JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Står fast på vikar-ja

Helga Pedersen synes det fint at lokale Arbeiderpartilag diskuterer EUs vikarbyrådirektiv, men avviser at debatten kan få partiet til å snu i striden om direktivet skal bli norsk lov.
08.02.2012
11:33
14.12.2013 12:34

einar.fjellvik@lomedia.no

I et intervju med Bergens Tidende i dag sier partiets nestleder og parlamentariske leder at partiledelsen ønsker velkommen en bred debatt om direktivet i lokallagene, men hun avviser at det lokale engasjementet kan få partiet til å snu:

– Altså, stortingsgruppen har konkludert. Vi vil stå på vedtaket som er gjort, sier Pedersen.

På direkte spørsmål fra Bergens Tidende om hva som da er poenget med en bred debatt, svarer Pedersen slik:

– Vi har konkludert, og der står saken. Så er det opp til lokallagene å debattere det de ønsker og treffe de vedtak de ønsker.

Tror på støtte

Selv om samtlige fylkesårsmøter skulle vedta å gå mot implementering av direktivet, vil det ikke påvirke stortingsgruppa, ifølge Helga Pedersen.

– Det anser jeg som en helt hypotetisk problemstilling, sier hun.

– Jeg tror ikke at vi havner der. Dette direktivet er en så viktig styrking av arbeidernes rettigheter, at jeg er helt overbevist om at flertallet av Arbeiderpartiets medlemmer vil støtte det, sier Pedersen til Bergens Tidende.

Nei fra fagbevegelsen

Allerede 30. november i fjor vedtok Arbeiderpartiets stortingsgruppe med stort flertall å gå inn for å implementere direktivet i Norge. Etter det har motstanden mot direktivet bare vokst i styrke. Tre av de store arbeidstakerorganisasjonene, LO, YS og Unio, har anbefalt regjeringen å bruke reservasjonsretten.

Les mer: Vikarbyrådirektivet - nyheter, fakta og bakgrunn

Gryende partiopprør

I forrige uke vedtok årsmøtene til Stavanger Ap, Haugesund Ap, Karmøy Ap, Sola Ap og Strand Ap uttalelser som krever veto mot direktivet. Det samme er det ventet at Bergen Ap vil vedta på sitt årsmøte lørdag.

Etter årsmøtet i Stavanger Ap kunne Fellesforbundets distriktssekretær i Stavanger, Morten Larsen, fortelle at han hadde fått mange henvendelser fra partikamerater som ville ha tilsendt Stavanger-vedtaket for å bruke det på egne årsmøter ut over våren.

Fra før har også samarbeidskomiteen LO/Arbeiderpartiet i Oppland vedtatt å be partiet si nei til direktivet.

– Tankegangen bak EUs liberale arbeidspolitikk, er vidt forskjellig fra prinsippene som ligger til grunn for dagens norske arbeidspolitikk. Det er med bekymring samarbeidskomiteen registrerer at vikarbyrådirektivet kan medføre et press på grunnleggende og viktige trekk ved det norske arbeidslivet. Derfor bør vikarbyrådirektivet stanses ved at regjeringen benytter vetoretten i EØS-avtalen, heter det i vedtaket fra komiteen.

08.02.2012
11:33
14.12.2013 12:34