoppgjøret. Jeg tror ikke mor og far har skrevet testament. Er dette noe jeg kan/bør oppfordre dem til å gjøre? Det handler ikke nødvendigvis om så store verdier, men jeg frykter at vi ikke klarer å bli enige, og da ville et testament være enklere å forholde seg til.

SVAR: Mitt aller viktigste råd til familier som ønsker å unngå konflikt, er å snakke sammen. Hvis det er skrevet et godt testament som løser potensielle konflikter, kan det være et fint utgangspunkt for et konfliktløst arveskifte. Ved opprettelse av testament er det er lurt å vurdere om det er konkrete eiendeler som det er viktig at bestemte personer overtar. Konflikter oppstår særlig om hvem som skal overta hytte, bunad og sølvtøy. Noen velger også å bestemme at arven skal utbetales i kontanter til en arving. Dette er særlig hensiktsmessig der det allerede er høyt konfliktnivå innad i familien, eller liten kontakt. Opprettelse av testament er en gave til arvingene, som forhåpentligvis gir dem muligheten til å sørge uten ekstrabelastningen en arvekonflikt ofte medfører.

Line Karlsen Ask

Advokat og fagansvarlig for arv i Help Forsikring