HK-landsmøtet 2016:
HK kritisk til EØS-avtalen, men vil ikke si den opp
HK-landsmøtet vedtok ikke et nei til EØS, men retter kritikk mot avtalen de mener bør reforhandles.
SAMLET SALEN: HK-nestleder Christopher Beckham jobbet i redaksjonskomitéen hele natta for å skape enighet i EØS-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
Saken oppsummert
hk-nytt@lomedia.no
EØS-saken skapte debatt i landsmøtesalen. Tre HK-regioner hadde sendt inn forslag om at HK må gå inn for at Norge skal ut av EØS-avtalen. Alle forslagene ble oversendt til en redaksjonskomité som onsdag morgen la fram et enstemmig forslag til uttalelse og et punkt i prinsipp- og handlingsprogrammet. Forslaget ble vedtatt av landsmøtet, mot noen få stemmer.
Forsterket kritikk
I uttalelsen retter HK kritikk til handelsavtaler som flytter makt fra fellesskapet til markedskreftene. Forbundet frykter at norske arbeidslivslover og tariffavtaler vil måtte vike for EU-rett. «Det er uakseptabelt at arbeidstakerrettigheter svekkes etter avgjørelser i besluttende organer utenfor Norge», heter det i uttalelsen. HK mener myndighetene må bruke både vetoretten og forhandlingsretten i EØS-avtalen.
Forbundet vil også at regjeringen og partene i arbeidslivet sammen skal følge nøye med på hvilken avtale Storbritannia får til med EU etter at de vedtok å melde seg ut. Selv vil HK at Norge skal fortsette med EØS-avtalen, men vil framforhandle en ny og bedre avtale.
TILFREDS: EØS-kritiker Sindre Humberset synes HK-landsmøtet har gjort et godt vedtak.
Martin Guttormsen Slørdal
Fornøyd kritiker
– Jeg synes det vi har fått til er veldig bra. Vi kom mye lenger enn på forrige landsmøte. At HK vil reforhandle EØS-avtalen er noe helt nytt, sier Sindre Humberset, som var en av dem som målbar EØS-kritikken i debatten.
Han hadde foreslått å erstatte EØS-avtalen med en annen handelsavtale med EU, men lot det ligge under avstemningen.
Vil verne Lofoten
I det nye prinsipp- og handlingsprogrammet vil HK verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot all framtidig oljevirksomhet. HK vil forsøke å få gjennomslag for dette på LO-kongressen i mai neste år. Der vil de trolig møte større motstand mot forslaget enn de gjorde på HK-landsmøtet, der bare fem stemte imot dette vernet.
LO-leder Gerd Kristiansen står fast ved at nordområdene bør åpnes for konsekvensutredning, skriver Dagsavisen. Kristiansen viser til vedtaket LO-kongressen fattet for fire år siden, hvor det heter at «LO vil arbeide for igangsetting av konsekvensutredninger i de stengte og uåpnede delene av Barentshavet, Norskehavet og Skagerrak».
Pensjonskrav
Pensjon var, tradisjonen tro, et av hovedtemaene i debatten da HK meislet ut ny politikk. Forbundet står blant annet på at de vil tariffeste tjenestepensjonene, øke minstesatsene i tjenestepensjonene, ha pensjon fra første krone og fra første arbeidsdag. De vil også jobbe for at avtalefestet pensjon (AFP) skal kunne kombineres med delvis uføretrygd. I dag er ikke det mulig.
HK mener at levealderjusteringer slår skjevt ut mellom ulike yrker samt inntekts- og utdanningsnivå. Forslag om å jobbe for å fjerne levealdersjustering, fikk imidlertid ikke tilslutning på landsmøtet onsdag formiddag.
Flere saker
Julie Lødrup, førstesekretær i LO.
Leif Martin Kirknes
Kvinner har høyere sykefravær enn menn. Disse tiltakene kan endre dette
Nasjonalt er Senterpartiet mot søndagsåpne butikker. Likevel stemte altså Senterpartiet i Lillehammer for å åpne opp for søndagsåpne butikker.
Stian Rognhaugen via Creative Commons
Senterpartiet sikra flertall for søndagsåpne butikker i Lillehammer
Fra venstre: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Håvard Sæbø
Ny lønn: LO og NHO er enige
Det blei storstreik i lønnsoppgjøret i 2023. Her fra en streikemarkering på Youngstorget.
Jan-Erik Østlie
I dag starter meklinga i lønnsoppgjøret: – Vi står klare til å streike, sier HK-tillitsvalgt
Bildet er tatt under streiken i 2023.
Leif Martin Kirknes
Disse HK-medlemmene gjør seg klare til streik
LO-leder Peggy Hessen Følsvik under streiken i lønnsoppgjøret i 2023.
Håvard Sæbø