FORNØYD, MEN: HKs forhandlingsleder Bjørn Mietinen er glad for at de endelig kom i havn med årets mellomoppgjør for de ansatte i fagbevegelsen, men han skulle gjerne hatt arbeidsgiverne med seg på å utligne lønnsforskjeller.

FORNØYD, MEN: HKs forhandlingsleder Bjørn Mietinen er glad for at de endelig kom i havn med årets mellomoppgjør for de ansatte i fagbevegelsen, men han skulle gjerne hatt arbeidsgiverne med seg på å utligne lønnsforskjeller.

Martin Guttormsen Slørdal

HK og AAF:

Enige om økt lønn, uenige om å rette opp lønnsforskjeller

HK og AAF ble tirsdag ettermiddag enige om å øke lønna for de ansatte i fagbevegelsen med 1,22 prosent.
16.12.2015
10:30
16.12.2015 10:39

hk-nytt@lomedia.no

Årets tariffoppgjør mellom Handel og Kontor og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening har ikke vært av den enkle sorten. Bakteppet var fjorårets streik for retten til innsyn i alle ansattes lønn innenfor dette tariffområdet. HK fikk medhold i kravet, men da partenes felles statistikkutvalg i sommer skulle behandle tallene og berede grunnen for forhandlinger, skar det seg nok en gang. HK fikk likevel ikke all relevant lønnsstatistikk, og stevnet motparten for Arbeidsretten. I midten av november inngikk partene imidlertid forlik, og tirsdag var det duket for årets mellomoppgjør.

Lønnsforskjeller

Resultatet etter en dag med forhandlinger, er at alle får en lønnsøkning på 1,22 prosent fra 1. mai.

HKs forhandlingsleder Bjørn Mietinen sier til HK-Nytt at han er fornøyd med helheten i årets oppgjør, men at han gjerne skulle sett en større vilje til å rette opp dokumenterte lønnsforskjeller.

– Statistikkutvalget har gjort en kjempejobb. Deres rapport viser at det er en differanse når det gjelder likelønn mellom kvinner og menn, og også lønnsforskjeller mellom HK-medlemmer og ikke-HK-medlemmer i sammenlignbare stillinger, sier Mietinen.

Ingen vilje til utredning

Under forhandlingene foreslo derfor HK at partene før tariffoppgjøret i 2016 skulle se nærmere på lønnsforskjellene og mulige tiltak for å utjevne dem. Dette ble avvist av AAF.

– Det er beklagelig at AAF ikke ville gå inn i et slikt partssamarbeid. Det bør være et mål for begge parter å utjevne urimelige lønnsforskjeller, sier Bjørn Mietinen.

Han vil ikke gi seg på dette kravet.

– Rapporten til statistikkutvalget gir oss et godt grunnlag å forhandle på i tariffoppgjørene framover, sier Mietinen.

AAF: Fornøyd

Konstituert direktør i AAF, Vegard Lien, sier til HK-Nytt at han er fornøyd etter tirsdagens forhandlinger.

– Vi i AAF er glad for at partene kom til enighet, og vi er fornøyde med resultatet, sier han.

Lien vil imidlertid ikke kommentere HKs ønske om at partene skal se på lønnsforskjeller innenfor tariffområdet fram mot neste tariffoppgjør.

– Dette er HKs merknader, og det får de svare for selv, er hans knappe kommentar.

16.12.2015
10:30
16.12.2015 10:39