Sundnes skuffet over Eriksson
HK-leder Trine Lise Sundnes mener arbeidsministeren setter trepartssamarbeidet i fare.
- Dette er en reprise fra Bondevik II-regjeringen. Dette er høyresidens metode for å begrense fagforeningenes innflytelse, mener HK-leder Trine Lise Sundnes.
Martin Guttormsen Slørdal
Saken oppsummert
eva.ler.nilsen@lomedia.no
Arbeidsminister Robert Eriksson la onsdag fram regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. De vil blant annet utvide adgangen til midlertidig ansettelser, gi anledning til å pålegge mer overtidsarbeid og til å gjennomsnittsberegne arbeidstid. De vil endre fagforeningenes innstillingsrett når det gjelder arbeidstidsordninger, åpne for mer søndagsarbeid og heve pensjonsaldersgrensa.
Les hva regjeringen ønsker her
Ikke uventet
LO-leder Gerd Kristiansen raste mot forslagene etter at hun ble gjort kjent med dem i går.
HK-leder Trine Lise Sundnes sier til HK-Nytt at hun ikke er overrasket over arbeidsministerens forslag, de er i tråd med det regjeringen har varslet. Men hun er svært kritisk til at de unnlater å involvere partene i arbeidet med å endre rammevilkårene for framtidas arbeidsliv.
– Dette er som forventet, men veldig trist. Her presenterer regjeringen en rekke vidtrekkende forslag over bordet som vil få store konsekvenser for de ansatte, og så sier de at prosessen starter nå. Dette er en reprise fra Bondevik II-regjeringen. Dette er høyresidens metode for å begrense fagforeningenes innflytelse, sier hun.
Avtalene blir viktige
Sundnes reagerer sterkt på at arbeidsminister Robert Eriksson reduserer partene i arbeidslivet til høringsinstanser i så viktige spørsmål.
– Dette er brudd på prinsippene i den norske modellen. Sosial dialog handler om mer enn at vi skal høres. Vi skal ikke bare forholde oss til papir, men vi skal inn i reelle politiske diskusjoner på et så tidlig tidspunkt som overhode mulig. De forsøker å underminere fagforeningenes innflytelse, taperen av denne måten å jobbe på blir til syvende og sist arbeidstakerne. Jeg har mine ord i behold når jeg tidligere har sagt at regjeringens politikk representerer en gigantisk maktoverføring til arbeidsgiver på bekostning av arbeidstaker, sier Trine Lise Sundnes.
Hun frykter at Erikssons metode vil føre til økt konfliktnivå.
– Det vi eventuelt nå mister ved lov, må vi sikre i tariffavtalene. Det blir viktigere og viktigere i dette politiske klimaet, sier HK-lederen.
Flere saker
Natalija Kandic og Vilde Gjesdal snakket med unge på jobb om blant annet kameraoveråking og arbeidskontrakter.
Brian Cliff Olguin
Natalija og Vilde sjekket Alna-senteret for snusk
FELLESSKAP: Runa Bjørk Erga stiftet nye bekjentskap gjennom lek, moro og diskusjoner.
Brian Cliff Olguin
Ikke bare lek og moro – boligpresset preget sommerkonferansen
Brian Cliff Olguin
30 ansatte har mistet jobben i Norsk Folkehjelp
Morten Hermansen er glad for at han slipper en runde i lagmannsretten.
Brian Cliff Olguin
Morten får beholde jobben. Arbeidsgiver dropper anken
Unge og midlertidige ansatte i reiseliv og servering er særlig utsatt for seksuell trakassering, ifølge Arbeidstilsynet.
Lina Winge (illustrasjonsbilde)
Sommervikarer har høyere risiko for å bli seksuelt trakassert
En større andel av befolkningen er nå arbeidsledige.
Beate Oma Dahle / NTB