KLAR: Blir ikke HK-leder Trine Lise Sundnes og resten av delegasjonen enige med NHO under mekling, blir det streik fra lørdag.

KLAR: Blir ikke HK-leder Trine Lise Sundnes og resten av delegasjonen enige med NHO under mekling, blir det streik fra lørdag.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikk-mekling står for døra

Torsdag møter HK og NHO til mekling om butikkoverenskomsten. Kanskje har Transportarbeiderforbundet fasiten allerede.
27.08.2014
14:47
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Natt til onsdag ble Transportarbeiderforbundet og NHO Mat og Landbruk enige i mekling om tariffavtalen for de ansatte i grossistbedriftene. Lønnsnivået i denne avtalen skal nå justeres opp til forbundets tariffavtale med arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Det skal skje i løpet av tre år. Bakgrunnen er at Rema Distribusjon, som leverer varer til Remas butikker, meldte seg av Virke og inn i NHO. Transportarbeiderforbundet ville ikke ha noe av at Rema eller andre arbeidsgivere bytter arbeidsgiverorganisasjon for å spare lønnsutgifter. Derfor krevde de at tariffavtalen med NHO skulle oppjusteres til Virke-nivå. Under meklingen ble partene enige om at de ansatte i Rema Distribusjon beholder lønna si, og at bedrifter som flytter over fra Virke til NHO, skal betale "Virke-lønn". De som i allerede er omfattet av NHO-overenskomsten har grunn til å smile. I år får de et generelt tillegg på to kroner timen, men fram mot 2017 skal altså lønna heves betydelig. Ifølge Transport skiller det i dag omlag 3.000 kroner i månedslønn mellom de to tariffavtalene.

Stor lønnsforskjell

Torsdag morgen skal HK og NHO til mekling om butikkoverenskomsten. Historien har klare paralleller til uenigheten mellom Transportarbeiderforbundet og NHO. Da en Rema 1000-butikk meldte seg inn i NHO, ville NHO at de ansatte i butikken skulle omfattes av butikkoverenskomsten. Mens HK og Virkes tariffavtale for varehandelen er den rådende i bransjen, har HK og NHO en avtale for ansatte i butikker knyttet til produksjonsbedrifter, som bakerier, gullsmeder og blomsterbutikker. Lønnssatsene på butikkoverenskomsten er ifølge HK 2.600 kroner lavere i måneden enn satsene i Virke-avtalen.

Godt grunnlag

HK avviste NHOs krav om at de ansatte i den aktuelle Rema-butikken skulle omfattes av butikkoverenskomsten. Forbundet fryktet at flere butikker skulle velge NHOs billigavtale.

Derfor krevde HK under forhandlingene i juni at butikkoverenskomstens lønnsbestemmelser skulle opp på Virke-nivå. Dette sa NHO nei til, og HK brøt forhandlingene. Vil også HK komme til enighet med NHO i meklingen?

– Vi går inn i denne meklingen helt uten bindinger, understreker Trine Lise Sundnes, leder i Handel og Kontor.

Hun er likevel fornøyd med at Transportarbeiderforbundet og NHO ble enige om en ny grossistavtale.

– Jeg er glad for at de har kommet fram til det resultatet de har gjort. Det legger et godt grunnlag for oss, sier hun.

Streik fra lørdag?

Riksmekleren har to dager på seg for å få partene til å enes. Er ikke det mulig, tar HK ut 205 medlemmer i 48 bedrifter i streik fra lørdag morgen. Det dreier seg om 32 bakerier, ti blomsterbutikker, to slakterforretninger, og én av følgende utsalg: Glassverk, rørlegger, byggvare og gullsmed. De fleste bedriftene ligger i Bergens-området, ellers er de spredt ut over hele landet, med unntak av Oslo.

27.08.2014
14:47
27.08.2015 20:00