BER DE ANSATTE TENKE SEG OM: Stormberg-sjef Steinar J. Olsen er bekymret for økende sykefravær i bedriften og ber de ansatte tenke seg om før det velger å holde sengen.

BER DE ANSATTE TENKE SEG OM: Stormberg-sjef Steinar J. Olsen er bekymret for økende sykefravær i bedriften og ber de ansatte tenke seg om før det velger å holde sengen.

Martin Guttormsen Slørdal

Stormberg-sjef skaper sykefraværs-storm

I Stormberg mener ledelsen at folk kan gå på jobb med hodepine, feber og influensa. LO-ledelsen gir ham kraftig motbør, mens den HK-tillitsvalgte er enig med sjefen sin.
30.10.2014
14:04
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

I en intern video, som Dagens Næringsliv har publisert deler av, snakker Stormberg-leder Steinar J. Olsen om bedriftens sykefravær, som har steget kraftig det siste året. Olsen er bekymret både over de syke ansattes holdninger og belastningen de påfører sine kolleger ved å være borte fra jobb. Han mener også at de økte sykepengeutbetalingene kan få følger for de lokale lønnsoppgjørene.

Litt pjusk

Steinar J. Olsen synes det er påfallende at ansatte med kroniske lidelser har lavt fravær mens andre blir hjemme de gangene de føler seg litt pjuske. Ifølge Dagens Næringsliv sier han i videoen at han synes det er betenkelig at voksne folk er hjemme fra jobb med influensa, feber, vondt i hodet, lungebetennelse eller bihulebetennelse. Han påpeker at Stormberg trenger sine ansatte på jobb for å bidra i en travel periode.

I et intervju med avisa utdyper han budskapet i videoen:

– Den enkelte medarbeider må selv vurdere om en forkjølelse, hodeverk eller lungebetennelse skal føre til fravær eller ikke. Det er lov å gå på jobb når man er syk, og det er lov å være hjemme, sier sjefen.

LO: Sykt

LO-leder Gerd Kristiansen mener det er sykt å be syke jobbe. Hun er enig i at man må kjenne etter om det er nødvendig å være hjemme, men hun mener Olsens utspill og det hun kaller dobbeltkommunikasjon fører til et utilbørlig press på de ansatte.

– Først signaliserer han at folk bør gå på jobb når de er syke, Så sier han at det er opp til den ansatte, sier Kristiansen til VG.

Hun anbefaler ham å gå veien innom en IA-avtale for å få bukt med det økende sykefraværet.

– Trusler virker i alle fall ikke. Vi trenger ikke denne typen utspill, sier LO-lederen.

Smittevernoverlege Dagfinn Haarr sier til DN at de fleste med lungebetennelse bør holde sengen. Han mener det er lite smart å gå på jobb med feber eller en smittsom sykdom.

Tillitsvalgt er enig

Stormberg-sjefen sier til Dagens Næringsliv at utspillet til de ansatte via videoen har ført til et positivt engasjement, men at noen er uenige. En han har på laget, er de ansattes tillitsvalgte Hans Jørgen Kile. Han mener sjefen påpeker en del fakta som de ansatte må tåle å høre. Han håper de ansatte kan bli inspirert av Olsens utspill.

– Men det er viktig å understreke at denne videoen bare er ett av mange tiltak for å bevisstgjøre og ansvarliggjøre de ansatte, sier Kile til avisen.

Siste: Modererer seg

Etter at debatten har rast torsdag, modererer nå Stormberg-sjefen seg. I et nytt intervju med Dagens Næringsliv innrømmer han at eksemplene i videoen var spisset, men holder fast ved at bedriften trenger en debatt om sykefravær og sykenærvær.

30.10.2014
14:04
27.08.2015 20:00