JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handelen i Halden tjener på «stengt» svenskegrense

Polet har mer enn doblet omsetningen, Meny selger mer kjøtt, øl og brus enn noen gang før. Og nå er alle butikkene igjen åpne på Tista senter i Halden.
DET GÅR UNNA: Butikksjef Anneli Christiansen jobber hardt med å fylle på varer i hyllene.

DET GÅR UNNA: Butikksjef Anneli Christiansen jobber hardt med å fylle på varer i hyllene.

Erlend Angelo

lene.svenning@lomedia.no

Butikksjef Anneli Christiansen står bøyd over kartonger med vin som skal inn i reolene på polutsalget i Halden. De er populære om dagen.

– Vi ikke rekker nesten ikke å fylle på varer tidsnok, sier hun.

Konkurransen er til vanlig krevende for handelsstanden i Halden, som ligger 15 minutters kjøring fra svenskegrensa. Etter at det ble innført 14 dagers karantene etter besøk i Sverige, har situasjonen forandret seg. Haldenserne holder seg hjemme. For blant annet Vinmonopolet har det betydd at salget har skutt i været. Men koronautbruddet har betydd krise også her i byen. Halvparten av butikkene på Tista senter i Halden sentrum har hatt stengt siden 12. mars, tre av spisestedene har fortsatt ikke åpnet.

LES OGSÅ: Kioskansatte risikerer en sommer uten feriepenger

125 prosent opp

På Vinmonopolet har salget mer enn doblet seg etter at grensa til Sverige praktisk talt ble stengt, opplyser butikksjef Anneli Christiansen. Salgsoppgangen gjelder ikke bare her på Tista senter, men også de andre polutsalgene i det som het Østfold, forteller hun. Ifølge Vinmonopolet har salget gått opp med 39 prosent på landsbasis etter 12. mars, da korona-tiltakene ble satt i verk. De geografiske forskjellene er store. Den største økningen kommer langs svenskegrensa, Halden har den nest største økningen – 125 prosent, opplyser kommunikasjonssjef Jens Nordahl. Det betyr at haldenserne nå kjøper nesten like mye på polet som nordmenn flest. For vi drikker ikke mer enn før under koronautbruddet, det økte salget skyldes at nordmenn ikke lenger handler i Sverige eller på taxfree, i tillegg til at restauranter og barer for en stor del har vært stengt, opplyser Nordahl. Det bekreftes i en undersøkelse som er utført av Opinion.

TRAVLE DAGER: Liv Ragnhild Kvaale har jobbet mer enn vanlig de siste ukene. Salget på polutsalget på Tista senter har gått kraftig opp.

TRAVLE DAGER: Liv Ragnhild Kvaale har jobbet mer enn vanlig de siste ukene. Salget på polutsalget på Tista senter har gått kraftig opp.

Erlend Angelo

Hektisk

Anneli Christiansen klager ikke over at det er mye å gjøre.

– Vi synes det er veldig morsomt. Det har blitt en stressende hverdag. Vi må jo passe på at det blir gjort rent jevnt i kassa, dette medfører en del ekstraarbeid, sier butikksjefen.

Det bekrefter HK-medlem Liv Ragnhild Kvaale.

– Det er hektisk, sier hun.

I påskeuka og dagen før 1. mai dannet det seg kø utenfor polutsalget. Bare ti kunder kan være inne i butikken på samme tid for å begrense smittefaren. Butikksjefen var føre var, og hadde sørget for at en vekter var på plass for å holde orden på køen. Men kundene viser stor forståelse for tiltakene som er iverksatt og oppfører seg eksemplarisk, sier Christiansen.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Flere på jobb

På polet er det også flere på jobb enn før. Alle ansatte jobber mer enn de pleier nå. Det gjelder også Liv Ragnhild Kvaale, som har jobbet mer enn sine 70 prosent stilling de siste ukene. Butikksjefen har ansatt én til den siste tida, og vurderer å ansette enda en ekstra.

– Det er jo positivt. Men vi vet jo hva som skjer når grensa åpner, da blir det stopp, sier Anneli Christiansen.

Butikksjefen har ikke særlig tro på at kundene vil fortsette å handle polvarer her på senteret i like stor grad når reiserestriksjonene blir opphevet. Men kanskje?

– Det kommer an på. Å reise til Sverige innebærer utgifter til bensin, bompenger og ikke minst tid, påpeker hun.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Doblet brussalget

Også på Meny på Tista senter har det vært mye å gjøre etter at koronatiltakene ble iverksatt. Her har omsetningen økt med 40–50 prosent de siste to ukene, opplyser butikksjef Rune Skaug.

– Det er et resultat av at grensa har vært stengt og at hyttene har åpnet igjen. Økningen har skjedd gradvis. I begynnelsen skapte restriksjonene usikkerhet, forteller Skaug.

Som i resten av landet hamstret kundene hermetikk, mel, gjær og dopapir. Men salget av disse varene er tilbake til normalt nivå nå.

Noen varer har økt mer enn andre. Det er varer som folk typisk handler i Sverige; øl, brus, snus, tobakk, godteri og kjøtt.

– Denne uka har vi tilbud på cola. Det har ført til at vi har doblet omsetningen for mineralvann, sier butikksjefen.

Den nye situasjonen har ført til travlere dager på jobb. Det bekrefter HK-medlem Grethe Kristiansen som jobber i bakeriavdelingen. De ansatte har mer å gjøre med ekstra hygienetiltak.

HYGIENE FØRST: HK-medlem Grethe Kristiansen har travle dager på jobb med de ekstra hygienetiltakene som er satt inn.

HYGIENE FØRST: HK-medlem Grethe Kristiansen har travle dager på jobb med de ekstra hygienetiltakene som er satt inn.

Erlend Angelo

Smell for klesbutikker og restauranter

Meny og Vinmonopolet – og apoteket og helsekostbutikken – tilhører likevel unntakene blant butikkene på Tista senter, forteller senterleder Britt Brattli.

– Vi er berørt som alle andre. Selv om grensa er stengt har vi opplevd det samme – at folk har holdt seg hjemme. Salget av typiske grensevarer har gått opp. Smellen er det klesbutikkene og spisestedene som har fått, sier hun.

KRISE: – Vi er berørt som alle andre, sier senterleder Britt Brattli. Klesbutikkene og serveringsstedene har fått merke koronakrisa.

KRISE: – Vi er berørt som alle andre, sier senterleder Britt Brattli. Klesbutikkene og serveringsstedene har fått merke koronakrisa.

Erlend Angelo

Inne på Bik Bok står Martine Nilsen bak disken og betjener en tenåringsjente som har funnet seg en topp hun vil kjøpe. Jenta vil betale med kontanter, men butikken tar bare kort av hygieniske årsaker. Tenåringsmammaen i bakgrunnen ordner opp.

Nilsen har sin første dag på jobb etter å ha vært permittert i en og en halv måned. Butikken har holdt åpent, men med reduserte åpningstider har det bare vært arbeid til én. Nilsen, som til vanlig jobber i en annen avdeling, har klart seg greit, for hun jobber også noe i hjemmesykepleien.

– Økonomisk går det fint, i og med at vi får 20 dager fra staten. Men jeg er glad for å være tilbake på jobb nå. Jeg har søkt om dagpenger, men ikke fått svar, sier hun.

STILLE: Selv om alle butikkene på Tista senter nå er åpne igjen, er slett ikke alle kundene tilbake.

STILLE: Selv om alle butikkene på Tista senter nå er åpne igjen, er slett ikke alle kundene tilbake.

Erlend Angelo

– Det tar seg opp

Halvparten av de 42 butikkene har vært stengt og de ansatte permittert, forteller senterleder Brattli. De som holdt åpent hadde begrensede åpningstider og permitterte deler av arbeidsstokken. Tre spisesteder og et treningssenter er fortsatt stengt. Nå har alle butikkene åpnet igjen, men ikke alle ansatte er tilbake på jobb.

Det går riktig vei, bekrefter Brattli. At hyttefolket er kommet tilbake har også hjulpet på handelen.

– Det tar seg sakte, men sikkert opp. Men det er for tidlig å si om alle butikkene vil klare seg. Folk er forsiktige med penger. Vi ønsker oss at haldenserne skal handle i Halden, sier Brattli.

Også butikksjef Rune Skaug i Meny håper på andre tider, selv om omsetningen har gått opp.

– Vi ønsker oss som alle andre tilbake til normale hverdager, sier han til HK-Nytt.

LES OGSÅ: – Hardt og brutalt på arbeidsmarkedet, sier HK-lederen