Tariffdebatten er i gang
Selv om årets mellomoppgjør ikke er helt ferdig ennå, har debatten om neste års tariffoppgjør allerede begynt i Handel og Kontor.
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
HKs representantskap er samlet på Hadeland. Under oppsummeringen av årets tariffoppgjør, hadde flere oppfatninger om hva som bør står øverst på kravlista ved neste korsvei.
Garantilønn
Forbundsleder Sture Arntzen la i sin innledning ikke skjul på at han var svært fornøyd med innføringen av en garantilønnsordning i Standardoverenskomsten, Medieoverenskomsten og Luftfartoverenskomsten. Den innebærer at lønnssatsene i disse avtalene reguleres i takt med økningen av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. I fjor gav det en økning på satsene på sju prosent, og på tre prosent i år.
Ikke på greip
Arntzen er imidlertid ikke helt fornøyd med garantilønnsordningen som ble innført i butikkoverenskomsten og bensinoverenskomsten i fjor. Medlemmene på disse to avtalene ligger henholdsvis på 87 og 79 prosent av industriarbeiderlønn, opplyste han. Men lønnsstatistikken som etter avtalen legges til grunn for garantilønnsordningen gir andre tall, og ga dermed ikke utslag på lønna i år.
- Dette henger ikke på greip. Vi må få til en endring i garantibestemmelsen neste år, sa Sture Arntzen.
Henger etter HSH
Det heier Sonja Hjelvik fra region Vest på.
- Det oppleves som veldig urettferdig at våre medlemmer på en blomsterbutikk tjener langt mindre enn dagligvarebutikken vegg i vegg. Vi må få til en økning på satsene i NHO-overenskomstene slik at de blir like gode som i Landsoverenskomsten med HSH, sa hun under debatten.
Nestleder Bjørn Mietinen bekreftet tilstanden,
- Disse NHO-overenskomstene har tapt hvert år siden 1993, da vi innførte garantilønnsordningen i avtalene med HSH og Samfo, påpekte han.
Vil øke ub-tillegg
Forbundslederen varslet også at han ønsker å heve tilleggene for ubekvem arbeidstid i varehandelen. Det gledet Elisabeth Sundset fra region Midt-Norge.
- Vi har ikke fått økt ub-tilleggene siden 1998. Jeg gleder meg til å komme hjem å fortelle at dette er i vente, sa hun fra representantskapets talerstol.
Sundset ga også uttrykk for at HK igjen bør reise kravet om et mertidstillegg som skal slå inn når deltidsansatte jobber mer enn de har kontraktsfestet.
- Det vil være et viktig virkemiddel for å presse fram riktige arbeidskontrakter, sa hun.
Også Jorunn Martinsen fra region Øst applauderte for økte ub-tillegg.
- Tidligere har vi vært opptatt av å prioritere de faste ansatte som jobber på dagtid, og ikke studentene som jobber på kvelden. Men med utvidede åpningstider ser vi at også de fast ansatte også må jobbe mer på ubekvem arbeidstid. Da må vi se på tilleggene igjen, sa Martinsen.
Forbundsvist oppgjør
For å få til endringer i garantilønnsordningene og økte ub-tillegg, er Handel og Kontor avhengig av å møte arbeidsgiverforeningene ansikt til ansikt i tarifforhandlingene.
- Vi kommer til å jobbe for å få til et forbundsvist oppgjør neste år, konkluderte forbundsleder Arntzen.
Flere saker
– Det er vanskelig å stå alene mot arbeidsgiverne, spesielt hvis du er ung og ny, sier Markus Olsen.
Herman Bjørnson Hagen
Synsam-ansatte har fått øynene opp for ordna forhold
Natalija Kandic og Vilde Gjesdal snakket med unge på jobb om blant annet kameraoveråking og arbeidskontrakter.
Brian Cliff Olguin
Natalija og Vilde sjekket Alna-senteret for snusk
FELLESSKAP: Runa Bjørk Erga stiftet nye bekjentskap gjennom lek, moro og diskusjoner.
Brian Cliff Olguin
Ikke bare lek og moro – boligpresset preget sommerkonferansen
Brian Cliff Olguin
30 ansatte har mistet jobben i Norsk Folkehjelp
Morten Hermansen er glad for at han slipper en runde i lagmannsretten.
Brian Cliff Olguin
Morten får beholde jobben. Arbeidsgiver dropper anken
Unge og midlertidige ansatte i reiseliv og servering er særlig utsatt for seksuell trakassering, ifølge Arbeidstilsynet.
Lina Winge (illustrasjonsbilde)