ELLEVILL LILLEHAMRING: - Det er i Lillehammer jeg hører hjemme, sier Merethe Kjellberg, som er oppvokst i Trondheim.
Leif Martin Kirknes
I håndballens tjeneste
Lagidrett og HK har noe til felles, mener Norges Håndballforbunds nye hovedtillitsvalgt Merethe Kjellberg.
leif.kirknes@lomedia.no
Lillehammer viser seg fra en ekstra sporty side denne høstfulle oktoberdagen. I Håkons Hall skal Barcelona spille Champions League-kamp mot Elverum i herrehåndball. Utenfor er vorspielet i gang, blant annet med rullestolhåndball for noen av de yngre og sprudlende, gyllen drikke for noen av de eldre.
På innsiden har de ivrigste begynt å finne plassene sine. Noen slår bokstavelig talt på stortromma – de har rett og slett med seg stortromme – andre bretter programmet om til rytmeinstrument. De er her, stort sett alle sammen, for å heie på Elverum.
Idet kampen er i gang, bryter det ut litt av et leven. Når Elverum scorer, jubles, klappes og trommes det. De gangene Barcelona scorer, lar tilskuerne det forbigå i stillhet.
Relativt nær selve banen sitter Merethe Kjellberg og følger med. Hun er HK-medlem og jobber i Norges Håndballforbund (NHF), region Innlandet. Vanligvis ville hun vært med på å arrangere kamper som denne, men ettersom hun dette året har fått andre arbeidsoppgaver kan hun for en gangs skyld nyte kampen.
– Elverum Håndball satser noe voldsomt. Det er fantastisk morsomt å være med på, sier Kjellberg.
SPENNENDE: Merethe Kjellberg følger med på kampen. Vanligvis ville hun vært med på å arrangere kamper som denne, men dette året har fått andre arbeidsoppgaver.
Leif Martin Kirknes
Ny hovedtillitsvalgt
Nå er stillingstittelen hennes blitt «seriekonsulent». Seriekonsulent?
– Det betyr at jeg har hovedansvaret for alle kampene som spilles i innlandets regionserie, fra 14 år og opp til senior i tredjedivisjon, forklarer Kjellberg.
Hun gjør avtaler med hallen, setter opp seriespillet og plasserer kampene på dager og tider. Trekker i trådene. Hun jobber også med informasjon fra spill- og serieadministrasjonen og sørger for at kampene arrangeres i henhold til de mange gjeldende lover og regler.
I høst startet Kjellberg også som hovedtillitsvalgt i håndballforbundet. Forbundet har seks regioner og et sentralt kontor på Ullevål i Oslo. Kjellberg håper aktiviteten i HK-klubben øker.
– Målet er flere medlemsmøter og noen aktiviteter for å fortelle hvor viktig det er å være medlem i HK og om fordelene man får, sier hun.
TØFFE TAK: Barcelona i svevende angrep mot Elverum.
Leif Martin Kirknes
Hjerte for arrangementer
Kjellberg meldte seg inn i HK i 2014. Det var noen prosesser på gang i håndballforbundet, og Kjellberg tenkte at det alltid er en fordel å stå sammen.
Forholdet til ledelsen i NHF er helt på topp, ifølge Kjellberg, med en sjef som til og med oppfordrer folk til å melde seg inn i fagforeninger på allmøter, men hun påpeker at man aldri vet hvordan det blir framover.
– Det er i fredstid man lager de gode relasjonene, sier hun.
Hennes første møte med håndball-bransjen var som student. Kjellberg er utdannet innen tysk språkfag og jobbet som guide for tyske lag som var på landskamper. Hun flyttet til Lillehammer i 1994 (uten sammenheng for øvrig med OL) og begynte etter hvert å jobbe i Lillehammer Skiklub og med Birkebeiner-arrangementene.
I 2006 byttet Kjellberg jobb til Norges Håndballforbund. Hun har bestandig vært glad i sport, skjønt hun aldri har vært toppidrettsutøver.
– Jeg har alltid vært glad i at det skjer ting. Arrangementer har stått mitt hjerte nært, forklarer Kjellberg, som særlig setter pris på å jobbe med å gjøre fritiden til folk givende – håndballkamper flest foregår på ettermiddag og kveld.
FAVORITT: Selv om Barcelona er et storlag, var det først og fremst Elverum-fans til stede i Håkons Hall. Keeper: Emil Kheri Imsgard.
Leif Martin Kirknes
Bransjeråd-restart
Akkurat dét er også grunnen til at hun og en gjeng andre HK-ere nå har satt seg mål om å restarte bransjerådet for likesinnede. Rådet som før het «HK idrett, organisasjon og kultur», heter nå «HK Organisasjon». Det har fått midler til å bygge seg sterkere. Medlemmene hører inn under den forholdsvis mindre kontordelen av Handel og Kontor.
– Vi som jobber innenfor denne delen av HK trenger et fellesskap. Vi som prøver å restarte bransjerådet fant ut at det burde hete «bransjeråd organisasjon». Det er det vi er, og det er det som gjør oss annerledes fra veldig mange andre ansatte innenfor HK, sier Kjellberg.
Arbeidstid er hyppig debattert i denne gruppen. Butikkansatte vet gjerne når de skal være på jobb, mens ansatte i en del organisasjoner jobber med fritiden til folk og arbeider følgelig mye mer kveld og helg enn hva som er vanlig. Det er mange organisasjoner som ikke har fastsatte kjøreregler om dette.
– Veldig mange av organisasjonene har dessverre dårlige arbeidsvilkår og manglende tariffavtaler. Mange opplever at det er greit at en jobber «litt dugnad» og at arbeidsgiver forventer det, sier Kjellberg.
KONTORET: Det er her hun vanligvis sitter, Merethe Kjellberg. I Idrettens hus, vis-a-vis Håkons Hall.
Leif Martin Kirknes
I rådets arbeidsutvalg sitter også tillitsvalgte i Human-Etisk Forbund, Bedriftsidrettsforbundet og Norges Fiskarlag. Nylig har også Natur og Ungdom fått på plass tariffavtale etter at de var med på et møte i bransjerådet. Selv om organisasjonene i rådet er forskjellige, har de mange overlappende problemstillinger.
– Det er jo en del av disse organisasjonene som jobber innen dels veldedige områder, så det er jo mulig de kjenner på press om å gjøre noe av arbeidet veldedig?
– Ja, og det er helt unødvendig. Vi har et ansettelsesforhold, og det må alle ta hensyn til. Jeg har gjennom mange år jobbet litt «ukurant», og det er på en måte greit, men det må være regler for det! Vi ser jo at det er fort gjort å si «ja» uten å egentlig tenke over hva som ligger av regelverk i bunnen, sier Kjellberg.
Lagidrett
Tilbake til håndballkampen mellom Barcelona og Elverum, mener Kjellberg at det er storartet av håndballklubben å stelle i stand en såpass gjev kamp. Men hun erkjenner at oddsene nok er svært dårlige for Elverum. Barcelona har vunnet ligaen elleve ganger, blant annet de to foregående sesongene.
– Vi heier vel på Elverum, men Barcelona er verdens beste håndballag, uten tvil. Det er en tøff match. Jeg heier aller mest på det Elverum faktisk gjør ut av en sånn kamp, sier Kjellberg.
Da kampen ble blåst av, hadde Barcelona 46 mål og Elverum 30.
HARDE TAK: Det kan gå røft for seg i handball. Her er Daniel Gillis Lennart Blomgren i angrep.
Leif Martin Kirknes
Elverum har som håndballklubb virkelig løfta seg, mener Kjellberg. De er med i den tøffeste puljen noensinne i år. At lille Elverum i det hele tatt er med i ligaen, gjør dem allerede til et av Europas 16 beste lag – og da i konkurranse mot mange ekstremt pengesterke klubber.
– Håndball har gjennom mange år vært en attraktiv lagidrett. Vi er per nå den nest største idretten etter fotball. Norge har generelt et godt tilbud innen breddeidrett. Det er bredde som skaper toppen – god sosialistisk ånd det der – og toppen gir inspirasjon til de at de yngste deltar, sier Kjellberg.
– Lagidretten er på en måte som å være medlem av HK – man blir best sammen.