LOs forhandlingsleder Trine Lise Sundnes var lagt fra fornøyd med resultatet som ble oppnådd i forhandlingene med Finans Norge.

LOs forhandlingsleder Trine Lise Sundnes var lagt fra fornøyd med resultatet som ble oppnådd i forhandlingene med Finans Norge.

Morten Hansen

LO-skuffelse i finansoppgjøret

Finansforbundet er tilfreds, mens LO er skuffet over for svak lav- og likelønnsprofil etter at partene i finansoppgjøret kom til enighet natt til fredag.
26.04.2013
12:15
27.08.2015 20:00

einar.fjellvik@lomedia.no

Resultatet ble et lønnstillegg til alle på 0,6 prosent - dog minst 2.200 kroner - fra 1. mai. Inkludert overheng og forventet lokal lønnsutvikling blir den totale økonomiske rammen for finansoppgjøret anslått til 3,93 prosent, mens oppgjøret mellom LO og NHO tidligere i vår har en økonomisk ramme på 3,4 prosent.

Finansforbundet tilfreds

– Jeg er tilfreds med resultatet ut fra de forutsetningene som er gitt for årets oppgjør, sa Pål Adrian Hellman, leder for Finansforbundet, som er storebror blant fagforbundene i finansnæringen, til NTB da forhandlingene var over ved halv tretiden i natt.

LO skuffet

Forhandlingsleder for LO, Trine Lise Sundnes, er langt mer kritisk til resultatet som ble oppnådd:

– Det er svært skuffende at det ikke var mulig å få gjennom kravet om en større lav- og likelønnsprofil i en bransje hvor kvinner har mye lavere lønn enn menn, sier hun i en kommentar til Handel og Kontors nettsted.

Finansnæringen har i årevis vært verstingen når den årlige statistikken som viser forskjellen mellom menns og kvinners lønn blir offentliggjort. Mens kvinnelønningene i de fleste bransjer og næringer ligger omkring 90 prosent av mannslønningene, tjener kvinnene i finansnæringen i gjennomsnitt 70 prosent av det deres mannlige kolleger tjener.

– Det vi fikk gjennomslag for var et minstetillegg, som likevel ikke er tilstrekkelig til å utjevne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Vi hadde håpet på større drahjelp fra Finansforbundet i dette kravet, sier Sundnes.

Ingen lederlønnsklausul

Hun beklager også at arbeidsgiverne ikke ønsket å forplikte seg til at den samlede lønnsveksten som avtales sentralt og lokalt skal være normgivende for ledere og andre grupper av arbeidstakere i bransjen. I lønnsoppgjøret mellom LO og NHO fikk man inn en slik klausul i meklingsresultatet. I finansoppgjøret endte det med at LO måtte protokollere dette for egen del.

26.04.2013
12:15
27.08.2015 20:00

Mest lest