JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fredrik Sletbakk har representert norsk LO i komiteen som har jobbet med ungdomsledighet på ILOs arbeidslivskonferanse.

Fredrik Sletbakk har representert norsk LO i komiteen som har jobbet med ungdomsledighet på ILOs arbeidslivskonferanse.

Sissel M. Rasmussen

Anstendighet for unge

Ikke alle kan bli entreprenører, advarer ungdomssekretær Fredrik Sletbakk i HK. Han har vært på ILO-konferansen og diskutert ungdomsledighet.
12.06.2012
11:32
27.08.2015 20:00

Den høye arbeidsledigheten blant unge står høyt på dagsordenen under ILOs årlige internasjonale arbeidskonferanse i Genève. Sletbakk var utpekt av LO til å delta i komiteen som jobbet med spørsmål knyttet til ungdomsledighet. Sammen med Dag Bjørnar Jonsrud fra YS representerte Sletbakk norske arbeidstakere i komiteen.

Risikabelt prosjekt

Arbeidsgivere og myndigheter trakk spesielt fram ungt entreprenørskap som et godt tiltak i kampen mot den økende ungdomsledigheten. Sletbakk mener at det ikke er så rart, siden tiltaket nødvendigvis ikke koster så mye.

– Vi er ikke uenige i at entreprenørskap kan være bra, men ikke alle unge har egenskapene som må til for å bli entreprenør. Vi mener at en ensidig satsing på entreprenørskap sender signal til ungdom om at ”dette må dere fikse selv”. Å sende så mange ut i arbeidslivet – på egen hånd – i dagens ustabile økonomiske tid, er risikabelt, mener Sletbakk.

Arbeidstakergruppa på konferansen var opptatt av å understreke betydningen av utdanning og språk. De jobbet også for å få en mest mulig konkret og forpliktende tekst i sin anbefaling til ILO-landene om tiltak for å bekjempe ungdomsledighet.

– Det er viktig å få stadfestet at unge har rettigheter på linje med alle andre arbeidstakere. Det er ingen selvfølge i alle landene som er med i ILO, sier han.

– For arbeidstakergruppa var det også viktig å understreke at unge skal ha anstendige jobber. Det holder ikke bare å ha en jobb. Mange unge jobber midlertidig, for ingen eller altfor lav lønn og under farlige forhold, legger Sletbakk til.

Samhold

Han deltok på sin første ILO-konferanse. Og etter nesten to uker i Genève er Sletbakk hjemme igjen i Norge der situasjonen er betraktelig bedre for unge enn i resten av verden.

Under oppholdet i Genève lot han seg imponere over hvor sterkt engasjement det var for fagbevegelsen i arbeidstakergruppa.

– Alle hadde et genuint engasjement for fagbevegelsen. Jeg trodde det kanskje var spesielt for Norden og store deler av Europa, men her opplevde jeg et veldig fellesskap blant oss. Selv om det er store forskjeller globalt, så vi for eksempel at representanter fra Asia var like opptatt av krisen i Hellas som vi er.

line.scheistroen@lomedia.no

12.06.2012
11:32
27.08.2015 20:00