JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i frontfagene

Fellesforbundet har brutt frontfagsforhandlingene med Norsk Industri. Partene har ikke kommet til enighet om ett eneste punkt.
28.03.2012
15:14
14.12.2013 12:34

erlend.angelo@lomedia.no

simen@lomedia.no

Fellesforbundet og Norsk Industri må dermed få hjelp av riksmekleren for å få oppgjøret i havn.

– Vi har ikke fått gjennom noen krav eller fått positive tilbakemeldinger på noen punkter, hverken når det gjelder arbeidslivspolitikk, velferdspolitikk eller økonomisk ramme. Når vi ikke har kommet lenger, har vi ikke tid til å forhandle videre. Mange venter på at frontfagene skal komme i havn, sier Fellesforbundets leder og forhandlingsleder, Arve Bakke.

– Jo, forresten: Satsene for matpenger er justert opp to kroner. Men det var det LO/NHO som ble enige om ...

Uenige om alle punkter

Det er to uker siden frontfagsforhandlingene startet. Siden da har partene sittet i arbeidsgrupper og sett på hverandres krav. Uten å nærme hverandre. Bakke kan ikke huske at det ikke har vært positiv bevegelse ved noen av punktene tidligere.

– Det har overrasket meg, sier han.

– Betyr det at det er større fare for streik enn tidligere?

– Det skal jeg ikke si. Hvis intet krav blir innfridd, blir det konflikt. Men vi tror også Norsk Industri har forståelse for at vi må levere som frontfag, sier forbundslederen.

Pappaperm

Fellesforbundet har ved årets oppgjør stilt krav om blant annet lønnsvekst, særlig for yrker som har hatt dårlig utvikling, bedre allmenngjøringsordning og likelønn. Mest overrasket er Bakke imidlertid over at kravet om rett til betalt pappaperm etter fødselen ikke har fått gehør hos arbeidsgiversiden. Bakke er skuffet på vegne av fedre i privat sektor.

– Jeg hadde regnet med at vi skulle få positiv tilbakemelding på kravet om betalt fedrepermisjon. Det ville gitt Norsk Industri en mulighet til å vise at de er opptatt av likebehandling mellom ansatte i privat og offentlig sektor, sier Bakke.

I forkant av oppgjøret har Fellesforbundets leder flere ganger uttrykt hvor viktig pappaperm-spørsmålet er for ham. Det har ikke endret seg.

– Jeg ser det som utenkelig at mekleren ikke har med et punkt som omhandler pappaperm i en sin skisse, sier Bakke.

Umulig å innfri

Norsk Industris Stein Lier-Hansen bekrefter at avstanden er stor før partene møtes hos riksmekler Kari Gjesteby torsdag.

– Det er mange høytprioriterte krav fra Fellesforbundets side, og i sum medfører dem høye kostnader for arbeidsgiversiden, sier Lier-Hansen til Magasinet for fagorganiserte.

Industri-direktøren går så langt som å si at en del av dem rett og slett virker umulig å innfri.

– Det er jo mange måter å innrette lønnskrav. I år vil kravene indirekte gi en stor økonomisk effekt og betydelig merkostnad, mener Lier-Hansen.

– Er det større fare for streik i år enn ved tidligere oppgjør?

– Det er vanskelig å spå. Det var tøft i 2010 og det var tøft i 2006, men årets oppgjør er omfattende. Vi får se, det skal jo mekles, svarer Lier-Hansen.

Uenige på begge sider

Norsk Industris krav er heller ikke etterkommet fra Fellesforbundets side, understreker Lier-Hansen.

– Vi ønsker jo å utvide ordinær arbeidstid. Det er viktig med mer fleksibilitet, for alle, i dagens samfunn, sier Lier-Hansen, som også fronter et krav om redusert garantilønn. Dette fordi garantisatsene ødelegger for konkurranseevnen for mange bedrifter.

– Vi kan ikke ha garantisatser hvor oljesektoren drar opp Hedmark-bedrifter lønnsmessig, og vårt krav er et svar på todelingen i industrien mellom innlandet og oljesektoren. De befinner seg i to konkurransesituasjoner. Og det er viktig å understreke; ingen mister penger på dette grepet, sier Lier-Hansen, som for øvrig ønsket at gruppearbeidene og forhandlingene skulle fortsette en stund til.

Det generelle tillegget har man fortsatt ikke kommet til. Dette er gjerne det siste man blir enige om i et lønnsoppgjør.

28.03.2012
15:14
14.12.2013 12:34