I MOTVIND: Virke-direktør Harald J. Andersen er skuffet over at regjeringen så langt ikke har villet høre på bransjen i spørsmålet om søndagsåpne butikker.

I MOTVIND: Virke-direktør Harald J. Andersen er skuffet over at regjeringen så langt ikke har villet høre på bransjen i spørsmålet om søndagsåpne butikker.

Martin Guttormsen Slørdal

– Venstres løsning er illusorisk

Tillater én kommune søndagsåpne butikker, må nabokommunen gjøre det samme, hevder Virke-direktør Harald J. Andersen.
08.01.2015
12:19
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

I morgen formiddag vil regjeringen avsløre hvordan de vil endre lovverket som omhandler butikkenes åpningstider på søndager. Både Høyre og Fremskrittspartiet vil fjerne bestemmelsen som hindrer butikkene i å holde åpent sju dager i uka. Sammen med Venstre har regjeringen flertall for et slikt forslag i Stortinget. Venstre har imidlertid én kjepphest: Det må bli opp til kommunene å bestemme.

Tvunget til å følge etter

At en slik bestemmelse skal få noen betydning, avviser Harald J. Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke.

– Venstres løsning er illusorisk. Når én kommune tillater søndagsåpne butikker, vil nabokommunen bli tvunget til å gjøre det samme. Ellers vil det føre til handelslekkasjer. Lokalpolitikerne må tillate søndagshandel hvis de skal ha en handelsstand, de kan ikke la være, sier han til HK-Nytt.

Tribuneeffekten

Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank peker på at det neppe vil oppleves som helt frivillig å holde åpent på søndager om det blir tillatt.

– Butikkene vil bli tvunget til å holde åpnet for å beholde markedsandeler. Friheten vil ha et innslag av tvang. Samtidig er det jo slik at butikkene har ulike åpningstider i dag. Det vil de også ha i framtida, tror han.

Sjeføkonomen viser til den såkalte tribune-effekten.

– Hvis de på de fremste seterekkene reiser seg for å se bedre, må de lengre bak gjøre det samme. Alle ender opp med å stå, uten at de ser noe bedre, sier han.

Slik kan det også bli om det blir tillatt med søndagsåpne butikker.

Skuffet

Virke har slitt med å nå gjennom til regeringen, både i denne saken, og i fjor høst da regjeringen hevet beløpsgrensen for momsfri netthandel for utenlandske nettbutikker.

– Jeg må tilstå at vi er skuffet over regjeringens manglende kunnskap om og forståelse for varehandelen. Det er forstemmende at to presumtivt næringsvennlige partier ikke er villige til å sette seg sammen med partene i næringen og finne løsninger på saker som er viktige for oss, sier han.

Valgkampsak

Harald J. Andersen tror søndagsåpne butikker vil bli et tema i valgkampen forut for kommunevalget til høsten.

– Hvis regjeringen holder det de har lovet, en skikkelig høringsrunde med tre måneders svarfrist, rekker de ikke å legge fram et forslag til Stortinget før sommeren med en lovendring fra 1. juli. Noe annet vil være uforsvarlig. Dermed blir dette en valgkampsak, tror Andersen.

Det tror han kan passe regjeringen godt.

– Min spekulasjon er at regjeringen bruker dette som et utspill foran kommunevalgkampen, sier han til HK-Nytt.

Jeg må tilstå at vi er skuffet over regjeringens manglende kunnskap om og forståelse for varehandelen

Harald J. Andersen, Virke

08.01.2015
12:19
27.08.2015 20:00