Varehandel på valgmøte

Av lokalpolitikerne i Fredrikstad er det bare Ap, SV og KrF som vil regulere åpningstidene.
25.08.2011
12:09
16.12.2013 16:46

eva.ler.nilsen@lomedia.no

En rekke lokalpolitikerne var tirsdag kveld samlet for å diskutere arbeidsforholdene i varehandelen på en såkalt LO-pub, da LO i Fredrikstad inviterte til temamøte for å sparke i gang valgkampen.

Ja og nei til søndagsåpent

Mange av lokalpolitikerne var bekymret for manglende reguleringer av arbeidsforholdene for varehandelsansatte. Blant annet mente de at bestemmelsene om nattarbeid og helgearbeid må forbedres. Representantene fra Arbeiderpartiet, SV og Kristelig Folkeparti gikk lenger enn som så. De ønsker ikke søndagsåpne butikker, og er kritiske til de stadig utvidete åpningstidene i servicebransjen.

– Lange åpningstider fører til en utrygg arbeidssituasjon, ble det hevdet i paneldebatten.

Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet vil derimot ikke åpningstidene til livs.

– Bedriftene må velge selv. Lengre åpningstider skaper derimot flere arbeidsplasser, ble det sagt fra den kanten.

Må heve statusen

HK-nestleder Peggy Hessen Følsvik, avdelingsleder Inger Lise Blyverket i arbeidsgiverorganisasjonen HSH og stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg fra Arbeiderpartiet var invitert til debatten. Både Følsvik og Blyverket påpekte at servicesektoren er den raskest voksende i Norge.

– Likevel regnes disse yrkene som lavstatusyrker der det befinner seg en høy andel kvinner, ofte i ufrivillige deltidsstillinger og med andre kulturelle bakgrunner. Kun 20 prosent av de ansatte i bransjen har fulle stillinger og av disse er det flest menn. Lav organisasjonsprosent, få tillitsvalgte og stor utnyttelse av arbeidskraften i forhold til arbeidstid og lønn er et voksende problem i mange bedrifter, utdypet Følsvik.

Hun gjentok kravet om lovfestet rett til heltid samtidig som at hun ønsker å få politikere på banen med klare tiltak og et tydelig lovverk.

Mer samarbeid og avtaler

Inger Lise Blyverket i HSH vil også at varehandelen seriøsitet skal settes på dagsordenen i valgkampen. Hun ønsker ikke at alt skal reguleres lovveien, men vil løse utfordringene blant annet gjennom større samarbeid, tariffavtalereguleringer og kompetanseutvikling med egne opplæringstilbud for de ansatte.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

25.08.2011
12:09
16.12.2013 16:46