BRIAN CLIFF OLGUIN (tekst og foto)" />
TILBAKE: Janne Nygård har gledet seg  til å trene igjen med Oslo Roller Derby.TILBAKE: Janne Nygård har gledet seg  til å trene igjen med Oslo Roller Derby.

TILBAKE: Janne Nygård har gledet seg til å trene igjen med Oslo Roller Derby.TILBAKE: Janne Nygård har gledet seg til å trene igjen med Oslo Roller Derby.

Brian Cliff Olguin

«Jane Airstrike» har snøret på seg skøytene igjen etter pandemien, og ser fram til at det blir lov til å dytte på motspillerne.

brian.cliff.olguin@lomedia.no

For seks år siden satt Janne Nygård med innspurten på masteroppgaven sin og begynte å kjenne på en indre uro. Hva skulle hun gjøre når den altoppslukende teksten om nynorsk skriftkultur var levert inn? Hva skulle hun fylle fritiden sin med? På Instagram kom hun tilfeldigvis over noe som trigget nysgjerrigheten hennes: Bilder av folk som knuffet på hverandre, iført kule drakter og rulleskøyter. De fleste var damer, store og små, raske og treige, men alle hadde til felles at de så beintøffe ut.

Bitt av basillen

– Jeg googlet og fant ut at roller derby er en idrett hvor du kan komme inn som litt voksen og uerfaren, sier Nygård.

Det passet henne perfekt. Oslo Roller Derby klubb hadde et nybegynnerkurs, og etter en tur til den eneste og smålegendariske rulleskøytebutikken Deng i Oslo, var hun i gang.

TEKNIKK:  – Forward, outside, middle, backwards, ropes det slik at utøverne skal kopiere  hverandre og bevege seg i riktig retning på kommando.

TEKNIKK: – Forward, outside, middle, backwards, ropes det slik at utøverne skal kopiere hverandre og bevege seg i riktig retning på kommando.

Brian Cliff Olguin

Du trenger ikke all verden for å starte opp med denne idretten. Det viktigste er hjelm, kne- og albubeskyttere og rulleskøyter. En nybegynnerpakke vil kanskje ligge på rundt 3-4.000 kroner. Blir du bitt av basillen og begynner å bli god, kan du ende opp som Nygård og bruke opp mot 10.000 kroner på et par håndsydde rulleskøyter fra USA.

Til vanlig foregår treningene og kampene innendørs på parkett, men på denne første treningen etter at koronapandemien stengte ned breddeidretten, ruller utøverne på betong på Bergbanen ved Ullevål i Oslo. Dagens treningsøkt blir også noe annerledes enn før, det er fremdeles avstandsregler som må følges. I dag blir det bare terping på teknikk og sosiale oppdateringer – det er lenge siden de har sett hverandre.

Én etter én dukker det opp kvinner med store sekker og bager. De pakker ut hjelmer og annen beskyttelse i forskjellige farger. Noen har skøyter med fargesterke hjul, mens andre er mer nøytrale. Med utstyret på plass, starter de å varme opp i sirkel. Mens de strekker ut, roper de høyt hva de gleder seg mest til når samfunnet endelig åpner opp igjen.

– Jeg vil ut og danse!

– Klemme!

– Gå på konsert!

FAST: Det er viktig å snøre skikkelig for å få god kontakt med skøytene.

FAST: Det er viktig å snøre skikkelig for å få god kontakt med skøytene.

Brian Cliff Olguin

Regler

Roller derby er en kontaktsport som spilles på en oval bane. To lag kjemper om å få poeng ved at en spiller, «jammeren» skal forbi motstanderens lag med hjelp fra sine medspillere, «blockerne». Hvert lag har én jammer og fire blockere på banen til enhver tid. Under kampen kan de takle hverandre så lenge de holder seg til reglene, og jammeren som først kommer seg forbi motstanderens blockere, blir «lead jammer» og kan avslutte omgangen når som helst ved å slå seg på hoftene med begge hender. Laget med flest poeng vinner.

Kampen varer i en time, delt i to omganger på 30 minutter. Omgangene er delt i flere «jams», som kan vare opp til to minutter med 30 sekunders mellomrom. Synes du at det er mange engelske uttrykk? Det henger sammen med at idretten oppsto i USA, hvor den fremdeles er størst. Andre land med mange roller derby-lag er Australia og England.

Roller derby er en forholdsvis ny idrett i Norge, men interessen har økt siden oppstarten i 2011. I Norge finnes det klubber i blant annet Oslo, Trondheim, Bergen, Bodø, Tromsø, Stavanger og Fredrikstad.

Dagens «coach», som de sier på rollerderbisk, er Torill Ustad Stav. Hun har vært med siden oppstartet av Osloklubben i 2011.

– If you are old or new, just go slow! Also if you just feel like going slow, kommer det fra Torill.

Klubben har fått besøk av en utenlandsk gjest som prøver seg for første gang. Dermed går hele treningsøkta på engelsk, slik at Karen skal være inkludert.

UTSTYR: Det er viktig med gode bremser eller «toe stops» på skøytene, som de kaller det i miljøet.

UTSTYR: Det er viktig med gode bremser eller «toe stops» på skøytene, som de kaller det i miljøet.

Brian Cliff Olguin

Øvelse gjør mester

Å bli god på skøyter tar lang tid, særlig hvis du har lite erfaring fra før. Det tok Nygård halvannet år før hun var stødig nok til å spille kamper.

– Å bli god krever at man er dedikert og møter opp på hver eneste trening. Treningsøktene er tøffe, sier Janne Nygård. Hun beskriver idretten som å være i knebøy halve tiden.

Også armene får kjørt seg når man skal prøve å holde tilbake dem som vil tvinge seg gjennom barrieren slik Janne gjør som «blocker». Armene må også være sterke om man skal prøve å tvinge seg gjennom som «jammer».

– Det kan bli litt blåmerker, men sikkerheten står høyt, og vi har strenge regler for hvordan man skal knuffe og dytte, beroliger Nygård.

Spillerne har blant annet ikke lov til å dytte noen på ryggen eller i knærne. Ansiktet er også forbudt område. Det blir derfor mye overkropp mot overkropp.

ARMHEVINGER: Mens  partneren tar fem runder rundt banen, tar Nygård så mange armhevinger hun orker.  Så bytter de.

ARMHEVINGER: Mens partneren tar fem runder rundt banen, tar Nygård så mange armhevinger hun orker. Så bytter de.

Brian Cliff Olguin

Når HK-Nytt er innom er det null kontakt som gjelder. De frammøtte får likevel kjørt seg. De terper på teknikk og kondisjon. Intervaller med raske spurter og vendinger bringer fram svetteperler hos de fleste.

Det er en vanlig skikk i roller derby-miljøet at spillerne får eller tar kallenavn. Bak på Nygårds singlet står det «Jane Airstrike». Kallenavnet er hentet fra hennes andre lidenskap – skjønnlitteraturen og Charlotte Bröntes roman, Jane Eyre. HK-medlemmet jobber som forlagsredaktør i Skald forlag.

Inkluderende

Idretten og utøverne er stolte over sin inkluderende profil. Oslo Roller Derby har blant annet pleid å delta i prideparaden og er opptatt av transpolitikk. Også internasjonalt har roller derby-miljøet vært opptatt av å være en inkluderende arena for folk med ulik kjønnsidentitet. Mange av kvinnene som var med på å stifte idretten for omtrent tjue år siden identifiserte seg som medlemmer av LHBT-bevegelsen.

Det er heller ikke noe press på noen av deltakerne til å være aktive spillere som satser for fullt.

– Det er mange som er med på laget, men som ikke nødvendigvis spiller. Noen blir med som dommere, andre som tidtakere. Dette skal være en trygg plass å være, sier Nygård.

«COACH»: Trener Torill Ustad Stav har vært med i klubben siden oppstarten for ti år siden.

«COACH»: Trener Torill Ustad Stav har vært med i klubben siden oppstarten for ti år siden.

Brian Cliff Olguin

Trener Torill Ustad Stav blåser i fløyta. Det er på tide å sette i gang med neste intervall.

Nå går de i par. Mens den ene kjører fem runder rundt banen, tar den andre armhevinger.

Den første treningsøkta etter nedstengingen av breddeidretten gikk bra, synes Nygård.

– Overraskende nok husker kroppen hvordan ting skal gjøres, men det er nok litt verre med muskulaturen, sier hun, og innrømmer at hun nok blir noe støl.

STREKK: Etter en drøy times  trening tøyer utøverne ut sammen.

STREKK: Etter en drøy times trening tøyer utøverne ut sammen.

Brian Cliff Olguin

MOUTHGUARD: Janne Nygård smiler fornøyd etter dagens økt og viser fram tannbeskyttelsen.

MOUTHGUARD: Janne Nygård smiler fornøyd etter dagens økt og viser fram tannbeskyttelsen.

Brian Cliff Olguin