NY ARBEIDSGIVER: Både de ansatte i skrankene og i bagasjehåndteringen i SAS Ground Handling vil trolig oppleve endringer i løpet av noen måneder.

NY ARBEIDSGIVER: Både de ansatte i skrankene og i bagasjehåndteringen i SAS Ground Handling vil trolig oppleve endringer i løpet av noen måneder.

Erlend Angelo

SAS selger bakkeselskapet sitt

Konkurrenten Aviator kjøper opp bakkeselskapet SGH på Gardermoen. HK-tillitsvalgte er overrasket.
08.09.2015
13:27
18.09.2015 13:51

lene.svenning@lomedia.no

I dag, tirsdag, ble det offentliggjort at flyselskapet SAS har inngått en intensjonsavtale med bakkeselskapet Aviator om å selge bakkeselskapet SAS Ground Handling (SGH) på Gardermoen. Avtalen gjelder også SGH på flyplassene i København, Stockholm, Malmø og Gøteborg. Partene skal i løpet av høsten jobbe fram en endelig avtale, heter det i en pressemelding fra Aviator.

Ante ikke at det var Aviator

Pål Gisle Andersen, HK-klubbleder i SGH, er overrasket over at denne avtalen er kommet i stand. De tillitsvalgte i selskapet har vært kjent med at SAS var i forhandlinger om salg, men ikke at det var Aviator som var kjøperen, opplyser han.

– Vi har ikke fått informasjon om at det var Aviator det dreide seg om, det er frustrerende. Vi skal ha et ordinært tirsdagsmøte klokka ett i dag, da jeg regner med at vi vil få vite mer, sier han til HK-Nytt.

Dårligere vilkår

Andersen er ikke sikker på hva Aviator-oppkjøpet vil bety for de ansatte. Ifølge klubblederen er dette et aksjekjøp og ikke en virksomhetsoverdragelse.

– Dette er jo ikke et flyselskap, så vi vil miste ID-billettene våre i andre selskaper enn SAS (billige flybilletter til ansatte, red.anm.). De har lavere lønn i Aviator, en dårligere pensjonsordning, og ansatte kan så vidt jeg vet ikke gå av med avtalefestet pensjon ennå fordi selskapet er så ungt. Vi har flere ansatte som hadde sett for seg å gå av med AFP i den nærmeste framtid, sier han.

Widerøe overtar på 14 flyplasser

Det er ikke bare de SGH-ansatte på Gardermoen som får ny arbeidsgiver. I juni inngikk SAS en intensjonsavtale med flyselskapet Widerøe om å overdra SGH på 14 andre flyplasser i Norge. Ifølge Pål Gisle Andersen vil SAS og Widerøe undertegne en endelig avtale i slutten av september. Overdragelsen vil skje rundt årsskiftet.

– Dette er det all grunn til å være fornøyd med. Widerøe driver seriøst, og har mange av de samme betingelsene som oss. Da er jeg mer usikker når det gjelder Aviator på Gardermoen, sier han.

Til salgs

SAS har forsøkt å selge bakkeselskapet sitt i lang tid. I mars 2013 inngikk de en avtale om å selge halvparten av selskapet til Swissport. I løpet av noen år skulle SAS selge seg helt ut. Denne avtalen gjelder altså ikke lenger.

*Artikkelen har blitt endret.

08.09.2015
13:27
18.09.2015 13:51