JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstid

Felleskjøpet tar fra de ansatte en fridag: – Smålig

Ansatte i Felleskjøpet er misfornøyde med at bedriften inndrar en fridag i romjula.
– En enkel oppskrift på et forsuret arbeidsmiljø, sier Morten Nordal i Handel og kontor etter Felleskjøpet fratar de ansatte en fridag.

– En enkel oppskrift på et forsuret arbeidsmiljø, sier Morten Nordal i Handel og kontor etter Felleskjøpet fratar de ansatte en fridag.

Berit Roald / NTB

brian.cliff.olguin@lomedia.no

erlend@lomedia.no

«Kostbar fridag tas bort». Det var beskjeden de ansatte i Felleskjøpet fikk da de logget seg inn på bedriftens interne Workplace-side 5. september. Den ene fridagen i romjula ble inndratt.

Hovedtillitsvalgt i Felleskjøpet Agri, Nils Gunnar Berg, ble overrasket.

Han hadde vært på drøftingsmøte med ledelsen før sommerferien og blitt kjent med at bedriften ønsket å inndra fridagen.

– Jeg satt og ventet på svar fra drøftingsmøtet og de innspillene vi kom med da. Plutselig fikk vi nyheten på Workplace. Det er ikke rart at flere medlemmer har kontaktet meg og uttrykt misnøye, sier han.

Under drøftingsmøtet sa de tillitsvalgte at de ikke ønsket å miste fridagen, og kom med alternative forslag.

– Vi henviste til sedvane. Denne fridagen har vi hatt i Felleskjøpet i mange år. Derfor ønsket vi en form for kompensasjon om vi skulle miste den, forteller Berg.

Hovedtillitsvalgt i Felleskjøpet, Nils Gunnar Berg, er skuffet over at ledelsen ikke svarte de tillitsvalgte før de bestemte seg for å inndra en av fridagene i romjula.

Hovedtillitsvalgt i Felleskjøpet, Nils Gunnar Berg, er skuffet over at ledelsen ikke svarte de tillitsvalgte før de bestemte seg for å inndra en av fridagene i romjula.

Herman Bjørnson Hagen

Klubben hadde foreslått å heller redusere åpningstidene i romjula eller få fri både jul- og nyttårsaften. I dag har de fri enten jul- eller nyttårsaften.

Men de fikk altså aldri noe svar.

– Jeg hadde i det minste håpet at de tillitsvalgte fikk vite når meldingen skulle ut, sier en skuffet Berg.

Bakgrunnen for inndragningen av fridagen er at bedriften skal spare penger.

Smålig, men lovlig

Morten Nordal, HKs regionsekretær i Nordland, synes ledelsen i Felleskjøpet burde tenkt seg mer om.

– Det er smålig å ta en slik dag fra de ansatte, og det er en enkel oppskrift på et forsuret arbeidsmiljø, sier Nordal.

Han presiserer at ledelsen ikke har gjort noe ulovlig. Fridagen har ikke vært framforhandlet i en lokalavtale eller særavtale, men har ligget i personalhåndboka.

Det bekrefter hovedtillitsvalgt i Felleskjøpet, Nils Gunnar Berg.

– Det var del av en administrativ ordning fra mange år tilbake for å belønne ansattes gode innsats, sier han.

Dersom fridagen hadde vært framforhandlet og nedfelt i en særavtale eller lokalavtale, hadde ikke bedriften uten videre kunnet inndratt fridagen, informerer Morten Nordal.

– Fordelen med å ha fridagene avtalefestet i for eksempel en lokalavtale, er at en part ikke uten videre kan stryke deler av den uten forhandlinger. Men fridagene er ikke hogd i stein selv om de er nedfelt i lokalavtaler. Disse avtalene forhandles jevnlig mellom partene, forklarer regionsekretæren.

Men for de ansatte i Felleskjøpet Agri hjelper det lite nå.

Les også: I disse yrkene faller flest ut av arbeidslivet etter sykdom

Ledelsen svarer

Konserndirektør for human resources og helse, miljø, sikkerhet og kvalitet i Felleskjøpet Agri, Siw Sjøvik, svarer HK-Nytt i en e-post:

– Vi forsto at det å fjerne denne ordningen med ekstra fridag i romjula ikke ville bli populært, men anså det som mer skånsomt enn å gjøre ytterligere grep på bemanningen. Det er likevel ikke et grep vi har tatt lett på. De tillitsvalgte kjenner godt til den økonomiske situasjonen i selskapet er i og vårt behov for å snu alle steiner.

På spørsmål om hvorfor klubben ikke fikk vite noe før 5. september svarer Sjøvik at de orienterte de tillitsvalgte i juni.

– I dette drøftelsesmøtet løftet de tillitsvalgte at det finnes alternative kostnadsreduserende tiltak som kunne erstatte dette tiltaket, og det ble protokollført at de skulle komme tilbake med en liste. Denne listen har ikke vi mottatt.

– Av de tiltakene som ble diskutert i møtet gikk de utelukkende på å flytte kostnader – og ikke redusere dem. Det må være en forutsetning for at det skal ha ønsket effekt og redusere vårt behov for å gjøre andre, tøffere grep, skriver Sjøvik i samme e-post.

Hovedtillitsvalgt Nils Gunnar Berg avviser at de ikke hadde en avtale om å komme tilbake med en liste over kostnadsbesparende tiltak, men kun hadde kommet med forslag til kompensasjon.

– Den andre fagforeningen i bedriften kan ha sagt noe om en slik liste over kostnadsreduserende tiltak, men ikke vi i HK, utdyper Berg.

Jørgen Espelid, klubbleder for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund på Vaksdal-anlegget, føler HR-avdelingen i konsernet jakter på goder de kan ta fra de ansatte.

Jørgen Espelid i Felleskjøpet Vaksdal er ikke imponert over HR-avdelingen i Felleskjøpet.

Jørgen Espelid i Felleskjøpet Vaksdal er ikke imponert over HR-avdelingen i Felleskjøpet.

Erlend Angelo

– Denne fridagen fikk vi fordi en gammel direktør mente vi hadde stått voldsomt på. Og vi jobber enda hardere nå, vi blir jo bare færre og færre. Her kunne de heller gått skikkelig i dialog med tillitsvalgte og funnet en måte hvor man hadde sluppet å ta inn vikarer for fridagen. Da hadde vi løst dette på en mye bedre måte, sier Espelid til NNN-arbeideren.

Kan risikere reprise

Regionssekretær Morten Nordal i HK kommer med et råd til alle tillitsvalgte.

– Det er viktig å ha jevnlig dialog med ledelse for å unngå slike overraskelser, sier han.

Hovedtillitsvalgt Nils Gunnar Berg sier at dette tærer på motivasjonen til medarbeiderne.

– Ansatte i Felleskjøpet gir ofte det lille ekstra. Det kan være å bruke 20 minutter med kunder som kommer inn døra fem minutter før stengetid, eller rydde og gjøre klart til neste dag uten å føre noe overtid. Derfor har vi tenkt at julefridagen var noe som vi hadde fortjent i alle disse årene og at vi fortsatt fortjener den, sier Berg.

Berg er glad for at de ansatte fortsatt har fri enten jul- eller nyttårsaften.

Samtidig informerer Sjøvik i Felleskjøpet at også denne fridagen er en administrativ ordning.

Dermed kan de ansatte miste denne også.

Mye lest: Fabrikkarbeideren testrøyker opp mot 10.000 e-sigaretter om dagen