Skyhøy prisvekst
Prisene økte enda mer i september enn i august
Prisene fortsetter å stige. Alle varer og tjenester øker i pris. Ikke noe blir billigere.
Emmie Olivia Kristiansen
torgny@lomedia.no
Prisene i august var 6,9 prosent høyere enn prisene i august året før. Forrige måned var prisveksten 6,5 prosent, mens det i juli var en prisvekst på 6,8 prosent. Det ser ut til at prisveksten har stabilisert seg på et nivå en må 34 år tilbake i tid for å ha sett maken til
Den lille nedgangen i prisveksten fra juli til august, skyldes først og fremst drivstoffet som ble litt billigere.
– Dette er veldig høye tall. Prisveksten uten energivarer har økt måned for måned det siste halvåret, og nå øker den ytterligere fra et allerede høyt nivå. De fleste varer og tjenester går opp i pris, og mange av de går i tillegg opp mer enn før. Det er uvanlig få varer og tjenester som går ned i pris og demper prisveksten, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en pressemelding.
Nedgang i kjøpekraften
Da partene i arbeidslivet ble enige i tariffoppgjøret i våres, la de til grunn at prisveksten kom til å bli på 3,7 prosent i hele 2022. Ingenting tyder på at prisveksten kommer til å havne så lavt.
En prisvekst på 6,9 prosent i 2022 vil bety en nedgang i kjøpekraften for folk flest med hele 3,2 prosent, hvis lønnsveksten er det som ble avtalt i lønnsoppgjøret.
De endelig tallene for reallønnsutviklingen kan en ikke se før de endelige tallene fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjøret kommer i mars.
Mer om prisveksten: Så mye økte prisene i september og august
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin