Fra venstre: Christine Systad Aadland, Trude Holseter, Ida Beate Kjenstadbakk, Jan-Erik Christophersen, Knut Ivar Gustavsen og erik Mai Nguyen.
Erlend Angelo
20 saksøkere venter i spenning:
– Widerøe forsøker å lure seg unna
LO mener Widerøe bevisst forsøker å sno seg unna overdragelse av ansatte ved Torp flyplass.
erlend@lomedia.no
– Det er åpenbart at Widerøe bevisst har forsøkt å omgå regelverket, sa LO-advokat Alexander Cascio da han oppsummerte saken i Sandefjord tingrett.
Fire uker har gått siden gang. Dommen kommer trolig i neste uke. Saksøkerne venter i spenning.
– Jeg føler fortsatt vi har en god sak. Nå venter vi bare på dommen, og håper den går vår vei, sier Ida Beate Kjenstadbakk, en av sju Handel og Kontor-medlemmer som har gått rettens vei etter at hun mistet jobben.
LES OGSÅ: Bakkeansatte saksøker Widerøe
LO: Klare bevis på overdragelse
LO-advokatene, som representerer til sammen 20 tidligere ansatte i Aviator, mener Widerøes overtakelse av Aviators kontrakter i 2015 på Torp flyplass Sandefjord var en såkalt virksomhetsoverdragelse.
Da har også de ansatte et krav på å bli med over til det nye selskapet.
LO-advokaten fyrte løs mot Widerøe-benken i tingretten. Saksøkerne mente det var bevist at Widerøe heller ansatte Narvesen-ansatte enn personell fra Aviator.
– Widerøe er 150 ansatte nå. De var 75 i juli i fjor. Men de fryktet at det ville se ut som virksomhetsoverdragelse om de ansatte fra Aviator, og rekruttere heller fra andre deler av flyplassen, så de raskt fikk tak i sikkerhetsklarerte folk, påsto Cascio.
– Flere kontrakter over tid er ikke en virksomhet
Widerøe på sin side, forsvarte seg i retten med at de overtok tre forskjellige kontrakter med tre ulike flyselskap. Kontraktene utgjør ikke en virksomhet, mener Widerøe – som fortsatt mener de ikke hadde noen forpliktelse til å ta over de ansatte.
I tillegg pekte de på at de ikke hadde overtatt en del av utstyret fra Aviator.
LO-advokatene minnet om at kjernen i arbeidsmiljøloven, og delen om virksomhetsoverdragelse, handler om å verne de ansattes rettigheter.
– Widerøe forsøker å definere seg bort fra en overdragelse, og gjør det til en pussig diskusjon, mente Cascio på vegne av saksøkerne.
Advokaten advarte Sandefjord tingrett på å bli med på Widerøes argumentasjon:
– Det vil bety at man kan lure seg unna forpliktelser bare ved hakke opp en enhet i små nok biter. Det vil være en uthuling av stillingsvernet, advarte Cascio.
LO-advokat Alexander Cascio prosederer.
Erlend Angelo
Vil ha jobben tilbake
Det er til sammen 20 saksøkere, 7 HK-medlemmer og 13 Fellesforbundet-medlemmer. Noen vil ha jobben tilbake, andre har fått seg ny jobb men krever erstatning for tapt inntekt.
Saken har rullet og gått siden i fjor høst, etter at Widerøe overtok alle bakketjenester på Torp flyplass utenfor Sandefjord.
Etter fire lange dager i retten, håper stuer Knut Ivar Gustavsen at retten er enige med ham og resten av saksøkerne.
– Det er et tøft jobbmarked, og det er tydelig at Widerøe hadde behov for arbeidskrafta vår, mener Gustavsen.
Betydning for senere
Gunnar Holm, leder i Flyarbeidernes forening i Fellesforbundet, håper og tror på en god og riktig dom.
– Hovedpoenget er at de ansatte skal følge med produksjonen når alt arbeid overøres til en annen arbeidsgiver. At man ikke har overført alt av utstyret kan ikke være nok til at det ikke er en overdragelse. Det er fortsatt samme arbeid på samme areal, mener Holm.
Gunnar Holm, leder av Flyarbeidernes forening i Fellesforbundet.
Erlend Angelo
Som LO-advokaten formulerte det: Det er ikke nødvendigvis logoen på brystet, men heller arbeidsoppgavene som de ansatte er mest knyttet til.
– Vi er veldig spent på avgjørelsen. Det er en viktig å få slått fast at arbeidsstyrken skal bli med over ved slike endringer på flyplassen, understreker fagforeningslederen.
Siste nytt
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
PÅ VEI MED GOODIEBAGS TIL HK-MEDLEMMER: F.v. Joanna Kalinowska (HK-Menzies), Berit Madsen (LO Oslo og Akershus), Amir Mayani (FLR-fagforeningsleder), deler av hodet til Kjell Finvåg fra HK, Vegard Bjørgo Engelund (HK-Menzies), samt Bahareh Khosbou og Claudia Christina Toader fra HK-Red Handling.
Leif Martin Kirknes
Norwegian starter bakkeselskap og tar over ansatte fra konkurrent
Mye lest
APPLAUS: Arbeidsminister Marte Mjøs Persen fikk applaus fra HKs representantskap da hun fortalte at mandatet til utvalget som skal vurdere reglene for nattarbeid i varehandelen er klart.
Brian Cliff Olguin
Nå skal det vurderes om butikkansatte skal kunne jobbe etter klokka 21 om kvelden
KAMPKLAR: HK-ledet Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes