Likelønn
Mille Eidissen klager ikke på lønna, men hun tror det ville være vanskelig å leve på den alene. HK vil ha lik lønn for kvinner og menn.
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
Eidissen har jobbet som butikkmedarbeider i Kanebogen gull og ur på Finnsnes i Troms i 15 år. Hun har leddgikt, er halvt uføretrygdet, og er ansatt i halv stilling på gullsmedbutikken. Det passer henne ypperlig. – Arbeidet er ikke tungt sammenlignet med det jeg hadde tidligere, i en elektrobutikk. Det var et slit. Men denne jobben er perfekt for meg, sier 59-åringen.
Mille Eidissen tjener 149 kroner i timen, som er satsen «hennes» i NHO/HKs butikkoverenskomst. Hadde hun jobbet full stilling ville hun ikke passert en årslønn på 313.000 kroner i året. Det er lavlønnsgrensa, definert som 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn i fjor. De som tjener mindre enn det, er lavlønte.
To må det være
Men Senja-kvinnen klager ikke på lønna. – Takket være HK har timelønna steget betraktelig de siste årene. Skulle vi forhandlet hver for oss hadde det vært vanskelig, det er det som er så fint med å være fagorganisert. Men alle vil ha mer, selvfølgelig, sier Eidissen.
Det skulle hun også gjerne ha hatt, selv om hun klarer seg med det hun har. Men det er kanskje ikke bare hennes fortjeneste? Mille Eidissen har vært gift i alle år. Hvordan hadde hun klart seg økonomisk på egen hånd? – Ja, det kan du spørre om, sier Mille, og må tenke seg om.
– Det er lett for meg å si at lønna er bra når vi er to til å dele på utgiftene, når jeg har en i bakhånd. Vi må vel heller tenke at vi skal kunne leve av lønna vår. For det er jo mange som er alene. En butikkjobb er kanskje ikke så lett å klare seg på, resonnerer Eidissen.
Sjefen også lavlønnet
Butikkmedarbeideren har en årsinntekt på 160.000 kroner i tillegg til uføretrygda. Det er mer enn hun ville tjent på en ordinær halv stilling i butikken. Mille tar nemlig på seg ekstraarbeid innimellom, som under ferieavvikling om sommeren og i høysesongen før jul. Det må til for å spe på inntekten. Som trygdet kan hun tjene inntil 1G, om lag 72.000 kroner i året. Hadde hun bare hatt halv stilling ville hun ikke tjent mer enn om lag 100.000 kroner, anslår Eidissen.
– Du kan trygt si at jeg er lavlønnet. Jeg tror ikke engang sjefen min tjener mer enn 85 prosent av industriarbeiderlønna, sier hun.
Finner oss i det
Både sjefen og de to kollegene som jobber i butikken er kvinner. Det er gjengs for hele bransjen, tror Mille Eidissen. – Det finnes vel knapt menn som tjener så lite. Mannfolka ville ikke funnet seg i det, og krevd mer om de skulle ta jobben. Vi damer finner oss i mye mer, sier hun hoderystende.
Mille Eidissen håper HK får gjennomslag for kravet om ekstraordinære tillegg for grupper som systematisk har blitt hengende etter, slik som de som går på butikkoverenskomsten. – Jeg forventer at vi får et lite lønnspålegg, men hvor stort det blir? Si det…
Flere saker
Eirik Dahl Viggen
Tjenestepensjon skaper ulikhet
– Det er ikke greit. Det skaper forskjeller mellom folk i ulike bransjer, sier Emilija Velican.
Herman Bjørnson Hagen
Emilija (28) blir en pensjonstaper: – Det er ikke greit
– Det er vanskelig å stå alene mot arbeidsgiverne, spesielt hvis du er ung og ny, sier Markus Olsen.
Herman Bjørnson Hagen
Synsam-ansatte har fått øynene opp for ordna forhold
Natalija Kandic og Vilde Gjesdal snakket med unge på jobb om blant annet kameraoveråking og arbeidskontrakter.
Brian Cliff Olguin
Natalija og Vilde sjekket Alna-senteret for snusk
FELLESSKAP: Runa Bjørk Erga stiftet nye bekjentskap gjennom lek, moro og diskusjoner.
Brian Cliff Olguin
Ikke bare lek og moro – boligpresset preget sommerkonferansen
Brian Cliff Olguin