JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Emmie Olivia Kristiansen

Skyhøy prisvekst

Prisene økte enda mer i september enn i august

Prisene fortsetter å stige. Alle varer og tjenester øker i pris. Ikke noe blir billigere.
10.10.2022
11:09
10.10.2022 13:57

torgny@lomedia.no

Prisene i august var 6,9 prosent høyere enn prisene i august året før. Forrige måned var prisveksten 6,5 prosent, mens det i juli var en prisvekst på 6,8 prosent. Det ser ut til at prisveksten har stabilisert seg på et nivå en må 34 år tilbake i tid for å ha sett maken til

Den lille nedgangen i prisveksten fra juli til august, skyldes først og fremst drivstoffet som ble litt billigere.

– Dette er veldig høye tall. Prisveksten uten energivarer har økt måned for måned det siste halvåret, og nå øker den ytterligere fra et allerede høyt nivå. De fleste varer og tjenester går opp i pris, og mange av de går i tillegg opp mer enn før. Det er uvanlig få varer og tjenester som går ned i pris og demper prisveksten, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en pressemelding.

Nedgang i kjøpekraften

Da partene i arbeidslivet ble enige i tariffoppgjøret i våres, la de til grunn at prisveksten kom til å bli på 3,7 prosent i hele 2022. Ingenting tyder på at prisveksten kommer til å havne så lavt.

En prisvekst på 6,9 prosent i 2022 vil bety en nedgang i kjøpekraften for folk flest med hele 3,2 prosent, hvis lønnsveksten er det som ble avtalt i lønnsoppgjøret.

De endelig tallene for reallønnsutviklingen kan en ikke se før de endelige tallene fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjøret kommer i mars.

Mer om prisveksten: Så mye økte prisene i september og august

10.10.2022
11:09
10.10.2022 13:57