JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fra venstre: Christine Systad Aadland, Trude Holseter, Ida Beate Kjenstadbakk, Jan-Erik Christophersen, Knut Ivar Gustavsen og erik Mai Nguyen.

Fra venstre: Christine Systad Aadland, Trude Holseter, Ida Beate Kjenstadbakk, Jan-Erik Christophersen, Knut Ivar Gustavsen og erik Mai Nguyen.

Erlend Angelo

20 saksøkere venter i spenning:

– Widerøe forsøker å lure seg unna

LO mener Widerøe bevisst forsøker å sno seg unna overdragelse av ansatte ved Torp flyplass.
29.09.2016
12:19
30.09.2016 12:42

erlend@lomedia.no

– Det er åpenbart at Widerøe bevisst har forsøkt å omgå regelverket, sa LO-advokat Alexander Cascio da han oppsummerte saken i Sandefjord tingrett.

Fire uker har gått siden gang. Dommen kommer trolig i neste uke. Saksøkerne venter i spenning.

– Jeg føler fortsatt vi har en god sak. Nå venter vi bare på dommen, og håper den går vår vei, sier Ida Beate Kjenstadbakk, en av sju Handel og Kontor-medlemmer som har gått rettens vei etter at hun mistet jobben.

LES OGSÅ: Bakkeansatte saksøker Widerøe

LO: Klare bevis på overdragelse

LO-advokatene, som representerer til sammen 20 tidligere ansatte i Aviator, mener Widerøes overtakelse av Aviators kontrakter i 2015 på Torp flyplass Sandefjord var en såkalt virksomhetsoverdragelse.

Da har også de ansatte et krav på å bli med over til det nye selskapet.

LO-advokaten fyrte løs mot Widerøe-benken i tingretten. Saksøkerne mente det var bevist at Widerøe heller ansatte Narvesen-ansatte enn personell fra Aviator.

– Widerøe er 150 ansatte nå. De var 75 i juli i fjor. Men de fryktet at det ville se ut som virksomhetsoverdragelse om de ansatte fra Aviator, og rekruttere heller fra andre deler av flyplassen, så de raskt fikk tak i sikkerhetsklarerte folk, påsto Cascio.

– Flere kontrakter over tid er ikke en virksomhet

Widerøe på sin side, forsvarte seg i retten med at de overtok tre forskjellige kontrakter med tre ulike flyselskap. Kontraktene utgjør ikke en virksomhet, mener Widerøe – som fortsatt mener de ikke hadde noen forpliktelse til å ta over de ansatte.

I tillegg pekte de på at de ikke hadde overtatt en del av utstyret fra Aviator.

LO-advokatene minnet om at kjernen i arbeidsmiljøloven, og delen om virksomhetsoverdragelse, handler om å verne de ansattes rettigheter.

– Widerøe forsøker å definere seg bort fra en overdragelse, og gjør det til en pussig diskusjon, mente Cascio på vegne av saksøkerne.

Advokaten advarte Sandefjord tingrett på å bli med på Widerøes argumentasjon:

– Det vil bety at man kan lure seg unna forpliktelser bare ved hakke opp en enhet i små nok biter. Det vil være en uthuling av stillingsvernet, advarte Cascio.

LO-advokat Alexander Cascio prosederer.

LO-advokat Alexander Cascio prosederer.

Erlend Angelo

Vil ha jobben tilbake

Det er til sammen 20 saksøkere, 7 HK-medlemmer og 13 Fellesforbundet-medlemmer. Noen vil ha jobben tilbake, andre har fått seg ny jobb men krever erstatning for tapt inntekt.

Saken har rullet og gått siden i fjor høst, etter at Widerøe overtok alle bakketjenester på Torp flyplass utenfor Sandefjord.

Etter fire lange dager i retten, håper stuer Knut Ivar Gustavsen at retten er enige med ham og resten av saksøkerne.

– Det er et tøft jobbmarked, og det er tydelig at Widerøe hadde behov for arbeidskrafta vår, mener Gustavsen.

Betydning for senere

Gunnar Holm, leder i Flyarbeidernes forening i Fellesforbundet, håper og tror på en god og riktig dom.

– Hovedpoenget er at de ansatte skal følge med produksjonen når alt arbeid overøres til en annen arbeidsgiver. At man ikke har overført alt av utstyret kan ikke være nok til at det ikke er en overdragelse. Det er fortsatt samme arbeid på samme areal, mener Holm.

Gunnar Holm, leder av Flyarbeidernes forening i Fellesforbundet.

Gunnar Holm, leder av Flyarbeidernes forening i Fellesforbundet.

Erlend Angelo

Som LO-advokaten formulerte det: Det er ikke nødvendigvis logoen på brystet, men heller arbeidsoppgavene som de ansatte er mest knyttet til.

– Vi er veldig spent på avgjørelsen. Det er en viktig å få slått fast at arbeidsstyrken skal bli med over ved slike endringer på flyplassen, understreker fagforeningslederen.

29.09.2016
12:19
30.09.2016 12:42