Krever Kiwi for fortjeneste
En tidligere assisterende butikksjef i Kiwi krever kjeden for pengene de har tjent på hennes overtidsarbeid. Tirsdag møtes partene i lagmannsretten.
lene.svenning@lomedia.no
Kvinnen var assisterende butikksjef i to ulike Kiwi-butikker i Oslo i 2009 og 2010. I løpet av ni måneder hevder kvinnen å ha jobbet 480 timer overtid, uten å ha fått betalt for det. Kiwi ville ikke etterkomme kravet hennes. I februar i fjor møttes partene i Drammen tingrett. Dagligvarekjeden ble dømt til å betale henne 87.000 kroner for 300 overtidstimer. Loven setter en grense på 200 timer overtid i året.
Saksomkostninger
Kvinnen krevde imidlertid først og fremst såkalt vinningsavståelse, altså å få utbetalt det Kiwi hadde tjent på det påstått ulovlige overtidsarbeidet hennes. Det avviste tingretten, og begrunnet det med at arbeidsmiljøloven slår fast hvordan overtidsbetaling skal betales, altså med minst 40 prosent av timelønna. Dommerne konkluderte derfor med at det var Kiwi som i hovedsak hadde vunnet rettssaken, og dømte den assisterende butikksjefen til å betale saksomkostningene, til sammen 252.000 kroner. Dermed gikk kvinnen i minus.
Anket
Det ville den tidligere assisterende butikksjefen ikke akseptere, og anket saken. Borgarting lagmannsrett skal behandle saken tirsdag 20. og onsdag 21. november.
Kvinnens advokat, Magnus Stray Vyrje, er optimistisk på hennes vegne.
– Nå har vi nytt bevismateriale i saken, sier han til HK-Nytt.
Vyrje har bedt Kiwi legge fram en logg som viser når alarmen har blitt slått av og på i butikkene. Den viser når hans klient har kommet og gått fra jobb, og støtter ifølge Vyrje opp om kvinnens forklaring om at hun har jobbet hele 480 timer overtid.
Vinningsavståelse
Vyrje mener tingretten tok feil i spørsmålet om vinningsavståelse. Arbeidstakere kan i slike tilfeller kreve utbetalt bedriftens fortjeneste, mener han.
– Arbeidsmiljøloven pålegger bare en minstesats for hvordan lovlig overtidsarbeid, maks 200 timer i året, skal kompenseres. Men hva arbeidstakeren har krav på dersom arbeidstakeren jobber mer enn det loven tillater, sier loven ingenting om. Det foreligger sterke grunner til å gi min klient medhold når hun nå vil ha utbetalt det Kiwi faktisk tjente på hennes overtidsarbeid. Dette fordi overtidsarbeidet var ulovlig, omfattende og systematisk. Konsekvensen blir ellers at Kiwi oppnår all økonomisk vinning ved å bryte overtidsbestemmelsene, sier han.
Advokat Vyrje krever imidlertid ikke en bestemt sum i vinningsavståelse.
– Vi krever i denne sammenheng bare en dom på at hun har rett til vinningsavståelse. Får vi medhold, forventer jeg at vi blir enige med Kiwi om hvor mye penger det dreier seg om, sier han.
Ingen kommentar
HK- Nytt har vært i kontakt med Vidar Jensen, administrativ driftssjef i dagligvarekjeden. Han ønsker ikke å kommentere saken før det foreligger en dom.
Siste nytt
Du trenger ikke nødvendgvis shoppe vakter for evig. Jobber du stabilt og jevnt mer enn stillingen tilsier, kan du ha krav på tilsvarende utvidet stilling.
Brian Cliff Olguin
Slik kan du få større stilling
DYSTRE TIDER: Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
André Kjernsli
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne, melder Virke
Mye lest
IKKE HETT LUNSJSAMTALETEMA: Hovedtillitsvalgt Mette Wennberg i Madla Handelslag sier det ikke er så mange på jobben som snakker om tjenestepensjon. Det samme har HK-Nytt hørt fra andre lokale tillitsvalgte.
Carina Johansen
Ulik tjenestepensjon i Coop – Mette får minst
DYSTRE TIDER: Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
André Kjernsli