STOPP: Stortingsflertallet avgjør i dag at det ikke blir flere søndagsåpne butikker.

STOPP: Stortingsflertallet avgjør i dag at det ikke blir flere søndagsåpne butikker.

Erlend Angelo

Stortinget stopper mer søndagshandel

I dag sørger Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti for at ikke flere ansatte i varehandelen må jobbe på søndager.
31.01.2018
10:42
31.01.2018 10:41

lene.svenning@lomedia.no

I forrige uke sendte kulturminister Trine Skei Grande ut en høring hvor det foreslås å utvide butikkenes åpningstider på søndager. I dag foreslår et flertall på Stortinget bestående av Sp, Ap, SV og KrF at helligdagsloven videreføres uten endringer. Det er denne loven som regulerer butikkenes åpningstider.

LES OGSÅ: Vinmonopolet kan overta taxfree-salget

«Stortinget ber regjeringen om ikke å liberalisere reglene for søndagshandel. Dette for at ikke flere må arbeide på helligdager», lyder forslaget fra partiene. Det legges fram under dagens debatt i Stortinget om regjeringserklæringen, og blir etter alle solemerker vedtatt.

– Da slipper regjeringen å kaste bort tiden sin med å jobbe med forslag som åpner for mer søndagshandel. Det er fint, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Det er hans partifelle Marit Arnstad som har levert inn forslaget på vegne av opposisjonen.

– Hurra, hurra!

Ap-representant Kari Henriksen, som er en av fem representanter som står bak et lignende forslag som fortsatt er til behandling i familie- og kulturkomiteen, er svært fornøyd med vedtaket som er ventet i dag.

– Jeg synes det er kjempebra - hurra, hurra, jubler hun.

– Det er utrolig viktig å holde på søndager som en annerledes dag, hvor vi kan besøke hverandre, drive med friluftsliv og andre sosiale aktiviteter, sier hun.

Henriksen trekker også fram hensynet til de ansatte, og hensynet til troende som ønsker å bruke søndagen til å gå i kirka, som vektige argumenter for å stoppe ytterligere søndagshandel.

– Gode nyheter

I Handel og Kontor står også jubelen i taket.

– Dette er veldig gode nyheter, særlig for de av våre medlemmer som jobber i butikk, og som ønsker å ha fri på søndagen, sammen med venner og familie, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes.

Hun peker også på hvor viktig det er at HK som fagforbund engasjerer seg i politiske saker, til sine medlemmers beste.

Dette er en sak som HK har jobbet med i mange år. Sundnes satt også i det regjeringsoppnevnte søndagsutvalget, som like før jul leverte sin rapport «På ein søndag?» til kulturministeren. Sundnes utgjorde, sammen med representanter for arbeidsgiverne, et mindretall i utvalget som gikk imot at enda flere butikker kan holde åpent på søndager.

LES OGSÅ: Søndagsutvalget vil åpne butikkdørene

Høringsrunden går sin gang

Dagens forslag slår beina under regjeringens ønske om å liberalisere butikkenes åpningstider. Hovedforslaget i høringen; at alle butikker over 150 kvadratmeter kan få holde åpent på søndager, blir neppe sendt til Stortinget etter dagens vedtak.

– Høringen går nok som planlagt, men kulturminister Trine Skei Grande må forholde seg til at dette blir vedtatt. Så får departementet vurdere hva de gjør. Kanskje er det noe i utredningen som kan fremmes, men regjeringen må forholde seg til gjeldende politikk, sier Kari Henriksen til HK-Nytt.

– Useriøst

Lederen av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Tone Trøen (H), sier til NRK at forslaget som fremmes av de fire partiene ved starten av stortingsmøtet onsdag er spesielt og litt useriøst.

– Nå sier stortingsflertallet at de verken vil lytte til høringssvarene eller vurdere forslagene om søndagshandel. Det er synd, sier hun.

Dette blir imøtegått av Kari Henriksen.

– Det er en uttalelse jeg synes er oppsiktsvekkende. Alle stortingsrepresentanter har rett til å fremme saker, slik er demokratiet. Det er god opposisjonspolitikk å fremme saker vi kan få gjennomslag for, sier Henriksen til HK-Nytt.

31.01.2018
10:42
31.01.2018 10:41