JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler heltidstiltak

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm varsler flere tiltak mot ufrivillig deltid i stortingsmeldingen om arbeidsliv som legges fram i dag. HK mener det må sterkere lut til.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) vil regjeringen foreslå flere tiltak mot ufrivillig deltidsarbeid.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm trekker særlig fram tre tiltak som skal få bukt med dette:

– Styrking av fortrinnsretten,

– drøftingsplikt med tillitsvalgte og

– oppgradering av stillingsbrøk til reell arbeidstid.

Fortrinnsrett

I dag er det slik at få får benyttet seg av den eksisterende fortrinnsretten fordi det finnes et unntak i loven i arbeidsgivers favør – man kan unngå fortrinnsretten dersom det er «til vesentlig ulempe for bedriften».

– Det har vært antydet at dagens lovverk ikke fungerer. Vi må sørge for at denne bestemmelsen virker etter intensjonene, sier Bjurstrøm til ANB.

Plikt og justering

Hun vil også innføre en plikt for arbeidsgiver til å drøfte heltid- og deltidsbruken med de tillitsvalgte. Ministeren håper at partene lokalt kan bli enige og organisere seg ut av den høye deltidsbruken.

Bjurstrøm ønsker også å utrede en ordning der ansatte har rett til en arbeidskontrakt i tråd med de timene man faktisk jobber.

– Vi vet at veldig mange i dag jobber såkalt mertid utover den stillingsbrøken man er ansatt i. Når man gjør det over en viss tid, så er det rimelig at man kan få stillingen omgjort til en tilsvarende utvidet stilling, sier Hanne Bjurstrøm.

Lov er eneste vei

HK-nestleder Peggy Hessen Følsvik er glad for at regjeringen i stortingsmeldingen fokuserer på å få ned den høye andelen ufrivillig deltidsarbeid. Men hun holder likevel fast på forbundets krav om en lovfesting.

– Alt som bidrar til å få flere over på heltidsstillinger hilser vi velkomment, og vi skal være med på det. Likevel vil jeg understreke at vårt standpunkt står fast: Lovfesting av retten til heltid er den eneste veien å gå hvis vi skal komme noen vei innenfor vår sektor, sier hun til HK-Nytt.

Følsvik ser at det er gode intensjoner bak regjeringens forslag, men mener at for eksempel lokale drøftinger ikke vil gi så stor virkning innenfor handelen.

– Med rundt 20 prosent organisasjonsgrad i bransjen, er det ikke så mange tillitsvalgte å drøfte med, påpeker hun.

HK vil komme med ytterligere kommentarer til arbeidslivsmeldingen på mandag.