Til kamp mot klasebomber
Fred er hovedtema på UNI-kongressens andre dag. Peggy Hessen Følsvik fra HK bruker anledningen til å kreve internasjonalt forbud mot miner og klasebomber.
Saken oppsummert
eva.ler.nilsen@lomedia.no
nina.hanssen@lomedia.no
Det er i høst 65 år siden Nagasaki ble bombet. Når UNI-delegatene denne uka er samlet i byen til kongress, er det med et ønske om fred. HK-nestleder Peggy Hessen Følsvik synes det er en god anledning til å sette kampen mot landminer og klasebomber på sakskartet.
Jobb aktivt
Følsvik oppfordrer alle delegatene til å jobbe aktivt for at flest mulig land skal undertegne både personellminekonvensjonen og klasebombekonvensjonen. – Disse to konvensjonene forbyr bruk, produksjon, lagring og salg av disse grusomme våpnene. På veien mot en tryggere verden er det derfor et felles ansvar for å sikre at det globale sivile samfunn fortsetter å jobbe målbevisst mot disse. Vi ber derfor alle delegater om å mane sine respektive regjeringer til å signere og ratifisere disse konvensjonene så fort som mulig, sa Følsvik til forsamlingen da hun entrer talerstolen i dag.
HK-nestlederen håper også at UNI-kongressen kan vedta en egen resolusjon om saken. – Det er nesten en selvfølge når vi møtes i en by med historie som Nagasaki, men det vil også synliggjøre at vi er medlemmer av en organisasjon med store ambisjoner, sa Peggy Hessen Følsvik.
– Det nytter
Finn Erik Thoresen fra Norsk Folkehjelp var invitert som gjestetaler for å snakke om den norske organisasjonens innsats for å forby miner og klasevåpen. – Selv om mange ikke trodde vi skulle greie dette, så klarte vi å få et forbud. Nå har 157 land undertegnet på landsminekonvensjonen, mens 37 land har sagt at de ikke vil. Blant dem USA, Russland, Kina og Burma. Nå må dere som kommer fra disse landene presse ekstra på regjeringene. Det haster, oppfordret han.
Thoresen viste til at det hver dag drepes og lemlestes folk av miner. Bare i Laos finnes det fortsatt 80 millioner klasebomber. I Vietnam er det fremdeles 40 miner per innbygger. – Men det er også håp. Etter at vi i mange år har jobbet i Jordan, med støtte blant annet fra den japanske regjeringen, er Jordan er i ferd med å bli første land i Midtøsten fri for miner. Det vil skje i 2012, sa Thoresen.
Les hele reportasjen fra UNI-kongressens markering mot klasevåpen
Flere saker
Nå har de en dag mindre til barn, fritid og hvile
I 40 butikker manglet de ansatte skriftlige arbeidsavtaler. Illustrasjonsfoto
Colourbox.com
Ansatte i 300 butikker hadde mangelfulle arbeidskontrakter: – Alvorlig
Ellen Merete Thollefsen jobber to vakter på fire timer i uka. Mer går ikke.
Herman Bjørnson Hagen
Ellen Merete har slitt med kroniske smerter og utmattelse i 15 år
Ida Bing
Lisa fortalte at hun var gravid. Sjefens svar sjokkerte henne
Nestleder i Fagforbundet, Anne Green Nilsen og forbundssekretær Steffen Høiland i Fellesforbundet.
Per Flakstad
LO vedtok ny AFP-modell
LO har vedtatt at de vil jobbe for en ikke-kommersiell boligsektor i Norge.
Sissel M. Rasmussen