Alt åpent etter 2013

FrP og Høyre fikk i dag debattert sitt ønske om å fjerne åpningstider og den såkalte Brustadbua.
20.03.2012
13:34
16.12.2013 18:41

Flertallet går imidlertid imot oppmyking av disse bestemmelsene, da også KrF er med på det rødgrønne laget i denne saken.

Men i 2013..?

Men Solveig Horne var klar på FrPs mål på litt lengre sikt, da hun antydet et nytt flertall i 2013. Det er tydelig at FrP kjemper energisk for å fjerne åpningstidene og at de vil bruke første anledning til å endre loven.

Den reviderte loven om helligdager og helligdagsfred ble vedtatt i 2003. Samme spørsmål ble debattert i Stortinget for ett år siden, og altså nå i dag.

Arild Stokkan-Grande fra Arbeiderpartiet viste i debatten til HK, som har meldt om økt arbeidspress etter oppmykningen i 2003.

– Når Høyre snakker om frihet, snakker de først og fremst om frihet for næringslivet. Hva med de ansattes frihet, spurte Stokkan-Grande, som mente at familiene har behov for mere tid sammen. Da er det lite populært at en av foreldrene jobber på søndager.

Grensedragning

Solveig Horne, FrP viste til at Plantasjen, som selger blomster og planter og mye mer, kunne ha åpent om søndagene, mens Maxbo og Jernia, som visstnok også har litt blomster og planter, ikke får ha åpent.

Statsråd Rigmor Aaserud viste til forarbeider til loven av 2003, da man understreket at «en vesentlig del» skal dreie seg om salg av blomster og planter. «Vesentlig del» ble definert til mere enn 50 prosent. Aaserud mente dette var et greit utgangspunkt i dag også.

En dom ble avsagt i 2010 i forbindelse med dette, og misbruket ble bøtelagt. Statsråden mente at dommen ville virke preventivt i forhold til de som ønsker å tøye loven, og la til at man har funnet den rette balansen mellom de ulike hensyn i dagens lov.

Rullestolbrukere

Horne mente rullestolbrukere ikke ville få plass i butikker under 100 kvm, som i dag har lov til å holde åpent på søndager. Aaserud mente på sin side at slike butikker har plass til både rullestoler og barnevogner. Det er blant annet et spørsmål om vareplassering.

Kommunene

Venstres leder, Trine skei Grande, ville overlate hele spørsmålet til kommunene.

KrFs Øyvind Håbrekke talte varmt for søndagsstengte butikker og vernet om helligdagsfreden. Han viste til at det jobber 370.000 mennesker i varehandelen. FrPs folk argumenterte med at det ikke skulle være noen tvang i handle på søndagene, men en mulighet. Når det gjelder ansatte mente Håbrekke at det ikke var så lett å velge bort arbeid på søndagen, hvis butikken først er åpen.

– Sånn fungerer ikke varehandelen, sa han.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

20.03.2012
13:34
16.12.2013 18:41