Fredrik Sletbakk har representert norsk LO i komiteen som har jobbet med ungdomsledighet på ILOs arbeidslivskonferanse.
Sissel M. Rasmussen
Anstendighet for unge
Ikke alle kan bli entreprenører, advarer ungdomssekretær Fredrik Sletbakk i HK. Han har vært på ILO-konferansen og diskutert ungdomsledighet.
Den høye arbeidsledigheten blant unge står høyt på dagsordenen under ILOs årlige internasjonale arbeidskonferanse i Genève. Sletbakk var utpekt av LO til å delta i komiteen som jobbet med spørsmål knyttet til ungdomsledighet. Sammen med Dag Bjørnar Jonsrud fra YS representerte Sletbakk norske arbeidstakere i komiteen.
Risikabelt prosjekt
Arbeidsgivere og myndigheter trakk spesielt fram ungt entreprenørskap som et godt tiltak i kampen mot den økende ungdomsledigheten. Sletbakk mener at det ikke er så rart, siden tiltaket nødvendigvis ikke koster så mye.
– Vi er ikke uenige i at entreprenørskap kan være bra, men ikke alle unge har egenskapene som må til for å bli entreprenør. Vi mener at en ensidig satsing på entreprenørskap sender signal til ungdom om at ”dette må dere fikse selv”. Å sende så mange ut i arbeidslivet – på egen hånd – i dagens ustabile økonomiske tid, er risikabelt, mener Sletbakk.
Arbeidstakergruppa på konferansen var opptatt av å understreke betydningen av utdanning og språk. De jobbet også for å få en mest mulig konkret og forpliktende tekst i sin anbefaling til ILO-landene om tiltak for å bekjempe ungdomsledighet.
– Det er viktig å få stadfestet at unge har rettigheter på linje med alle andre arbeidstakere. Det er ingen selvfølge i alle landene som er med i ILO, sier han.
– For arbeidstakergruppa var det også viktig å understreke at unge skal ha anstendige jobber. Det holder ikke bare å ha en jobb. Mange unge jobber midlertidig, for ingen eller altfor lav lønn og under farlige forhold, legger Sletbakk til.
Samhold
Han deltok på sin første ILO-konferanse. Og etter nesten to uker i Genève er Sletbakk hjemme igjen i Norge der situasjonen er betraktelig bedre for unge enn i resten av verden.
Under oppholdet i Genève lot han seg imponere over hvor sterkt engasjement det var for fagbevegelsen i arbeidstakergruppa.
– Alle hadde et genuint engasjement for fagbevegelsen. Jeg trodde det kanskje var spesielt for Norden og store deler av Europa, men her opplevde jeg et veldig fellesskap blant oss. Selv om det er store forskjeller globalt, så vi for eksempel at representanter fra Asia var like opptatt av krisen i Hellas som vi er.
line.scheistroen@lomedia.no
Siste nytt
APPLAUS: Arbeidsminister Marte Mjøs Persen fikk applaus fra HKs representantskap da hun fortalte at mandatet til utvalget som skal vurdere reglene for nattarbeid i varehandelen er klart.
Brian Cliff Olguin
Nå skal det vurderes om butikkansatte skal kunne jobbe etter klokka 21 om kvelden
KAMPKLAR: HK-ledet Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
HK: Får ikke medlemmene økt kjøpekraft, blir det streik
Mye lest
LØNNSHOPP: Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte øker lønna med 1.300 kroner i måneden
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø